Кваліметрія

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.00.O.075
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: Сергій ШЕВЧЕНКО, доцент кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: В результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: РН 1. Вміти адаптуватися та проявляти ініціативу і самостійність в ситуаціях, які виникають в професійній діяльності. РН 2. Визначати, аналізувати проблеми підприємництва, торгівлі і біржової діяльності та розробляти заходи щодо їх вирішення. РН 3. Вміти розробляти заходи матеріального і морального заохочення та застосовувати інші інструменти мотивування персоналу й партнерів для досягнення поставленої мети. РН 4. Застосовувати бізнес-комунікації для підтримки взаємодії з представниками різних професійних груп. РН 5. Вміти професійно, в повному обсязі й з творчою самореалізацією виконувати поставлені завдання у сфері підприємництва, торгівлі та/або біржової діяльності. РН 6. Вміти розробляти та впроваджувати заходи для забезпечення якості виконуваних робіт і визначати їх ефективність. РН 7. Визначати та впроваджувати стратегічні плани розвитку суб’єктів господарювання у сфері підприємництва, торгівлі та/або біржової діяльності. РН 8. Оцінювати продукцію, товари, послуги, а також процеси, що відбуваються в підприємницьких, торговельних та/або біржових структурах, і робити відповідні висновки для прийняття управлінських рішень. РН 9. Розробляти і приймати рішення, спрямовані на забезпечення ефективності діяльності суб’єктів господарювання у сфері підприємницької, торговельної та/або біржової діяльності. РН 10. Вміти вирішувати проблемні питання, що виникають в діяльності підприємницьких, торговельних та/або біржових структур за умов невизначеності та ризиків. РН 11. Впроваджувати інноваційні проекти з метою створення умов для ефективного функціонування та розвитку підприємницьких, торговельних та/або біржових структур. В результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: Знання : Зн1 Спеціалізовані концептуальні знання, набуті у процесі навчання та/або професійної діяльності на рівні новітніх досягнень, які є основою для оригінального мислення та інноваційної діяльності, зокрема в контексті дослідницької роботи Зн2 Критичне осмислення проблем у навчанні та/або професійній діяльності та на межі предметних галузей Уміння: Ум1 Розв’язання складних задач і проблем, що потребує оновлення та інтеграції знань, часто в умовах неповної/недостатньої інформації та суперечливих вимог Ум2 Провадження дослідницької та/або інноваційної діяльності
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити Управління якістю Теоретичні основи товарознавства кореквізити Бізнес-планування на торгівельних підпроємствах Державне регулювання підприємництва
Короткий зміст навчальної програми: 1. Теорія і методи кваліметрії 2. Типи характеристик якості, що вимірюються по кваліметричним шкалами 3. Забезпечення достовірності, адекватності і точності вимірювань і оцінок 4. Принципи та процедури оцінки якості виробів 5. Класифікація промислової продукції і показників її властивостей 6. Методи оцінки якості промислової продукції 7. Вибір номенклатури показників якості продукції 8. Формування аналогів і встановлення базових зразків 9. Показники призначення, надійності 10. Експертні методи в кваліметрії 11. Суспільно значимі показники якості товарів 12. Патентно-правові, економічні, групові і підсумковий показники рівня якості товарів 13. Кваліметрія як наука в контексті розвитку квалітології і соціального управління 14. Кваліметрична оцінка ступеня задоволення потреб для вимірювання якості життя громадян 15. Факторно-критеріальна кваліметрія: теорія та приклади застосування
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни здійснюється на основі результатів: екзамену: Поточного контролю (30%): - письмовий експрес-контроль (10%) - максимальна кількість балів за кожною темою – 1 бал; - виконання лабораторних робіт (20%) - максимальна кількість балів за кожен звіт з лабораторної роботи - 2 бали. Підсумкового контролю (70%) - екзамен : - письмова компонента (60%); - усна компонента (10%).
Рекомендована література: 1. Закон України «Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні». Наказ ДКУ з питань технічного регулювання та споживчої політики № 28 від 01.02.2005 р. Електронний ресурс. Режим доступу. // http://zakon2.rada.gov.ua. 2. Варжапетян А.Г. Квалиметрия: Учебное пособие. - СПб.: ГУАП, 2005. - 176 с. – Електронний ресурс. Режим доступу. // (html-версия, pdf-версия) 3. Федюкин В.К. Квалиметрия. Измерение качества промышленной продукции. Серия: Учебное пособие. - М.: КноРус, 2009. - 320 с. 4. Федюкін В. К. Основи кваліметрії. –М.: Изд-во «Філін», 2004. - 220 с. 5. Фомін В.М. Кваліметрія. Управління якістю. Сертифікація. - М.: Асоціація авторів і видавців «ТАНДЕМ». Изд-во «ЕКМОС», 2002. - 240 с. 6. Фомичев С.К. Основи управління якістю / С.К.Фомичев, А.А.Старостина, Н.И. Скрябіна. – К.: МАУП, 2002– 191 с. 7. Подольская М.Н. Квалиметрия и управление качеством : лабораторный практикум. Ч. 1. Экспертные методы / М.Н. Подольская. – Тамбов : Изд-во ФГБОУ ВПО «ТГТУ», 2011. – 80 с. 8. ДСТУ ISO 9000:2007. Система управління якістю. Основні положення та словник термінів. – К. : Держстандарт України, 2007. 9. Система управління якістю. Вимоги : ДСТУ ISO 9001:2009. – [Чинний від 2009- 09-01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2009. – 20 с. – (Національний стандарт України, ISO 9001:2008, IDT).