Товарознавство та організація торговельних процесів
Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.01.E.057
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: Косовська Віра Василівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: УМ1 Використовувати базові знання з підприємництва, торгівлі і біржової діяльності й уміння критичного мислення, аналізу та синтезу в професійних цілях.
УМ2 Застосовувати набуті знання для виявлення, постановки та вирішення завдань за різних практичних ситуацій в підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності.
УМ5 Організовувати пошук, самостійний відбір, якісну обробку інформації з різних джерел для формування банків даних у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності.
УМ8 Застосовувати одержані знання й уміння для ініціювання та реалізації заходів у сфері збереження навколишнього природного середовища і здійснення безпечної діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур.
ЗН3 Демонструвати базові й структуровані знання у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності для подальшого використання на практиці.
ЗН5 Оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності за допомогою сучасних методів.
ЗН6. Знати нормативно правове забезпечення діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур і застосовувати його на практиці.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Пакування і зберігання товарів
Кореквізити: Міжнародна торгівля, Державне регулювання підприємництва
Короткий зміст навчальної програми: Стандартизація, сертифікація і якість продукції. Організація оптової та роздрібної торгівлі. Основні характеристики продовольчих товарів. Зерноборошняні та хлібобулочні вироби. Молоко і молочні продукти. Кондитерські товари.
Непродовольчі товари. Швейно-трикотажні товари. Товари побутово–господарського призначення. Товари нафтогазового комплексу
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студентів здійснюється на основі результатів поточного та підсумкового контролів.
Поточний контроль (40%): письмовий експрес-контроль, виконання практичних завдань, усне опитування.
Підсумковий контроль (60%): письмова компонета (50%), усна компонента (10%).
Рекомендована література: 1. Товарознавство : підручник (для студентів економічних спеціальностей) [Електронне видання] / Т. Ю. Мельник. ? Житомир: Державний університет «Житомирська політехніка», 2020. 364 с.
2. Грищенко О. Ф. Стандартизація та сертифікація товарів і послуг : конспект лекцій. Суми : Сумський державний університет, 2019. 54 с.
3. Оптова торгівля в Україні / [А. А. Мазаракі, Г. М. Богославець, О. М. Трубей, А. М. Носуліч] ; за ред. А. А. Мазаракі ; Київ. нац. торг.-екон. ун- т. — Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2016. — 207 с.
4. Товарознавство. Харчові продукти, з генетично модифікованої сировини : навч. посіб. / А. А. Дубініна, В. С. Ольховська, М. О. Янчева, Т. А. Непочатих ; М-во освіти і науки України, Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Харків : ХДУХТ, 2015.