Історія держави і права України

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.003
Кількість кредитів: 8.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Терлюк Іван Ярославович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК): ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК13. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку права, його місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій. Спеціальні фахові компетентності (СК): СК2. Знання і розуміння ретроспективи формування правових та державних інститутів. СК3. Повага до честі і гідності людини як найвищої соціальної цінності, розуміння їх правової природи. СК12. Здатність аналізувати правові проблеми, формувати та обґрунтовувати правові позиції. СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Унаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання. ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел. ПР4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми. ПР8. Використовувати різноманітні інформаційні джерела для повного та всебічного встановлення певних обставин. ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів. ПР28. Аналізувати історію формування правових явищ. Внаслідок вивчення дисципліни студент повинен вміти пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту (КОМ4).
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Історія держави і права зарубіжних країн; Історія вчень про державу і право.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна "Історія держави і права України" вивчає еволюцію української державної традиції, розвиток механізму державної влади в Україні, зародження та функціонування правової системи в цілому і окремих галузей права зокрема, а також зародження та розвиток соціокультурних елементів українського суспільства. На основі закономірностей історико-культурного розвитку вивчає причини і наслідки виникнення та занепаду державно-правових систем, функціонування механізму державної влади, зокрема органів центрального та місцевого управління, юстиції. В історії права України належна увага приділяється утворенню національної правової системи, вивченню та аналізу джерел і основних рис права, кодифікації, формуванню правової свідомості та правової культури українського народу та їх зв’язок з еволюційним розвитком українського суспільства в цілому. Навчальний матеріал висвітлюється у відповідності до загально-цивілізаційних засад у розвитку людства з урахуванням національної державно-правової традиції, для якої характерні гуманізм, демократизм і соціальна справедливість.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Електронний навчально-методичний комплекс «Історія держави і права України» / І.Я. Терлюк, С.Б. Цебенко (укладачі).– URL: http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=10762 / Сертифікат № 00465 / Номер та дата реєстрації: Е41-132-15/2013 від 25.10.2013 р. 2. Історія держави і права України / Під ред. Тація В.Я., Рогожина А.Й.: Академічний курс у 2-х тт. К., 2000 (а також інші видання). 3. Музиченко П. Історія держави і права України. К., 2003 (а також інші видання). 4. Терлюк І.Я. Держава і право в Україні: сторінки історії. Львів: Сполом, 2008. 354с. 5. Терлюк І.Я. Історія держави і права України (Доновітній час): навчальний посібник. К.: Атіка, 2006. 400 с. 6. Терлюк І.Я. Історія держави і права України: [навч. посіб.]. К.: Атіка, 2011. 944 с. URL:http://westudents.com.ua/knigi/418-storya-derjavi-prava-ukrani-terlyuk-ya.html 7. Терлюк І.Я. Історія держави і права України: [навч. посіб.]. Вид. 3-тє, перероблене. К.: Атіка, 2013. 628с. 8. Терлюк І.Я. Історія держави і права України. Навчальний посібник-практикум. К.: Атіка, 1999. 192 с. 9. Терлюк І.Я. Історія українського права від найдавніших часів до XVIII століття. Львів: ЛІВС при НАВСУ, 2003. 156 с. – URL:http://shron.chtyvo.org.ua/Terliuk_Ivan/Istoriia_ukrainskoho_prava_vid_naidavnishykh_chasiv_do_XVIII_stolittia.pdf 10. Терлюк І.Я. Огляд історії кримінального права України: [навч. посіб.]. Львів: Ліга-Прес, 2007. 92 с. 11. Тестові завдання з курсу “Історія держави і права України” / Укладачі: В.М. Власенко, С.І. Дегтярьов. Суми: Вид-во СумДУ, 2006. 96 с.