Правове регулювання зовнішньо-економічної діяльності

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.01.E.094
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Богів Ярина Святославівна
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов Загальні компетентності (ЗК): ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК): СК5. Здатність застосовувати знання засад і змісту інститутів міжнародного публічного права, а також міжнародного приватного права. СК9. Знання і розуміння основ правового регулювання обігу публічних грошових коштів. СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Компетентності професійного спрямування (ПК): ПК1.10. Здатність застосовувати теоретичні знання та знання нормативно-правової бази у правовому регулюванні зовнішньо-економічної діяльності. Програмні результати навчання (ПР): ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання. ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел. Комунікація (КОМ): КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. Автономія і відповідальність (АіВ): АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ4. Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Міжнародне приватне право, Міжнародне право. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Основи права ЄС.
Короткий зміст навчальної програми: Навчальна дисципліна «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» викладається бакалаврам Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти як вибіркова навчальна дисципліна і її програма складена з дотриманням встановлених вимог, необхідних при підготовці фахівців вищої кваліфікації за спеціальністю 081 «Право». «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» як навчальна дисципліна має велике значення у підготовці майбутніх спеціалістів-юристів оскільки формує цілісне бачення майбутніх фахівців щодо сутності та змісту здійснення зовнішньоекономічної діяльності.
Методи та критерії оцінювання: Методами діагностики знань при вивченні навчальної дисципліни є: усне опитування на практичних (семінарських заняттях); виконання індивідуального науково-дослідного завдання; контрольна робота. Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами поточного контролю відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Критерії оцінювання розроблені за чотирибальною системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») з урахуванням повноти і правильності виконання завдань та обов’язковим переведенням оцінок у 100-бальну шкалу Університету для оцінювання знань студентів.
Рекомендована література: 1.Калюжний Р. А., Андрущенко Л. В., Андрущенко І. Г. Державно-правове регулювання страхування у сфері зовнішньоекономічної діяльності : монографія. К. : [б. в.], 2012. 183 с. 2.Канашевский В. А. Внешнеэкономические сделки: материально-правовое и коллизионное регулирование. М. : Волтерс Клувер, 2008. 591 с. 3.Кондусова Л. Ф., Нескородєва І. І. Валютно-фінансові розрахунк зовнішньоекономічної діяльності: навч. посіб.. Харк. нац. екон. ун-т. Х. : Вид. ХНЕУ, 2010. 198 с. 4.Коломацька С.П. Зовнішньоекономічна діяльність в Україні: правове регулювання та гарантії здійснення. Навчальний посібник. К.: ВД «Професіонал», 2004. 5.Король В.І. Правові механізми зовнішньоекономічної політики : регіональні угоди в контексті норм та принципів СОТ. 2–1. № 4. С. 147-153. 6.Марченко В.Б., Шаповалов Д.В. Правові основи зовнішньоекономічної діяльності. Навч.-метод.посіб. для самост. вивч. Диск. К.: КНЕУ, 2005.