Європейський суд з прав людини: практика діяльності

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.02.E.100
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Цебенко Соломія Богданівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК): ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК11. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. Спеціальні компетентності (СК): СК4. Знання і розуміння міжнародних стандартів прав людини, положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини. СК12. Здатність аналізувати правові проблеми, формувати та обґрунтовувати правові позиції. СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Компетентності професійного спрямування (ПК) ПК2.11. Знання і розуміння європейських стандартів захисту прав людини. Програмні результати навчання (ПР): ПР1 Визначати переконливість аргументів у процесі оцінки заздалегідь невідомих умов та обставин. ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання. ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел. ПР4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми. ПР5. Давати короткий висновок щодо окремих фактичних обставин (даних) з достатньою обґрунтованістю. ПР6. Оцінювати недоліки і переваги аргументів, аналізуючи відому проблему. ПР29. Аналізувати ситуативні фабули та вирішувати юридичні задачі. Комунікація (КОМ) КОМ3. Доносити до респондента матеріал з певної проблематики доступно і зрозуміло. Автономія і відповідальність (АіВ) АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення. АіВ2. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Теорія держави і права; Конституційне право; Міжнародне право. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Основи права Європейського союзу, Міжнародний захист прав людини.
Короткий зміст навчальної програми: «Європейський суд з прав людини: практика діяльності» є цілісний навчальний курс, успішне вивчення котрого передбачає освоєння студентами лекційного матеріалу, його закріплення та поглиблення на практичних (семінарських) заняттях, самостійне вивчення нормативної, навчальної та наукової літератури. Найважливішими питаннями, які підлягають засвоєнню під час вивчення даної навчальної дисципліни, є порядок звернення до Європейського суду з прав людини та умови прийнятності заяв до цього Суду; процедура розгляду справ у Європейському суді з прав людини, особливості захисту окремих прав людини Європейським судом з прав людини. У результаті вивчення курсу студенти повинні вміти: працювати з національним законодавством та міжнародними актами щодо захисту прав людини, а також складати заяви до Європейського суду з прав людини; виявляти правові позиції, сформульовані у рішеннях Європейського суду з прав людини.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру. Кількість балів, відведених на ПК на практичних заняттях складає 40 балів, виконання контрольної роботи – 20, тести - 40. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Антонович М.М. Україна в міжнародній системі захисту прав людини : Теорія і практика. К., 2007. 384 с. 2. Бущенко А. «Precedent UA – 2015» / Аркадій Бущенко, Олена Сапожнікова, Олег Шинкаренко. К.: КВІЦ, 2015. 412 с. 3. Від теорії міжнародного права до практики захисту прав людини. LiberAmicorum до 60-річчя проф. В.В. Мицика : моногр. / авт. кол. ; за ред. О.В. Задорожнього та О.Р. Поєдинок. Київ; Одеса : Фенікс, 2016. 718 с. 4. Дудаш Т.І. Практика Європейського суду з прав людини: навч.-практ. посіб. К.: Алерта, 2016. 488 с. 5. Караман І.В., Козіна В.В. Європейський суд з прав людини, Європейська кон- венція з прав людини та індивідуальні заяви: перше знайомство. – К.: ВАІТЕ, 2015. – 136 с. 6. Мицик В.В. Права людини у міжнародному праві: міжнародно-правові механізми захисту: підручник для вузів. - К., 2010. - 722 с. 7. Особливості застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді цивільних справ: навч. посібник / У. Б. Андрусів, О. Б. Верба-Сидор, Ю. В. Верхола та ін. Львів: ЛьвДУВС, 2019. 404 с. URL: http://dspace.lvduvs.edu.ua/handle/1234567890/2738 8. Практика Європейського суду з прав людини: загальнотеоретичне дослідження // Праці Львівської лабораторії прав людини і громадянина науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України / Редкол.: П.М. Рабінович та ін. – Серія І. Дослідження та реферати. Випуск 21. – Львів: Край, 2009. – 152с. 9. Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини: Закон України від 23 лютого 2006 р. 10. Размєтаєва Ю.С. Доктрина та практика захисту прав людини: навч. посіб. Х., 2018. 362 с. 11. Сироїд Т.Л. Міжнародний захист прав людини: навч. посібн. / Т.Л.Сироїд, Л.О.Фоміна. Харків: Право, 2019. 310 с. 12. Сучасні механізми захисту прав людини: колективна монографія / М.С.Кельман, А.С.Токарська, Л.В.Ярмол, С.Б.Цебенко, А.О.Дутко. Львів: Галицька видавнича спілка, 2020. 220 с. 13. Фулей Т.І. Застосування практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя: Науково-методичний посібник для суддів. – 2-ге вид. випр., допов. – К., 2015. – 208 с. 14. Шуміло І. А. Міжнародна система захисту прав людини : навч. посіб. Х. : І. Б. Лисенко, 2019. 168 с.