Інформатика
Спеціальність: Готельно-ресторанна справа
Код дисципліни: 6.241.00.O.022
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Екологічна безпека та природоохоронна діяльність
Лектор: О.Н. Кузь, канд. техн. наук, доцент
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей:
інтегральна компетентність:
- здатність розв’язувати спеціалізовані завдання та практичні проблеми діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу, що передбачає застосування теорій та методів системи наук, які формують концепції гостинності і характеризуються комплексністю та невизначеністю умов;
загальні компетентності:
- здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями;
- навички використання інформаційних і комунікаційних технологій;
- здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;
фахові компетентності:
- здатність управляти підприємством, приймати рішення у господарській діяльності суб’єктів готельного та ресторанного бізнесу;
- здатність працювати з технічною, економічною, технологічною та іншою документацією та здійснювати розрахункові операції суб’єктом готельного та ресторанного бізнесу
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: РН05 розуміти принципи, процеси і технології організації роботи об’єктів готельного та ресторанного бізнесу; РН11 застосовувати сучасні інформаційні технології для організації роботи закладів готельного та ресторанного господарства.
У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання:
Уміння спілкуватись, включаючи усну та письмову комунікацію українською та іноземною мовами (англійською, німецькою, італійською, французькою, іспанською); Здатність використання різноманітних методів, зокрема сучасних інформаційних технологій, для ефективного спілкування на професійному та соціальному рівнях; Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Вища та прикладна математика; Інформаційні технології в готельно-ресторанному господарстві; Статистика в готельно-ресторанному бізнесі
Короткий зміст навчальної програми:
Формування знань у студентів про можливості використання сучасних інформаційних технологій для успішного здійснення інформаційно-комунікаційної діяльності в екології, що передбачає оволодіння знаннями, уміннями та навичками роботи з прикладними програмами OC Windows, використання текстових редакторів, табличних процесорів, побудова та адміністрування баз даних, створення презентацій.
Опис: Основи інформатики. Інформація, дані, знання. Інформаційна технологія. Інформаційна система. Інформація як об’єкт обчислювальної системи. Поняття про алгоритм. Базові структури обчислювального процесу. Архітектура і схема функціонування персонального комп’ютера. Апаратне і програмне забезпечення. Види програмного забезпечення. Операційні системи персональних комп’ютерів. Прикладне програмне забезпечення для обробки різного типу інформації (текстові редактори, табличні процесори, графічні редактори). Принципи організації баз даних. Комп’ютерні мережі: топологія, архітектура, апаратне забезпечення. Інформаційна безпека. Комп’ютерні віруси: класифікація та методи виявлення. Типи антивірусного програмного забезпечення. Система для автоматизації математичних розрахунків MathCAD: розв’язання задач, обробка експериментальних даних, елементи програмування. Тенденції і перспективи розвитку інформаційних систем та технологій, їх застосування в готельно-ресторанному бізнесі
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (47%) – лабораторні заняття, усне опитування.
Підсумковий контроль (53%) – іспит.
Критерії оцінювання результатів навчання: Лабораторні роботи: 10 робіт – вчасне виконання роботи та успішний захист – 4 бали;
виконання роботи та успішний захист – 3 бали;
виконання роботи та не достатнє висвітлення питань на захисті – 2 бали;
виконання роботи – 1 бал.
Тести: 7 тестів за темами по 2 питання - вірна відповідь – 0,5 бала;
невірна відповідь – 0 балів;
Екзаменаційний контроль: письмова компонента – 43 бали;
усна компонента – 10 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100-88 балів - атестований з оцінкою «відмінно» - Високий рівень: здобувач освіти демонструє поглиблене володіння поняттєвим та категорійним апаратом навчальної дисципліни, системні знання, вміння і навички їх практичного застосування. Освоєні знання, вміння і навички забезпечують можливість самостійного формулювання цілей та організації навчальної діяльності, пошуку та знаходження рішень у нестандартних, нетипових навчальних і професійних ситуаціях. Здобувач освіти демонструє здатність робити узагальнення на основі критичного аналізу фактичного матеріалу, ідей, теорій і концепцій, формулювати на їх основі висновки. Його діяльності ґрунтується на зацікавленості та мотивації до саморозвитку, неперервного професійного розвитку, самостійної науково-дослідної діяльності, що реалізується за підтримки та під керівництвом викладача. 87-71 балів - атестований з оцінкою «добре» - Достатній рівень: передбачає володіння поняттєвим та категорійним апаратом навчальної дисципліни на підвищеному рівні, усвідомлене використання знань, умінь і навичок з метою розкриття суті питання. Володіння частково-структурованим комплексом знань забезпечує можливість їх застосування у знайомих ситуаціях освітнього та професійного характеру. Усвідомлюючи специфіку задач та навчальних ситуацій, здобувач освіти демонструє здатність здійснювати пошук та вибір їх розв’язання за поданим зразком, аргументувати застосування певного способу розв’язання задачі. Його діяльності ґрунтується на зацікавленості та мотивації до саморозвитку, неперервного професійного розвитку. 70-50 балів - атестований з оцінкою «задовільно» - Задовільний рівень: окреслює володіння поняттєвим та категорійним апаратом навчальної дисципліни на середньому рівні, часткове усвідомлення навчальних і професійних задач, завдань і ситуацій, знання про способи розв’язання типових задач і завдань. Здобувач освіти демонструє середній рівень умінь і навичок застосування знань на практиці, а розв’язання задач потребує допомоги, опори на зразок. В основу навчальної діяльності покладено ситуативність та евристичність, домінування мотивів обов’язку, неусвідомлене застосування можливостей для саморозвитку. 49-00 балів - атестований з оцінкою «незадовільно» - Незадовільний рівень: свідчить про елементарне володіння поняттєвим та категорійним апаратом навчальної дисципліни, загальне уявлення про зміст навчального матеріалу, часткове використання знань, умінь і навичок. В основу навчальної діяльності покладено ситуативно-прагматичний інтерес.
Рекомендована література: Навчально-методичне забезпечення
1. Кузь О.Н. Інформатика. Електронний навчально-методичний комплекс. Номер та дата реєстрації: Е41-295-339/2023 від 07.12.2023 р.
2. Інформаційні системи та технології: Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів базового напряму 6.140103 “Туризм” / Укл.: О.Н. Кузь. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2014. – 40 с.
3. Інформаційні системи та технології: Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів базового напряму 6.140103 “Туризм”/ Укл.: С.П. Стасевич, О.Н. Кузь. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2016. – 40 с.
Рекомендована література
Базова
1. Скопень М.М. Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному та туристичному бізнесі: підручник / М.М. Скопень, М.К. Сукач, О.П. Будя, О.І. Артеменко, Л.А. Хрущ: Ліра-К, 2020. – 768 с.
2. Основи інформаційних технологій : навчальний посібник для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти / А. М. Гуржій, Л. І. Возненко, Н. І. Поворознюк, В. В. Самсонов. — Київ : Літера ЛТД, 2023. — 288 с.
3. Бурячок В. Л.Інформаційний та кіберпростори: проблеми безпеки, методи та засоби боротьби: підручник / В. Л. Бурячок, Г.М.Гулак, В.Б. Толубко: Магнолія, 2023 - 448.
4. Саєнко Н.С. Інтеграція цифрових технологій в освітній процес: виклики та перспективи: монографія / Н.С. Саєнко, Т.П. Голуб, Ю.Е. Лавриш, В.В. Лук’яненко, І.М. Литовченко. – Киів.: Центр навчальної літератури, 2022. – 220 с.
5. Остапов С.Е. Технології захисту інформації: навчальний посібник / С.Е. Остапов, С.П. Євсеєв, О.Г. Король – Новий світ-2000, 2024. – 678 с.
Допоміжна література
1. Назаркевич М. А., Міюшкович Ю. Г. Технічне редагування. Основи роботи в LaTeX: Навчальний посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2020. 216 с.
2. Пасічник В.В. Веб-технології: підручник / В.В. пасічник, О.В. Пасічник Д.І. Угрин - Магнолія, 2024. – 336 с.
Інформаційні ресурси
1. Глинський Я.М. Інформатика: Електронний підручник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2023. 392 с.
2. Ромака В. А., Крайовський В. Я., Гаранюк П. І., Горпенюк А. Я. Технології розслідування інцидентів інформаційної безпеки: Електронний підручник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2023. 340 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою:
вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112
E-mail: nolimits@lpnu.ua
Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).