Облік та інформаційне забезпечення комерційної діяльності

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.02.E.101
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: Доктор філософії, доцент Роман Русин-Гриник
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: - використовувати базові знання з підприємництва, торгівлі і біржової діяльності й уміння критичного мислення, аналізу та синтезу в професійних цілях; - застосовувати набуті знання для виявлення, постановки та вирішення завдань за різних практичних ситуацій в підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності; - оволодіти навичками письмової та усної професійної комунікації державною й іноземною мовами; - використовувати сучасні комп’ютерні і телекомунікаційні технології обміну та розповсюдження професійно спрямованої інформації у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності; - знати термінологію і мати базові й структуровані знання у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності для подальшого використання на практиці; - використовувати знання форм взаємодії суб’єктів ринкових відносин для забезпечення діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур; - використовувати знання основ обліку та оподаткування в підприємницькій, торговельній і біржовій діяльності; - показувати уміння працювати автономно та в команді, мати навички міжособистісної взаємодії, які дозволяють досягати професійних цілей; - проявляти ініціативу і підприємливість в різних напрямах професійної діяльності, брати відповідальність за результати; - оцінювати характеристики товарів і послуг у підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності за допомогою сучасних методів; - знати основи нормативно-правового забезпечення діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур і застосовувати на практиці; - вміти вирішувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур і розв’язувати проблеми у кризових ситуаціях з урахуванням зовнішніх та внутрішніх впливів; - демонструвати вміння бізнес-планування, оцінювання кон’юнктури ринків та результатів діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур з урахуванням ризиків.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: - Основи підприємництва та менеджменту - Статистика в торгівлі - Економіка торговельного підприємства - Інформаційні системи торговельного підприємства - Управління якістю - Торговельна логістика - Кваліметрія - Міжнародний трансфер товарів
Короткий зміст навчальної програми: Інформаційні системи і технології, їх роль в управлінні економікою. Економічна інформація і засоби її формалізованого опису. Використання текстового та табличного процесора у комерційної діяльності підприємства. Системи управління базами даних. СУБД Microsoft Access . Створення і функціонування інформаційних систем у комерційній діяльності. Основні принципи роботи з програмою 1С:Підприємство. Автоматизація розрахунків із дослідження ринку та попиту на товари. Автоматизація розрахунків із бізнес-планування. Автоматизоване робоче місце фахівця з комерційної діяльності торговельного підприємства. Електронна комерція
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): усне опитування; письмовий експрес-контроль Підсумковий контроль (70%): контрольна робота (письмова компонента (60%). усна компонента(10%)). Екзамен Оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни проводиться у відповідності до Положення «Про організацію та проведення поточного і семестрового контролю результатів навчання студентів» від 23.01.2019 р. Усне опитування передбачає отримання : 6 балів –здобувач освіти дає правильні відповіді на усні питання, використовуючи відповідну термінологію, правильно тлумачить основні поняття та наводить приклади практичного набутих знань; 5-4 бали - здобувач освіти дає відповіді на усні питання, допускаючи при цьому незначні помилки. Під час відповіді застосовує відповідні терміни, дає тлумачення їх змісту, але при цьому допускає певні неточності.; 3 бали - здобувач освіти не вміє дати чіткої та однозначної відповіді на усне питання. Правильну відповідь може дати тільки за допомогою викладача чи інших студентів, допускає помилки у знанні відповідного матеріалу, не вміє дати тлумачення основних понять; Оцінювання лаболаторних робіт здійснюється по 4 - бали та дві лаболаторних роботи по 6 бали, з них 1 бал відводиться за письмове виконання практичної роботи, 3 та 5 бали – за усний захист лаболаторної роботи та вчасне виконання.. Максимальна кількість балів становить 40 балів за 9 лоболаторних робіт.
Рекомендована література: 1. Електронна дисципліна «Облік та інформаційне забезпечення комерційної діяльності» у Віртуальному навчальному середовищі Львівська політехніка: https://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=8727 2. Методичні вказівки для проведення практичних занять та самостійної роботи з дисципліни «Облік та інформаційне забезпечення комерційної діяльності». 3.Костюченко В.М., Каміл (Купрієнко) А.В. Економічні передумови та особливості впровадження облікового забезпечення контролінгу на підприємствах торгівлі. Приазовський економічний вісник. 2020. Вип.1(18)/2020. С. 290-294. 4. Kupriienko, A. V. Controlling Concept Development in the Context of Formation of Accounting Provision. Modern Economics, 2018, 12, 126-132. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V12(2018)-19. 5. Фоміна О.В. Управлінський облік у торгівлі : монографія. Київ : Київ. нац. торг. -екон. ун-т, 2016. 468 с. 6. Рудницький В., Рудницька О. Форми звітності управлінського обліку за основними бізнес-процесами підприємств торгівлі // Вісник Тернопільського національного економічного університету. 2019. Вип. 2. С. 134-144. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vtneu_2019_2_14.