Economic Evaluation of Innovative Processes in Tourism and Recreation Industry

Major: Management
Code of subject: 6.073.03.E.109
Credits: 5.00
Department: Organizational Management
Lecturer: Associate Professor Lidiya Lisovska
Semester: 7 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: 1. Describe the content of the functional areas of the organization. 2. Identify skills of search, collection, and analysis of information, calculation of indicators to justify management decisions. 3. Assess the legal, social, and economic consequences of the organization. 4. Ability to establish and maintain relationships with the external environment, analyze the market situation of tourist and recreational innovative products, make optimal management decisions in the field of tourism and recreational activities, provide documentary support and effective implementation at all levels of management.
Required prior and related subjects: prerequisites: Fundamentals of inventory and design thinking; Communications management of tourist organizations. co-requisites: Formation and development of an innovation project team; Managerial Accounting.
Summary of the subject: The essence of the processes. Classification of processes. Evolution of views on improving business processes. The essence of business process management in the tourism and recreation industry. A Process Approach to Management in the Tourism and Recreation Industries. The essence of the problem of economic evaluation in tourism. Methods of economic evaluation, features of their application in the tourism and recreation industry. Levels and indicators of process evaluation in tourism.
Assessment methods and criteria: Current control, (30%, oral examination, written reports on individual tasks); final control (70%, control measure, exam).
Recommended books: 1. Чухрай Н.І. Економіка інноваційного підприємства: навчальний посібник /Н.І. Чухрай, Л.С. Лісовська. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 324 c. 2. Управління інноваціями: навч. посібник / Н.І.Чухрай, Л.С.Лісовська. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. – 248 с. 3. Економіка туризму: теорія та практика : підручник / М. П. Мальська, М. Й. Рутинський, С. В. Білоус, Н. Л. Мандюк. – К. : «Центр учбової літератури», 2016. – 554 с. 4. Інновації в туристичному бізнесі: Навчальний посібник (за заг. ред. Ципко В. В.) – К.:НТУ, 2021. – 251 с. 5. Trends in the development of international tourism in the current context of globalization. Editors: Jadwiga Ratajczak, Victoriia Tsypko. Collective Scientific Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole, 2020; 215. 6. Сучасні тенденції та напрями інноваційного розвитку індустрії туризму: Навчально-методичний посібник. / Ципко В. В., Васильчук В. М., Горячко К. К., Івасишина Н. В., Іванчук С. І. – К.: НТУ , 2020. – 232 с.

Economic Evaluation of Innovative Processes in Tourism and Recreation Industry (курсовий проєкт)

Major: Management
Code of subject: 6.073.03.E.114
Credits: 3.00
Department: Organizational Management
Lecturer: Olha Prosovych
Semester: 7 семестр
Mode of study: денна
Learning outcomes: • Identify skills of search, collection, and analysis of information, calculation of indicators to justify management decisions; • Basic knowledge for the implementation of innovative activities in the linear and functional units of organizations of tourism and recreation of various forms of ownership and organizational - legal forms, in public authorities, local governments. • Ability to establish and maintain relationships with the external environment, analyze the market situation of tourist and recreational innovative products, make optimal management decisions in the field of tourism and recreational activities, provide documentary support and effective implementation at all levels of management.
Required prior and related subjects: prerequisites: Technology of foreign economic operations (CP). co-requisites: Internship According to the Bachelor's Thesis.
Summary of the subject: Analysis of the innovation process in the organization of the tourist and recreational industry. Estimation of development perspective directions of the organization's innovative processes. Assessment of resource provision of the organization's innovation process. Determining the economic efficiency of the innovation process. Risk assessment of the organization's innovation process.
Assessment methods and criteria: Course project (100%)
Recommended books: 1. Алейнікова О. В., Притула Н. М. Інноваційний та інвестиційний менеджмент : навч. посібник. К. : ДВНЗ «Університет менеджменту освіти», 2016. 614 с. 2. Захарченко В. І. Інноваційний менеджмент: теорія і практика в умовах трансформації економіки: навч. посіб. / В. І. Захарченко та ін. К.: Центр учб. л-ри, 2012. 448с. 3. Кожухівська Р.Б. Туризм в Україні: стан, фактори та перспектива розвитку // Інноваційна економіка. Всеукраїнський науково-виробничий журнал. 2012. №3(29). С.43–49. 4. Коюда П.М., Шейко І.А. Ефективність інноваційної діяльності підприємств: теорія та практика: Монографія. Х.:ХНУРЕ, 2013. 337 с. 5. Управління інноваційною діяльністю: магістерський курс (основи інноваційного менеджменту) : підручник / за заг. ред. д.е.н., проф. С.М. Ілляшенка. Суми : ВТД «Університетська книга», 2013. 858 с. 6. Терешко Ю.В., Петрашевська А.Д. Економічне обґрунтування інноваційних рішень: навч. посіб. Одеса: ОНАЗ, 2016. 116 с. 7. Чорна М. В., Глухова С. В. Оцінка ефективності інноваційної діяльності підприємств: монографія. Харків : ХДУХТ, 2012. 210с. 8. Чухрай Н. І., Просович О.П. Стратегічне управління інноваційним розвитком підприємства: підручник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. 500 с.