Товарознавство та митна експертиза продовольчих товарів (курсовий проєкт)

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.01.E.095
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: д.т.н., проф. Ємченко І.В.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Мета вивчення навчальної дисципліни – закріплення та поглиблення теоретичних знань студентів з проблем товарознавства; набуття практичних навичок з питань організації та проведення експериментальних досліджень відповідно до обраної теми. Завдання навчальної дисципліни відповідно до освітньої програми Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: загальні компетентності: ЗК 1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК 2. Здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях. ЗК 6. Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел. ЗК8. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість. фахові компетентності: ФК1. Критичне осмислення теоретичних засад підприємницької, торговельної та біржової діяльності. ФК 2. Здатність обирати та використовувати відповідні методи, інструментарій для обґрунтування рішень щодо створення, функціонування підприємницьких, торговельних і біржових структур. ФК5. Здатність визначати та оцінювати характеристики товарів і послуг в підприємницькій, торговельній, біржовій діяльності. ФК6. Здатність здійснювати діяльність з дотриманням вимог нормативно-правових документів у сфері підприємницької, торговельної та біржової діяльності. ФК7. Здатність визначати і виконувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур. ФКС1.8. Здатність визначати та оцінювати характеристики харчових продуктів ФКС1.15. Здатність обирати та використовувати відповідні методи організації сенсорної експертизи харчових продуктів Результати навчання відповідно до освітньої програми, методи навчання і викладання, методи оцінювання досягнення результатів навчання У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: АВ1. Управління комплексними діями або проектами, відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах. АВ2. Відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб АВ3. Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: Знання: ЗН1. Уміти продемонструвати базові знання з підприємництва, торгівлі і біржової діяльності. ЗН3. Демонструвати базові і структуровані знання у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності для подальшого використання на практиці. ЗН5. Знати характеристики товарів, робіт та послуг у підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності. ЗН6. Знати нормативно-правове забезпечення діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур і застосовувати його на практиці. ЗН8. Знати основи бізнес-планування, оцінювання кон’юнктури ринків та результатів діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур з урахуванням ризиків. Уміння: УМ 1. Уміння критично мислити, аналізувати та синтезувати в професійних цілях. УМ 2. Застосовувати набуті знання для виявлення, постановки та вирішення завдань за різних практичних ситуацій в підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності. УМ 3. Мати навички письмової та усної професійної комунікації державною й іноземними мовами. УМ 4. Використовувати сучасні комп’ютерні і телекомунікаційні технології обміну та розповсюдження професійно спрямованої інформації у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності. УМ 11. Вміти вирішувати професійні завдання з організації діяльності підприємницьких, торговельних і біржових структур і розв’язувати проблеми у кризових ситуаціях з урахуванням зовнішніх та внутрішніх впливів. УМ 13. Вміти оцінювати характеристики товарів, робіт та послуг. УМ 15. Демонструвати знання та уміння проведення експертизи якості товарів та послуг.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Управління якістю Екологічна експертиза товарів Експертиза тари та пакувальних матеріалів Кваліметрія Товарознавство та митна експертиза товарів (харчові продукти)
Короткий зміст навчальної програми: Курсовий проект – це одна з форм самостійної науково-дослідної роботи здобувача закладу вищої освіти. При виконанні курсового проекту студент повинен показати вміння працювати з літературою, аналізувати думки різних авторів щодо досліджуваної проблеми; висловити та обґрунтувати свою позицію; скласти докладний, логічно побудований огляд літератури, показати вміння самостійно організувати і в повному обсязі провести експериментальні дослідження, проаналізувати одержані дані з використанням комп'ютерної техніки і на цій основі зробити висновки та подати реальні, обґрунтовані пропозиції. Курсовий проект обов'язково повинен мати експериментальну частину. Проведення експериментальних досліджень дає студенту можливість на практиці перевірити одержані теоретичні знання; впевнитися в життєздатності особистих ідей та можливості їх практичного втілення. У процесі експериментальних досліджень студент може використовувати не тільки стандартні методики визначення основних (регламентованих) показників якості продовольчих товарів, але й оригінальні і уніфіковані автором методи дослідження.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студентів з навчальної дисципліни здійснюється на основі результатів поточного контролю. Поточний контроль (100%): виконання курсового проекту (60%) ; захист курсового проекту (40%)
Рекомендована література: Базова 1. Сенсорний аналіз харчових продуктів: навч. посіб. / Ф.Ф. Гладкий, В.К. Тимченко, П.О. Некрасов, З.П. Федякіна, К.В. Куниця, С.М. Мольченко. – Харків: Видавництво та друкарня «Технологічний Центр», 2018. – 132 с. 2. Експертиза товарів: навч. посіб. /А.А. Дубініна, І.О. Дудла, М.Р. Мардар, С.В. Сорокіна, Т.М. Летута. – Харків: ХДУХТ, 2017. ? 685 с. 3. Контроль якості продуктів харчування та харчових добавок. Модуль 1 : навч.-метод. посібник для студентів 5 курсу фармацевтичного факультету спеціальності «Фармація» / уклад. : С. О. Васюк, А. С. Коржова, Ю. В. Монайкіна. – Запоріжжя : ЗДМУ, 2017. – 131 с. 4. Сенсорний аналіз [Електронний ресурс ]: навч. посібник у структурно-логічних схемах / А. А . Дубініна, Т. В. Щербакова, Н. І. Черевична, О. В. Шмиголь ; Харк. держ. ун- т харч. та торгівлі. – Електрон. дані. – Х., 2017. – 1 елктрон. опт. диск (CD-ROM); 12 см. –Назва з тит. екрана. Допоміжна 5. Власенко В.В., Головко М.П., Семко Т.В., Головко Т.М. Технологія молока та молочних продуктів: Навч. пос. – Харків, ХДУХТ 2018. – 202с. 6. Назаренко Л.П. Експертиза товарів. Експертиза продовольчих товарів. – К.: Центр навчальної літератури, 2014. ? 312 с. 7. Назаренко Л. О. Експертиза товарів: слайд-курс (Розділ „Експертиза продовольчих товарів”) [текст] навч. посіб. / Л. О. Назаренко – К.:Центр учбової літератури, 2013. – 312 с

Товарознавство та митна експертиза продовольчих товарів

Спеціальність: Підприємництво, торгівля та біржова діяльність
Код дисципліни: 6.076.01.E.092
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Підприємництво та екологічна експертиза товарів
Лектор: д.т.н., проф. Ємченко І.В.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Метою дисципліни є вивчення та оволодіння студентами спеціальними теоретичними знаннями та практичними навиками щодо формування та зберігання натуральних та споживчих властивостей харчових продуктів протягом їх життєвого циклу, формування асортименту продукції й навичок оцінки споживчих властивостей товарів з метою задоволення потреб споживачів. Завдання дисципліни полягає в отриманні студентами знань в сфері товарознавства та митної експертизи товарів; вивчення основних категорій товарознавства; оволодіння знаннями та набуття практичних навичок необхідних для дослідження стану ринку окремих товарів, асортименту, споживних властивостей, вимог пакування, маркування та зберігання товарів. У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: - теоретичні аспекти товарознавства, основні поняття та категорії; - основні принципи та засоби наукового пізнання товарів; - загальні системи класифікації товарів; - товарознавчі методи класифікації асортиментних груп товарів; - основні вимоги до збереження, якості та кількості товарів на етапах їх просування; - нормативні міжнародні, державні документи з контролю якості товарів; - методи ідентифікації та засоби товарної інформації; - основні права виробників та споживачів товарів; - методологію товарної інформації; - класифікацію та асортимент товарів вітчизняного і зарубіжного виробництва, принципи формування асортименту товарів; - основи виробництва товарів, технологічні особливості виробництва окремих груп товарів, закономірності формування їх якості та споживних властивостей; - вимоги до якості товарів; - чинники, що впливають на якість товарів; - методи оцінки якості товарів; - умови та терміни зберігання товарів; вміти: - використовувати методи наукового пізнання товарів при створенні класифікаційних систем та асортиментних груп товарів; - застосовувати методи пізнання товарів, їх загальних споживчих властивостей; - визначати основні показники якості товарів; - використовувати засоби та критерії ідентифікації товарів і розрізняти сфальсифіковані товари; - досліджувати та здійснювати оцінку споживчих властивостей товарів; - формувати оптимальний, раціональний асортимент товарів. - аналізувати та формувати асортимент товарів; - користуватись нормативною документацією щодо асортименту, якості товарів, їх упакування та зберігання; - володіти методиками об’єктивної оцінки якості товарів; - визначати якість товарів відповідно до чинної нормативної документації; - вирішувати практичні завдання, пов’язані з забезпеченням зберігання товарів. - проводити митну та товарознавчу експертизу харчових продуктів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Кваліметрія Товарознавство та митна експертиза промислових товарів Теоретичні основи товарознавства Експертиза у міжнародній торгівлі
Короткий зміст навчальної програми: Основи товарознавства та митної експертизи харчових продуктів Товарознавча та митна експертиза зерноборошняних та хлібобулочних виробів. Товарознавство та митна експертиза кондитерських товарів. Товарознавство та митна експертиза смакових товарів. Товарознавча та митна експертиза овочів, плодів, грибів та продуктів їх переробки. Товарознавча та митна експертиза харчових жирів. Товарознавча та митна експертиза молока і молочних продуктів. Товарознавча та митна експертиза м’яса та і м'ясопродуктів. Товарознавча та митна експертиза риби і рибних товарів. Товарознавча та митна експертиза яєць та яєчних товарів Товарознавча та митна експертиза харчових добавок
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): тестовий контроль (10%;) , лабораторні роботи та їх захист (10%), індивідуальна робота та її захист (10%) Підсумковий контроль (70%): контрольна робота (письмова компонента (60%). усна компонента(10%)).
Рекомендована література: Навчально-методичне забезпечення 1. «Довідник товарознавця. Продовольчі товари» автора За ред. д-ра екон. наук, проф. С. В. Князя, Видавництво Львівської політехніки, 2018 р. – 684 с. Базова література 1. Теоретичні основи товарознавства: підручник / [3а заг. ред. Ю.Т. Жука]. – Львів: Компакт – ЛВ, 2009. – 480 с. 2. Бровко О.Г., Булгакова О.В., Гордієнко Г.С. Товарознавство. Продовольчі товари, Видавництво Кондор, 2018 р. – 730 с. 3. Сирохман І.В. Товарознавство продовольчих товарів: підручник / І.В. Сирохман.- Х.: Світ Книг, 2016.- 713 с. 4. Експертиза товарів: навч. посіб. /А.А. Дубініна, І.О. Дудла, М.Р. Мардар, С.В. Сорокіна, Т.М. ЛетутаТ.М. – Харків: ХДУХТ, 2017. 685 с. 5. Батутіна А.П., Ємченко І.В. Експертиза товарів: навч. посіб. ? Львів: Видавництво ЛКА, 2003. ? 312 с. 6. Назаренко Л.П. Експертиза товарів. Експертиза продовольчих товарів. – К.: Центр навчальної літератури, 2014. 312 с. 7. Товарознавство плодоовочевих товарів, пряно-ароматичних рослин та прянощів: Навчальний посібник / Л. Д. Льовшина, В. М. Михайлов, О. В. М’ячиков. – К.: Ліра, 2010. – 388 с. 8. Діагностика та експертиза в митній діяльності : конспект лекцій / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, О.В. Мукан, В.Й. Жежуха, О.Ю. Григор'єв. – Львів : Вид-во НУ "Львівська політехніка", 2011 р. – 57 с. 9. Приймаченко Д. В. Митна політика держави та її реалізація митними органами: монографія. Дніпро, 2006. 332 с 10. Сирохман І. В Товарознавство смакових товарів: підручник. / І. В. Сирохман, Т. М. Раситюк. – Львів: Видавництво Львівської Комерційної Академії, 2009. – 428 с. 11. Дубініна А.А., Овчинникова І.Ф., Дубініна С.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. – К.: ВД «Професіонал», 2010. – 272 с. 12. Сирохман І.В., Лозова Т.М. Якість і безпечність зерноборошняних продуктів: навч. посібник. – К.: центр навчальної літератури, 2006. – 384 с. 13. Сирохман І.В. Товарознавство м’яса і м’ясних товарів: підручник. / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова. – 2-ге вид. Перероблене та допов. Підручник.-К.: Центр учбової літератури, 2009.- 636 с.