Пакування і зберігання товарів
Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.01.E.051
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: професор кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів Фарат Олександра Володимирівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей:
загальних:
ЗК.1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу.
фахових:
ФКС1.1. Здатність використовувати професійні завдання з організації пакування і зберігання товарів.
РНС 1.1. Демонструвати знання та уміння з організації пакування та зберігання товарів.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання:
Зн1. Концептуальні знання, набуті у процесі навчання та професійної діяльності, включаючи певні знання сучасних досягнень.
Зн2. Критичне осмислення основних теорій, принципів, методів і понять у навчанні та професійній діяльності.
Ум1. Розв'язання складних непередбачуваних задач і проблем у спеціалізованих сферах професійної діяльності та/або навчання, що передбачає збирання та інтерпретацію інформації (даних), вибір методів та інструментальних засобів, застосування інноваційних підходів
К1. Донесення до фахівців і нефахівців інформації, ідей, проблем, рішень та власного досвіду в галузі професійної діяльності.
К2.Здатність ефективно формулювати комунікаційну стратегію.
АВ1. Управління комплексними діями або проектами, відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах.
АВ3. Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити:
Теоретичні основи товарознавства.
Торговельна інфраструктура та організація торгівлі
Кореквізити:
Торговельна логістика
Постреквізити:
Міжнародна торгівля
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Пакування та зберігання товарів» сприяє підготовці фахівців з товарознавства і торговельного підприємництва. Студенти отримують теоретичні знання та практичні навички у галузі тарного господарства та пакування товарів, а також знання, пов’язані з традиційними та сучасними видами пакувальних матеріалів і тари, методами і способами пакування і зберігання харчових продуктів та непродовольчих товарів.
Опис: Тема 1. Роль пакувальної індустрії в Україні і світі
Роль упаковки у світі.
Класифікація пакувальних матеріалів
Тема 2. Види пакувальних матеріалів
Матеріали з паперу
Металеві матеріали і тара
Скло і скляна тара
Полімерні матеріали
Дерев’яна тара
Транспортна тара
Тема 3. Якість і безпека пакувальних матеріалів і тари
Санітарний нагляд і контроль за безпекою застосування полімерних матеріалів і тари, призначених для контакту з продовольчими товарами
Упакування риби і морепродуктів
Тема 4. Утилізація використаної тари і пакувальних матеріалів
Проблема утилізації використаної тари та пакувальних матеріалів
Утилізація полімерної упаковки
Утилізація алюмінієвої тари
Екологічна безпека при утилізації пакувальних матеріалів і тари
Тема 5. Організація і технологія розміщування та зберігання товарів на складах
Загальні основи організації зберігання товарів
Організація розміщування товарів на складі
Технологія укладання товарів на зберігання
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): виконання та захист практичних робіт, письмовий експрес-контроль. Підсумковий контроль (70%): усна компонента (10%); письмова компонента (60%).
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюють відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті:
100-88 балів – Атестований з оцінкою «відмінно»
87-71 балів – Атестований з оцінкою «добре»
70-50 балів – Атестований з оцінкою «задовільно»
49-26 балів – Не атестований
25-00 балів – Не атестований з оцінкою «незадовільно»
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Атестований з оцінкою «відмінно» – відповідає всебічному системному і глибокому знанню програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу, основної і додаткової літератури; чіткому володінню понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових, так і нетипових проблемних ситуацій; виконанню усіх видів обов’язкових індивідуальних робіт (ОІР);
Атестований з оцінкою «добре» – відповідає знанню основного програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу; володінню основним понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення типових ситуацій, допускаючи окремі помилки; виконанню усіх видів обов’язкових індивідуальних робіт (ОІР), допускаючи окремі помилки;
Атестований з оцінкою «задовільно» – відповідає незнанню основного програмного матеріалу; володінню окремими поняттями, методами та інструментарієм, допускаючи при їх використанні суттєві помилки; виконанню усіх видів обов’язкових індивідуальних робіт (ОІР), допускаючи при їх використанні суттєві помилки;
Не атестований – відповідає незнанню основного програмного матеріалу; не володінню у достатній мірі основними поняттями курсу; виконанню більше 50 % ОІР з навчальної дисципліни;
Не атестований з оцінкою «незадовільно» – відповідає не розумінню сутності поставлених питань та не володінню у достатній мірі основними поняттями курсу; виконанню менше 50 % ОІР з навчальної дисципліни (хоча б з одного їх виду).
Рекомендована література: 1. Коваленко І.В. Пакувальне обладнання. Конспект лекцій: Навч. посіб. з курсу для студ. спец. 7.090223 – «Машини і технології паковання»/І.В. Коваленко. – К.: 2014.
2. Сирохман І.В. Товарознавство пакувальних товарів і тари: Підручник [для студ. вищ. навч. закл.] — К.: Центр учбової літератури, 2019. — 616 с.
3. Опорний конспект лекцій із дисципліни «Пакувальні матеріали та обладнання у харчовій індустрії» [Електронний ресурс] / укладачі Г. В. Дейниченко, Д. В. Горєлков, Д. В. Дмитревський. – Електрон. дані. – Х. : ХДУХТ, 2017. – 1 електрон. опт. диск (CD-ROM);
4. Технологія пакування та зберігання пакованої продукції [Електронний ресурс] : навчальний посібник для підготовки студентів, які навчаються за спеціальністю 131 «Прикладна механіка», спеціалізацією «Інжиніринг паковань та пакувального обладнання» / КПІ ім. Ігоря Сікорського ; уклад. О. Є. Колосов. – Електронні текстові данні (1 файл: 2,29 Мбайт). – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. – 68 с.
5. Яворська Н. П., Данько Т. І. Економіка торговельного підприємства: Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2019. Електронний оптичний диск (DVD).
6. Князь С. В. та ін. Підприємництво, торгівля та біржова діяльність: організаційно-методичні положення державної атестації: Навчальний посібник / С. В. Князь, М. Т. Бець, О. В. Фарат, В. В. Косовська. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2019. 140 с.
7. Довідник товарознавця. Продовольчі товари ( За ред. д-ра екон. наук, проф. С. В. Князя ): Навчальний посібник / С. В. Князь, А. Г. Загородній, М. В. Римар та ін. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. 340 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).