Діяльність органів місцевого самоврядування

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.01.E.084
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Ромців Олена Ігорівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК): ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності; ЗК 11. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК): СК1. Здатність застосовувати знання з основ теорії та філософії права, знання і розуміння структури правничої професії та її ролі у суспільстві; СК8. Знання і розуміння особливостей реалізації та застосування норм матеріального і процесуального права; СК12. Здатність аналізувати правові проблеми, формувати та обґрунтовувати правові позиції; СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності; СК15. Здатність до самостійної підготовки проектів актів правозастосування; СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Компетентності професійного спрямування (ПК): ПК1.1. Здатність застосовувати знання засад і змісту відносин в діяльності органів місцевого самоврядування. Програмні результати навчання (ПР): ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання; ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел; ПР15. Демонструвати необхідні знання та розуміння сутності та змісту основних правових інститутів і норм фундаментальних галузей права; ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки; ПР18. Готувати проекти необхідних актів застосування права відповідно до правового висновку зробленого у різних правових ситуаціях; ПР21. Знати механізм реалізації прав та свобод людини; ПР23. Аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права. Комунікація (КОМ): КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. Автономія і відповідальність (АіВ): АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ4. Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Конституційне право України; Державне (конституційне) право зарубіжних країн. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Конституційний процес.
Короткий зміст навчальної програми: «Діяльність органів місцевого самоврядування» є цілісний навчальний курс, успішне вивчення котрого передбачає освоєння студентами лекційного матеріалу, його закріплення та поглиблення на практичних (семінарських) заняттях, самостійне вивчення нормативної, навчальної та наукової літератури. Найважливішими світоглядними ідеями та категоріями, які підлягають засвоєнню під час вивчення даної навчальної дисципліни, є формування цілісного бачення майбутніми юристами актуальних для українського державотворення проблем: конституційно-правового статусу органів місцевого самоврядування, порядку їх формування, компетенції та взаємодії між собою та органами державної влади під час реформи децентралізації, особливостей форм і методів діяльності органів місцевого самоврядування в умовах розбудови правової та демократичної держави тощо.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Бостан С. К., Тимченко С. М. Державне право зарубіжних країн : навч. посібн. Київ : Центр навчальної літератури, 2005. 504 с. 2. Ворона П. В., Мучник А. М. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні. Навчально-методичний посібник. Полтава, 2010. 98 с. 3. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні : підручник / І. І. Бодрова, С. В. Болдирєв, В. О. Величко та ін. ; за ред. С. Г. Серьогіної. 2-ге вид. переробл. та доповн. Х. : Право, 2011. 360 с. 4. Державне будівництво і місцеве самоврядування : посібник для підготовки до іспиту / С. Г. Серьогіна , П. М. Любченко, О. Ю. Лялюк та ін. Харків : Право, 2019. 212 с. 5. Конституціоналізм та основи демократії : теоретико-правовий вимір : монографія : в 2 част. Ч. 2. / за заг. ред. д.ю.н., проф. Ковальчука В.Б. Львів, 2020. 271с. 6. Софінська І. Принцип субсидіарності у місцевому самоврядуванні України та країн Європейського Союзу: моногр. Львів: Каменяр, 2014. 187 с. 7. Софінська І. Міжнародно-правові стандарти місцевого самоврядування: навч. посібник. Львів: Каменяр, 2016. 241 с.