Основи Римського приватного права

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.012
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Макарчук Володимир Степанович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов Загальні компетентності (ЗК): ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу; ЗК12. Здатність усвідомлювати рівні можливості та гендерні проблеми. Спеціальні (фахові) компетентності (СК): СК2. Знання і розуміння ретроспективи формування правових та державних інститутів; СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності. Програмні результати навчання (ПР): ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел; ПР4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми; ПР6. Оцінювати недоліки і переваги аргументів, аналізуючи відому проблему; ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів; ПР28. Аналізувати історію формування правових явищ. Комунікація (КОМ). КОМ 4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Необхідні обов’язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Історія держави і права України, Юридична деонтологія, Теорія держави і права. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Конституційне право України, Історія держави і права зарубіжних країн, Філософія права.
Короткий зміст навчальної програми: Панівне місце Римської держави в античному світі пояснюється досконалістю і справедливістю його правової системи порівняно з правом сусідів. Тобто, сила Риму – не стільки в силі зброї, скільки в силі його законів. Римське приватне право ставило перед собою завдання не стільки сподобатися усім без винятку жителям імперії, скільки позбавити їх сумніву в справедливості чинних норм. Знання римського приватного права необхідне для кращого розуміння принципів сучасного цивільного права. Вивчення іноземного законодавства неможливе без знання римського приватного права, його рецепції та запозичень; те ж стосується міжнародного права. Навчальна дисципліна «Основи римського приватного права» складається з двох частин. У першій частині предмет, джерела і значення вивчення римського приватного права. У другій частині правове регулювання майнових і пов’язаних з ними немайнових відносин за римським приватним правом, конкретизуються основні положення сімейного, речового, зобов’язального та спадкового права Римської держави.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру. Кількість балів, відведених на ПК на практичних заняттях складає 40 балів, виконання самостійної роботи – 10 балів, індивідуальна контрольна робота – 50 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Макарчук В.С. Основи римського приватного права: навчальний посібник. Київ : Атіка, Харків: Право, 2015. 256 с. 2. Орач Є.М., Тищик Б. Й. Основи римського приватного права: курс лекцій; Львівський державний університет імені Івана Франка. Київ : Юрінком Інтер, 2000. 272 с. 3. Підопригора О.А. Основи римського приватного права. Київ : Вища школа, 1995. 264 с. 4. Підопригора О.А., Харитонов Є.О. Римське право: підручник. Київ : Юрінком Інтер, 2014. 525 с. 5. Харитонов Є.О. Історія приватного права Європи: Західна традиція.Одеса, 2001. 328 с. 6. Харитонов Є.О. Римське приватне право: Конспект лекцій. Практикум. Харків, 2000. 272 с. 7. Харитонов Є.О. Основи римського приватного права : посібник для аудиторного і самостійного вивчення курсу. Одеса : В. Букаєв, 2016. 395 с.