Міжнародні організації та транснаціональні корпорації

Спеціальність: Міжнародні економічні відносини
Код дисципліни: 6.292.00.O.030
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: к.е.н., доц. Кара Н.І.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Це оволодіння базовими знаннями щодо місця міжнародних організацій та транснаціональних корпорацій у глобальній економіці та їх впливу на національні економіки окремих країн, ознайомлення з процесами, які супроводжують створення та діяльність міжнародних організацій та транснаціональних корпорацій на світовій арені.
Завдання: ЗК2 Здатність навчатися, сприймати набуті знання в предметній області. ЗК5 Здатність проводити пошук та опрацювання інформації з різних джерел та здійснювати її аналізування, а також здатність до адаптації та дії в новій ситуації. ЗК13 Уміння працювати самостійно і в команді, здатність спілкуватися з колегами щодо наукових досягнень, а також навички застосовувати різні форми влади і стилі керівництва для впливу на підлеглих та партнерів. ФК2 Базові знання в галузі міжнародних економічних відносин, необхідні для освоєння професійно-орієнтованих дисциплін. ФК8 Базові уявлення про основи діяльності міжнародних організацій, розвитку інтеграційних процесів транснаціональних корпорацій. ФК12 Розуміння наукових методів організації та управління процесами у міжнародній торгівлі, теоретичних основ нормативно-правового забезпечення міжнародних економічних відносин. ФК16 Здатність аналізувати міжнародний рух капіталу та його основні форми – прямі і портфельні закордонні інвестиції, основні зрушення у географічному розміщенні та галузевій структурі іноземних інвестицій. ФК20 Здатність формулювати наукові узагальнення щодо сучасних тенденцій та явищ у сфері міжнародних економічних відносин. ФКС2.1 Здатність аналізувати особливості розвитку міжнародної інвестиційної та інноваційної діяльності, структуру світового фінансового ринку, підходи до управління міжнародним інноваційним процесом. ФКС 2.5 Розуміння особливостей обліку, оподаткування і міжнародного страхування у сфері інвестиційно-інноваційної діяльності.
Результати навчання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів таких програмних компетентностей: ЗН2 Знання закономірностей функціонування та розвитку у міжнародному масштабі ринкової системи організації господарського життя ЗН12 Знання основних принципів і завдань діяльності міжнародних організацій та транснаціональних корпорацій ЗН14 Володіння достатніми знаннями щодо основних теорій та моделей прямих закордонних інвестицій і ТНК, управління персоналом ТНК УМ2 Вміння аналізувати інтеграційні процеси, етапи та типи міжнародних інтеграційних угруповань УМ7 Уміння оцінювати маркетингове середовище діяльності ТНК, розробляти стратегії виходу ТНК на нові ринки УМ16 Уміння аналізувати міжнародний рух капіталу та його основні форми, прямі і портфельні закордонні інвестиції
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізит: Міжнародні економічні відносини кореквізит: Міжнародні фінанси
Короткий зміст навчальної програми: В умовах інтегрування України у світову економічну систему питання інституціонального забезпечення цього процесу набувають особливого значення. Ефективність розвитку міжнародних економічних відносин нашої країни залежатиме від погодження дій не тільки з іншими країнами, а й з їхніми об’єднаннями через систему міжнародних організацій та транснаціональних корпорацій. Протистояння і взаємне нерозуміння в роки «холодної війни» зробили неможливим результативне функціонування багатьох міжнародних організацій. Переломним став період 1989-1990 років, коли за відомих змін політичного й ідеологічного життя стали можливими кардинальні зміни у двосторонніх та багатосторонніх відносинах різних країн. Нині виникли передумови створення нової моделі співіснування і співробітництва народів, особливо в економічній сфері. Реалізувати ці можливості й покликані міжнародні організації та транснаціональні корпорації. Сьогодні Україна є учасником понад 100 міжнародних організацій. За сучасних умов володіння знаннями з питань міжнародних організацій, транснаціональних корпорацій, місця і ролі їх у міжнародному житті набуває особливого значення передусім для осіб, що працюють або планують працювати в складній і динамічній сфері міжнародного економічного співробітництва.
Опис: Міжнародні організації в системі регулювання економічних відносин. Механізм функціонування міжнародних організацій. Міждержавні економічні організації. Міжнародні неурядові економічні організації. ООН та міжнародне економічне співробітництво. Міжнародні організації з регулювання світової торгівлі. Міжнародні валютно-кредитні організації. ТНК як суб’єкт міжнародного бізнес. Формування ТНК як результат процесу інтернаціоналізації фірми. Теорії прямих закордонних інвестицій і ТНК. Економічні основи діяльності ТНК. Місце і роль міжнародної політики в житті суспільства. Україна на міжнародній арені.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студент здійснюється у таких напрямках: наявність конкретних умінь, їхня глибина, стійкість і гнучкість; ступінь опанування основних положень дисципліни та їх творче застосування під час розв'язання ситуаційних задач та кейсів. Семестровий контроль проводиться у формі заліку. Методи оцінювання: вибіркове усне опитування; підготовка презентацій, доповідей; оцінка активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо).
Критерії оцінювання результатів навчання: - Поточний контроль (30%): усне опитування, робота на практичному занятті, виконання індивідуальної роботи; - Підсумковий контроль (70%): письмова компонента (50%), усна компонента (20%)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Конспект лекцій з дисципліни «Міжнародні організації та ТНК» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» галузі знань 29 «Міжнародні відносини» усіх форм навчання / Укл. Вербицька Г.Л., Н.І. Кара. – Львів: Видавничий центр кафедри ММП ІНЕМ Національного університету «Львівська політехніка». № 8653 від 28.03.2019 р. – 99 с. 2. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з дисципліни «Міжнародні організації та ТНК» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» галузі знань 29 «Міжнародні відносини» усіх форм навчання / Укл. Вербицька Г.Л., Н.І. Кара. – Львів: Видавничий центр кафедри ММП ІНЕМ Національного університету «Львівська політехніка». № 8654 від 28.03.2019р. – 23 с. 3. Методичні вказівки до проведення практичних занять та виконання індивідуальних робіт з дисципліни «Міжнародні організації та ТНК» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» галузі знань 29 «Міжнародні відносини» усіх форм навчання / Укл. Вербицька Г.Л., Н.І. Кара. – Львів: Видавничий центр кафедри ММП ІНЕМ Національного університету «Львівська політехніка». № 8655 від 28.03.2019 р. – 30 с. 4. Стройко Т.В. Міжнародні організації: Навч. посібник/ Т.В. Стройко. - К.: Кондор-Видавництво, 2015.-250 с. Якубовський С.О., Козак Ю.Г., Савчук О.В. та ін. 5. Транснаціональні корпорації: особливості інвестиційної діяльності: Навч. посіб./за ред. С.О. Якубовського, Ю.Г. Козака, Савчук О.В. – К.: ЦНЛ, 2006 - с. 6. Kozak. Modern methodology for the analysis of international economic relations: ethno-cultural features. EcoSoEn, Scientific Journal Economics, Social and Engineering Sciences Year 3, Nr.1-2/2020.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).