Extracts and Beverages Technology

Major: Food Technology
Code of subject: 6.181.02.E.088
Credits: 10.00
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associated Professor Yuriy Y. Khlibyshyn
Semester: 7 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: • to know the main technological, technical and technical-economic terms and concepts in the field; • know the scientific basis of modern technological processes of production of extracts and beverages and methods for their practical implementation; • know the basic principles of the technology of production of extracts and beverages; • choose the optimal settings implementation process operations, meet the challenges of improving product quality and improving manufacturing technology drinks of different varieties; • to improve the equipment-technological scheme of production of multi-component beverages • to select the rational technological solutions and scientifically to justify.
Required prior and related subjects: prerequisites: • Food Technology • Biochemistry • Theoretical Fundamentals of Food Technology • Food Chemistry co-requisites: • Microbiology of Food Production • Technology of Health Foods • Fermentation Products Technology
Summary of the subject: Vegetable raw materials in the production of extracts and beverages. Classification of plant materials. Chemical composition of vegetable raw materials. The characteristic of separate kinds of plant raw material acceptance and storage. Preserving juice. Storage, output and feature spirited juices The preparation of alcoholized fruit drinks. Process flow diagram the preparation of fruit drinks. Physico-chemical bases of process of extraction. Technology infusion. The yield and characteristics of alcoholized fruit drinks. The preparation of alcoholized beverages . Process flow diagram of preparation of drinks. Preparation of aromatic alcohols. Physico-chemical fundamentals of distillation. Get aromatic alcohol and a General process of distillation. Consumption of raw materials and the yield of aromatic alcohol. The basic materials in the production of extracts and beverages. Their characteristics. Sugar. Med. Organic acids. Essential oil. Essences and other flavorings. Grape wines and cognacs. Colorants: natural, synthetic, Kohler. Cooking extracts, cordials and drinks. Classification and selection of drinks. Blending drinks. Filtering drinks. Assessment of the quality of the drinks: the value of sensory research, taste and taste sensations, scoring drinks.
Assessment methods and criteria: • Semester control - exam - 60 point. Current control - written control (report on laboratory work), written Express control. - 40 point.
Recommended books: 1. Домарецький В. А., Технологія екстрактів, концентратів і напоїв із рослинної сировини : підр. / В.А. Домарецький, В. Л. Прибильський, М. Г. Михайлов; за ред. В. А. Домарецького. – Вінниця: Нова Книга Ю 2005. – 408 с. 2. Капрельянц, Л. В. Функціональні продукти: монографія / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с. 3. Гніцевич, В. А. Технологія напоїв: навч. посіб. / В. А. Гніцевич, Г. Ф. Коршунова, Н. А. Федотова. – Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Кафедра технології в ресторанному господарстві:- Донецьк: ДонНУЕТ, 2013. – 312 с. 4. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия: монография / Р. Ю. Павлюк, А. И Черевко, В. В. Погарская и др. – Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с. Домарецький В. А., Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / 5. В. А. Домарецький, А. М. Куц, О. Ю. Шевченко, В. А. Піддубний, Р. М. Леус, І. В. Мельник; ред.: В. А. Домарецький; МОНМС України, Нац. ун-т харч. технологій. - К. : Фенікс, 2011. - 696 c.