Статистика

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.03.E.112
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Екологічна безпека та природоохоронна діяльність
Лектор: к.т.н., доц. Кузь О. Н.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: знання способів збору, зведення та групування статистичних даних і правил їх табличного та графічного оформлення; знання статистичних показників, що характеризують економічні і соціальні явища та процеси; знання статистичних методів вивчення економічних і соціальних процесів в суспільстві; уміти застосовувати комп'ютерну техніку та статистичні методи для вивчення природного та механічного руху населення, формування трудових ресурсів та ринку праці, ефективності суспільного виробництва та інших економічних і соціальних явищ.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Інформатика, вища та прикладна математика, частина 1, вища та прикладна математика, частина 2 (пререквізити)
Короткий зміст навчальної програми: Предмет, організація і завдання статистики. Статистичне спостереження. Зведення і групування статистичних даних. Абсолютні, відносні величини та середні величини. Показники варіації і дисперсійний аналіз. Статистична оцінка залежностей. Ряди динаміки. Вибіркове спостереження. Статистичні індекси.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (40 %) — лабораторні та практичні заняття, усне опитування Підсумковий контроль (60%) — іспит
Рекомендована література: 1. Марець О.Р., Маковський С.О. Теорія статистики. Навч.посібник. – К.: Знання, 2009. – 534 с. 2. Мармоза А.Т. Практикум з теорії статистики . 3-є вид., К.: 2006. – 344 с. 3. Опря А.Т. Статистика. Математична статистика. Теорія статистики. Навч. посібник. – К.: ЦУЛ, 2005. – 266 с. 4. Притула М.М. Практикум із теорії статистики: Навчальний посібник / М.М. Притула, О.Є. Онишко / – Львів: Компакт-ЛВ, 2007. – 228 с.