Організація біржової діяльності

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.00.O.016
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: д. е. н., проф. Слав’юк Р. А.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК 2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях. ЗК5. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій. ЗК6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. ФК3. Здатність здійснювати діяльність у взаємодії суб’єктів ринкових відносин. ФК6. Здатність здійснювати діяльність з дотриманням вимог нормативно-правових документів у сфері підприємницької, торговельної та біржової діяльності. ФК7. Здатність визначати і виконувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур. ЗН 4. Використовувати знання форм взаємодії суб’єктів ринкових відносин для забезпечення діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур. УМ 1. Уміння критично мислити, аналізувати та синтезувати в професійних цілях. УМ 5. Організовувати пошук, самостійний вибір, якісну обробку інформації з різних джерел для формування банків даних у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності. УМ 11. Вміти вирішувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур і розв’язувати проблеми у кризових ситуаціях з урахуванням зовнішніх та внутрішніх впливів. АВ1. Управління комплексними діями або проектами, відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах. АВ2. Відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб. АВ3. Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Основи підприємництва та менеджменту Кореквізити: Економіка торговельного підприємства Постреквізити: Фінансовий аналіз комерційної діяльності підприємства
Короткий зміст навчальної програми: 1.Предмет, методи і завдання курсу. Організаційно-економічні основи біржової діяльності. Виникнення та розвиток біржової діяльності. 2. Сутність та організація біржової діяльності. Створення бірж. Функції біржі. Види бірж 3. Товарні біржі. Організація та функціонування товарної біржі. Еволюція становлення товарної біржової торгівлі. Роль товарних бірж у формуванні світових цін. 4. Біржові товари та їх види. 5. Організація діяльності товарної біржі 6. Ціноутворення на товарній біржі 7. Строкові біржові контракти. Види похідних цінних паперів. Форвардні контракти. Ф'ючерсні контракти. 8. Строкові біржові контракти. Опціони. 9. Брокерська да дилерська діяльність на біржі. 10. Фондові біржі. Сутність та структура фондового ринку. Біржовий ринок. 11. Біржові угоди. Біржові угоди. Котирування цінних паперів. Позабіржовий ринок. 12. Фондові індекси та рейтинги. Індексна оцінка фондового ринку. Фондові індекси окремих ринків. Рейтингова оцінка цінних паперів. 13. Фондові індекси та рейтинги в Україні. Індексна оцінка фондового ринку. Рейтингова оцінка цінних паперів. 14. Біржовий інтернет-трейдинг. Біржова діяльність на валютному ринку. 15. Міжнародні рейтингові агенства.
Методи та критерії оцінювання: Форми та методи навчання: лекції, практичні (семінарські) заняття(75%), тести (15%) самостійна робота (10%). Методи і критерії оцінювання: Поточний контроль (100%)
Рекомендована література: 1. Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні (Закон України від від 30.10.1996 № 448/96-ВР (зі змінами)) 2. Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480- ІV. 3. Про затвердження Положення про функціонування фондових бірж (Рішення НКЦФР від 22.11.2012 № 1688) 4. Про затвердження Системи довідників та класифікаторів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку для використання учасниками фондового ринку України (Рішення НКЦПФР від 08.05.2012 № 646) 5. Порядок ведення Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств та видачі Свідоцтв про включення до Державного реєстру уповноважених рейтингових агентств (Рішення ДКЦПФР від 23 червня 2006р. N 444) 6. Про затвердження Національної рейтингової шкали (Постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2007 р. N 665 ) 7. Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» від 12.06.01 № 2664-ІІІ. 8. Указ Президента України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг» від 23.11.2011 р. № 1070/2011. 9. Базилевич В.Д. Фондовий ринок: підручник: у 2 кн. — Кн. 1 / В.Д.?Базилевич, В.М. Шелудько, В.В. Вірченко та ін. ; за ред. В.Д.?Базилевича; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. — К. : Знання, 2015. — 621 с. 10. Кузьмін О.Є. Міжнародний фондовий ринок: навчальний посібник-практикум / О. Є. Кузьмін, Н.О. Шпак, О.Ю. Григор’єв, К.О. Дорошкевич, С.В. Князь, Т.В. Ясінська. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2013. – 200 с. 11. Лісовий В.П. Торгівля цінними паперами: навч. посіб. / В. П. Лісовий, К. Г. Отченаш, В. В. Токар ; М-во освіти і науки, молоді та спорту України ; Держ. ВНЗ «Київ. нац.екон. ун-т ім. Вадима Гетьмана». - Київ : КНЕУ, 2012. - 369 с. 12. Мозговий О.В. Фондовий ринок: підручник / О.М.Мозговий, А.Ф. Баторшина, О.Г. Величко, Т.О. Фролова та ін. – К. : КНЕУ, 2013. – 537 с. 13. Раровська В.В. та ін. Біржова діяльність: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В.В. Раровська, Л.А. Останкова, С.Е. Акопов. - К. : Центр учбової літератури, 2009. – 144 с. 14. Шкварчук Л. О. Фінансовий ринок: навч. посіб. / Л. О. Шкварчук. - Київ : Знання, 2013. - 382 с 15. Чесноков В.Л. Біржові операції: навч. посібник для студ. вищ. навч. закладів / В.Л. Чесноков. - К.: Центр учбової . літератури, 2008. – 191 с.