Корпоративна культура

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.E.060
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: професор кафедри МПА, д.е.н., проф. Захарчин Галина Миронівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни «Корпоративна культура» є розширення і поглиблення знань студентів із основ теорії і практики корпоративного управління через впровадження принципів корпоративної культури; формування умінь і навичків у майбутніх менеджерів із розроблення корпоративних кодексів організацій та їх застосування у практиці управління.
Завдання: ЗК1. Здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними. ЗК2 . Уміння бути критичним та самокритичним для розуміння факторів, які мають позитивний чи негативний вплив на комунікацію, та здатність визначити та врахувати ці фактори в конкретних комунікаційних ситуаціях. ЗК5. Здатність ефективно використовувати на практиці різні теорії в області навчання та адміністрування. ЗК 8. Уміння працювати самостійно і в команді, здатність комунікувати з колегами з питань наукових досягнень. ЗК 14.Орієнтація на збереження навколишнього середовища. фахові компетентності: ФК 1. Базові знання фундаментальних наук в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних дисциплін. ФКП5.1. Базові знання особливостей загальних закономірностей формування, функціонування та розвитку персоналу.
Результати навчання: 45
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни:маркетингові дослідження; розвиток персоналу організації. Наступні дисципліни: практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи, виконання магістерської кваліфікаційної роботи, захист магістерської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна презентує рамкові основи сучасних підходів та методів формування корпоративної культури організацій. Висвітлюється роль і місце корпоративної культури в системі менеджменту. Розглядаються основні типи корпоративних культур та сучасні механізми їх використання в контексті новітніх практик управління людськими ресурсами. Висвітлюються технологічні аспекти формування і розвитку корпоративної культури та методичні підходи до оцінювання корпоративної культури організацій.
Опис: Концептуальні засади корпоративної культури (КК) (структура, види, принципи і функції КК) Роль і місце корпоративної культури в системі менеджменту організацій (системи менеджменту і корпоративна культура,типологія корпоративної культури) Зовнішні атрибути корпоративної культури. Символіка та емблеми, мова. Фірмовий стиль: концепція та основні поняття. Ритуали. Свята. Історія організації. Технологічні аспекти формування КК (етапи формування КК, фактори, які впливають на КК, вплив національного менталітету на формування КК) Організаційна культура в системі управління персоналом Особливості крос-культурних відмінностей в умовах глобалізації бізнесу Програми розвитку корпоративної культури. Кодекс корпоративної культури. Культурні сценарії діяльності організацій. Ефективність корпоративної культури (діагностика стану і рівня корпоративної культури;оцінювання впливу КК на діяльність організації) Сучасні моделі корпоративної культури в умовах цифрової економіки та інтелектуалізації менеджменту
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (45%): практичні завдання, ситуаційні завдання, усне опитування. Підсумковий контроль (55%, екзамен):тестування,теоретичні питання, ситуаційні завдання, усна компонента. Форма проведення екзамену письмово-усна. Варіант складається із завдань, при розв'язуванні яких студент повинен продемонструвати свої знання та вміння, отримані при вивченні теоретичного курсу і виконанні практичних занять з дисципліни «Корпоративна культура». Час, що відводиться на виконання завдання – 90 хв. Відповіді на питання даються письмово. Завдання складається із тестових питань – максимальна кількість балів за які складає 5 балів, теоретичних питань – максимальна кількість балів за які складає 10 балів, ситуаційного завдання–15 балів та усної компоненти–10 балів. Відповідь повинна бути чіткою, лаконічною, в той же час повністю розкриватисутністьпитання,зправильнимзастосуваннямтермінів,ознаккласифікації.Прирозглядітестовихзавданьнеобхіднодатиоднуправильнувідповідьізчотирьохзапропонованихваріантів.. За основу при нарахуванні балів береться повнота і правильність відповіді, а також уміння студента правильно аналізувати, оцінювати факти і явища, правильно застосовуючи різні методики в конкретних ситуаціях. За кожну неточність, допущену при відповіді знімається від 5 до 20 % балів, взалежностівідїїзначимості,якувизначаєвикладач,якийперевіряєзавдання.Занеповнувідповідьнапоставленепитанняможебутизнятодо50%балів.Якщоформулидорозв'язкузадачізаписаніправильно,аленевикористані,абохідрозрахунку правильний, але без наведення формули то нараховується не більше 30 %балів.
Критерії оцінювання результатів навчання: Максимальна оцінка в балах Поточний контроль (ПК) Екзаменаційний контроль Разом за дисципліну Усні виступи на практичних заняттях та презентації 15 балів, творчі роботи – 25 балів, участь в обговореннях та дискусіях – 5 балів. Разом за ПК письмова компонента усна компонента 45 45 10 100 Порядок та критерії виставлення балів та оцінок: при максимальних 100 балів оцінки виставляють так: при кількості балів 0 - 49 – незадовільно, 50 – 70 – задовільно, 71 – 87 – добре, 88 – 100 – відмінно.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Гошовська В. А. та ін.. Комунікації в публічному управлінні: аспекти організаційної культури та ділового спілкування : навч. посіб. Київ : К.І.С., 2016. 130 с. 2. Жигайло Н.І. Комунікативний менеджмент: навч. посібник. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2012. 368 с. . 3.Захарчин Г.М., Любомудрова, Р.О. Винничук, Н.В. Смолінська Корпоративна культура: навчальний посібник. Львів, «Новий Світ -2000», 2011. 342с. 4. Захарчин Г.М., Любомудрова Н.П.Фактор корпоративної культури та емоційний інтелект в управлінні персоналом. Причорноморські економічні студії. 2019.Вип.48,ч.3.С.22-26. 5.Лизанець А.Г. Комунікативний менеджмент: збірник тестових та індивідуальних завдань з курсу для здобувачів другого (магістерського) рівня спеціальності 073 «Менеджмент» (ОП «Менеджмент організацій») Мукачево: МДУ, 2022. 44 с. 6. Хаєт Г.Л.Корпоративна культура: навчальний посібник. К. : Центр навчальної літератури. 2003. 403с. 7.Олійник Н.Ю,Комунікативний менеджмент: навчально-методичний посібник. Кам’янець Подільський, 2020.– 112 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Корпоративна культура (курсова робота)

Спеціальність: Економіка бізнесу
Код дисципліни: 6.051.03.E.063
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Захарчин Г.М. д.е.н.,професор,професор кафедри менеджменту персоналу та адміністрування
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою курсової роботи є закріплення теоретичних знань студентів з курсу «Корпоративна культура», формування навичок із визначення типу корпоративної культури, застосування методики анкетного опитування, побудови профілю соціально-економічного простору організацій.
Завдання: ЗК1. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. ЗК5. Здатність спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово. ЗК6. Здатність спілкуватися іноземною мовою. ЗК 11.Здатність приймати обґрунтовані рішення. ЗК12.Навички між особистої взаємодії. Фахові компетентності професійного спрямування: ФКС 2.1. Здатність на основі знань про фізіологію та психологію людини формувати дієву систему корпоративної культури та планувати й організовувати ефективну діяльність у процесі вирішення завдань мотивації персоналу підприємств, організацій, установ.
Результати навчання: РН1 (ПРН1. Асоціювати себе як члена громадянського суспільства, наукової спільноти, визнавати верховенство права, зокрема у професійній діяльності, розуміти і вміти користуватися власними правами і свободами, виявляти повагу до прав і свобод інших осіб, зокрема, членів колективу. ) РН2 (ПРН2 Відтворювати моральні, культурні, наукові цінності, примножувати досягнення суспільства в соціально-економічній сфері, пропагувати ведення здорового способу життя. ) РН3 (ПРН 20 Оволодіти навичками усної та письмової комунікації державною та іноземною мовами). РН4 (ПРН 24 Демонструвати здатність діяти соціально відповідально та свідомо на основі етичних принципів, цінувати та поважати культурне різноманіття, індивідуальні відмінності людей. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики. РН5 (ПРН2.1. Демонструвати здатність на основі знань про фізіологію та психологію людини формувати дієву систему корпоративної культури та планувати й організовувати ефективну діяльність у процесі вирішення завдань мотивації персоналу підприємств, організацій, установ. РН6.(КОМ1 Донесення до фахівців і нефахівців інформації, ідей, проблем, рішень та власного досвіду в галузі професійної діяльності. ) РН7.(КОМ2 Здатність ефективно формувати комунікаційну стратегію.) РН8.( АіВ2 Відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб, здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності.)
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни: українська мова за професійним спрямуванням;іноземна мова за професійним спрямуванням;підприємництво корпоративна культура Наступні дисципліни: розвиток персоналу організації
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна презентує рамкові основи сучасних підходів та методів формування корпоративної культури організаціі та моделей комунікаційного менеджменту, що скеровують управлінську діяльність та зумовлюють її ефективність в господарському, в приватному, і публічному секторах. Розглядаються основні типи корпоративних культур та сучасні механізми їх використання в контексті сучасних практик управління людськими ресурсами та орієнтації на результати, в тому числі, з огляду на забезпечення сприятливих умов праці, індивідуального й організаційного розвитку та навчання, введення змін тощо. Дисципліна розрахована на майбутніх фахівців з економіки праці, HR-менеджерів, управління людськими ресурсами, керівників у галузі державного управління і державних службовців.
Опис: Тематика курсового проекту. 1.Теоретичний розділ. Коротка інформація про типи корпоративної культури. 2. Розрахунково-аналітичний розділ. Проведення діагностики корпоративної культури за такими напрямами: ? визначення типу культури, до якої належить дана організація (типологічний аналіз); ? визначення загального стану корпоративної культури (бажаний/ хороший/ задовільний/ незадовільний); ? визначення структури корпоративної культури, її окремих елементів (матеріальних, духовних, екологічних тощо); 3. Проєктний розділ Проектування профілю корпоративної культури та створення моделі комунікативного процесу. 4. Висновки
Методи та критерії оцінювання: Підсумковий контроль (100 балів,диф.залік): Форма проведення диф.заліку усна. Завдання складається із написання теоретичної частини, виконання аналітичний розрахунків і проектування профілю корпоративної культури та моделі комунікаційних процесів . За основу при нарахуванні балів береться повнота і правильність відповіді, а також уміння студента правильно аналізувати, оцінювати факти і явища, правильно застосовуючи різні методики в конкретних ситуаціях. За кожну неточність, допущену при відповіді знімається від 5 до 20 % балів, в залежності від її важливості, яку визначає викладач, який перевіряє завдання. За неповну відповідь на поставлене питання може бути знято до 30 % балів. T
Критерії оцінювання результатів навчання: Порядок та критерії виставлення балів та оцінок: при максимальних 100 балів оцінки виставляють так: при кількості балів 0 - 49 – незадовільно, 50 – 70 – задовільно, 71 – 87 – добре, 88 – 100 – відмінно.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Гошовська В. А. та ін.. Комунікації в публічному управлінні: аспекти організаційної культури та ділового спілкування : навч. посіб. Київ : К.І.С., 2016. 130 с. 2. Жигайло Н.І. Комунікативний менеджмент: навч. посібник. Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2012. 368 с. . 3.Захарчин Г.М., Любомудрова, Р.О. Винничук, Н.В. Смолінська Корпоративна культура: навчальний посібник. Львів, «Новий Світ -2000», 2011. 342с. 4. Захарчин Г.М., Любомудрова Н.П.Фактор корпоративної культури та емоційний інтелект в управлінні персоналом. Причорноморські економічні студії. 2019.Вип.48,ч.3.С.22-26. 5.Лизанець А.Г. Комунікативний менеджмент: збірник тестових та індивідуальних завдань з курсу для здобувачів другого (магістерського) рівня спеціальності 073 «Менеджмент» (ОП «Менеджмент організацій») Мукачево: МДУ, 2022. 44 с. 6. Хаєт Г.Л.Корпоративна культура: навчальний посібник. К. : Центр навчальної літератури. 2003. 403с. 7.Олійник Н.Ю,Комунікативний менеджмент: навчально-методичний посібник. Кам’янець Подільський, 2020.– 112 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).