Загальнотеоретичні особливості досліджень у праві

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 8.081.00.M.032
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Кельман Михайло Степанович
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Мета вивчення навчальної дисципліни «Загальнотеоретичні особливості досліджень у праві» – вдосконалити знання аспірантів, щодо осмислення поняття права у загальнотеоретичній юридичній науці, а також володіння методологією як інструментарієм пізнання права. Курс передбачає освоєння таких професійних даних, які сприятимуть фазовому становленню майбутнього кандидата наук в оволодінні правом як природним феноменом і як самостійною соціокультурною цінністю.
Завдання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність продукувати нові ідеї, розв’язувати комплексні проблеми професійної та/або дослідницько-інноваційної діяльності у сфері права, застосовувати методологію наукової та педагогічної діяльності, проводити власне наукове дослідження, результати якого мають наукову новизну, теоретичне та практичне значення. Загальні компетентності: ЗК01. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). Спеціальні (фахові) компетентності: СК01. Здатність планувати та виконувати оригінальні дослідження, досягати наукових результатів, які створюють нові знання у галузі права та дотичних до неї міждисциплінарних напрямах і можуть бути опубліковані у провідних наукових виданнях з права та суміжних галузей. СК05. Здатність моделювати оптимальні варіанти вирішення складних правових проблем, прогнозувати можливі наслідки їх реалізації.
Результати навчання: ЗН1. Концептуальні та методологічні знання в галузі чи на межі галузей знань або професійної діяльності. УМ1 Спеціалізовані уміння/навички і методи, необхідні для розв’язання значущих проблем у сфері професійної діяльності, науки та/або інновацій, розширення та переоцінки вже існуючих знань і професійної практики. К1. Вільне спілкування з питань, що стосуються сфери наукових та експертних знань, з колегами, широкою науковою спільнотою, суспільством в цілому. АВ1. Демонстрація значної авторитетності, інноваційність, високий ступінь самостійності, академічна та професійна доброчесність, послідовна відданість розвитку нових ідей або процесів у передових контекстах професійної та наукової діяльності. АВ2 Здатність до безперервного саморозвитку та самовдосконалення
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Загальна теорія права, Методологія сучасного правознавства, Фахові правничі дисципліни Супутні та наступні навчальні дисципліни: Правова глобалістика, Енциклопедія філософії права, Проблеми філософсько-правових наукових досліджень
Короткий зміст навчальної програми: Загальнотеоретичні особливості досліджень у праві – це наука про переосмислення предметного поля, явищ і процесів у правовому просторі. Полем діяльності є деполітизація і деідеологізацій вітчизняної теорії права та основні підходи до право розуміння.
Опис: 1. Загальнотеоретичне правознавство, стан та перспективи 2. Методологія наукових досліджень у праві. 3. Теорія права у працяхукраїнськихвчених ( XIX – початок XX століття ). 4. Юридична термінологія. 5. Право як природний феномен 6. Право, закон: співвідношення понять 7. Особливості права як самостійної соціокультурної цінності 8. Проблеми суб’єкта права у загальній теорії права 9. Джерела права: проблеми теорії 10. Принцип верховенства права 11. Нормативно-правові акти України 12. Глобалізація і право 13. Юридична техніка як сфера наукових знань
Методи та критерії оцінювання: Методами оцінювання рівня досягнення результатів навчання здобувачів освіти є: усне опитування на практичних (семінарських) заняттях; виконання індивідуального науково-дослідного завдання; контрольна робота. Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами ПК відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Національному університеті «Львівська політехніка», згідно з Положенням про рейтингове оцінювання досягнень аспірантів. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК. Семінарські заняття проводяться з основних, найбільш важливих тем та розділів юридичної деонтології. На основі активної форми навчання закріплюється теоретичний матеріал, навички та уміння, творчі здібності, формується психологічна готовність до майбутньої юридичної діяльності. Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надання допомоги у вивченні запропонованої літератури, у пошуках відповідей на проблемні питання курсу, оволодінні практичними завданнями курсу. Ця форма роботи є основною для аспірантів. СК проводиться у формі екзамену за накопичувальною системою, в терміни передбачені графіком навчального процесу Університету. Екзамен – це форма СК результатів навчання аспіранта з навчальної дисципліни за семестр. На екзамен (ЕК) виносяться теоретичні питання, завдання, що потребують творчого підходу та вміння синтезувати отримані знання і застосувати їх при вирішенні практичних завдань, за матеріалом, передбаченим робочою навчальною програмою дисципліни.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Кельман М.С. Науковий підхід як світоглядний компонент методології у сучасному загальнотеоретичному правознавстві. – Львів. : Ніка-Центр, 2024. – 198 с. 2. Загальна теорія права: підручник /М.С. Кельман. Видання шосте, доповнене/ Тернопіль: ТОВ «Терно-граф», 2023. – 354с. 3. Мірило верховенства права (правовладдя) національного рівня: практика України (Rule of law Checklis t at national level: case of Ukraine) / за заг. ред. М. Козюбри, упорядники та автори коментарів: В. Венгер, А. Заєць, Є. Звєрєв, М. Козюбра, Ю. Матвєєва, О. Цельєв; Центр дослідження проблем верховенства права та його втілення в національну практику України Національного університету «Києво-Могилянська академія». – Київ, 2020. – 144 с. 4. Загальна теорія права: підручник /М.С. Кельман. Видання шосте, доповнене/ Тернопіль: ТОВ «Терно-граф», 2023. – 354с. 5. Кельман М.С. Науковий підхід як світоглядний компонент методології у сучасному загальнотеоретичному правознавстві. – Львів. : Ніка-Центр, 2024. – 198 с. 6. Козюбра М. І. Доктрина природного права: через історичні злети й падіння до визнання основою найважливіших досягнень сучасної правової теорії та практики. Право України, 2021, №1. С. 12-42 7. Сущенко Володимир. Професія правник: діяльність, етика, відповідальність. Монографія. Київ :БО «Благодійний фонд пам’яті Василя Кисіля», 2022. -265с. 8. Вступ до філософії права : монографія пер. з франц. М. Колесник ; за наук. кер. рец. д.ю.н., проф. Л.В. Ярмол : ЮНТ ., 2024, 122с. 9. Філософія. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. Видання друге, перероблене і доповнене. Л.В. Губерський, В.П. Андрущенко, А.О. Блаумейстер та ін. Харків, «Фоліо», 2018. С. 191 10. Загальна теорія права: Підручник / За заг. ред.. М.І. Козюбри. – К.: Ваіте, 2015. – 392с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).