Юридична деонтологія

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.007
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Чорнобай Олена Леонідівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК): - ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу; - ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; - ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності; - ЗК7. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями; - ЗК8. Здатність бути критичним і самокритичним; - ЗК9. Здатність працювати в команді. Спеціальна (СК): СК1. Здатність застосовувати знання з основ теорії та філософії права, знання і розуміння структури правничої професії та її ролі у суспільстві. Комунікація (КОМ): КОМ3. Доносити до респондента матеріал з певної проблематики доступно і зрозуміло. Автономія і відповідальність (АіВ): - АІВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; - АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; -АІВ2. Здатність усвідомлювати необхідність навчання впродовж усього життя з метою поглиблення набутих та здобуття нових фахових знань. Програмні (ПР): - ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання; - ПР4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми; - ПР5. Давати короткий висновок щодо окремих фактичних обставин (даних) з достатньою обґрунтованістю; - ПР13. Працювати в групі, формуючи власний внесок у виконання завдань групи; - ПР26. Розуміти і враховувати особливості професійної діяльності та етичні норми діяльності юриста.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Історія держави і права зарубіжних країн; Теорія держави і права. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Соціологія права; Культурологія права; Філософія права.
Короткий зміст навчальної програми: Юридична деонтологія – це філософсько-правова наука про пізнання юристом сутності внутрішнього імперативу службового обов'язку, який створює передумови для формування особистісних норм його професійної поведінки і мотиви їхнього вибору. Юридична деонтологія, полем діяльності якої є юриспруденція, з філософської точки зору, претендує на своєрідне монопольне філософсько-правове знання про людину. Значення цієї дисципліни можна ще визначити так: це енциклопедія для юриста, це шлях до високої професійної майстерності та гарантія захисту його свобідної волі у природно-правовому просторі. Якщо юрист не оволодіє юридичною деонтологією, він назавжди залишиться вузьким спеціалістом, приреченим навіть інколи на «провали» у роботі. Юридична деонтологія як сфера, що охоплює всі форми моральних вимог, дозволяє внутрішньо збагнути суть професії, здатна розвинути великий резерв здібностей майбутнього правника і логіку професійних дій, етику мислення тощо.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Національному університеті «Львівська політехніка», згідно з Положенням про рейтингове оцінювання досягнень студентів. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК. Практичні заняття проводяться з основних, найбільш важливих тем та розділів юридичної деонтології. На основі активної форми навчання закріплюється теоретичний матеріал, навички та уміння, творчі здібності, формується психологічна готовність до майбутньої юридичної діяльності. Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надання допомоги у вивченні запропонованої літератури, у пошуках відповідей на проблемні питання курсу, оволодінні практичними завданнями курсу. Ця форма роботи є основною для студентів. СК проводиться у формі екзамену за накопичувальною системою, в терміни передбачені графіком навчального процесу Університету. Екзамен – це форма СК результатів навчання студента з навчальної дисципліни за семестр. На екзамен (ЕК) виносяться теоретичні питання, завдання, що потребують творчого підходу та вміння синтезувати отримані знання і застосувати їх при вирішенні практичних завдань, за матеріалом, передбаченим робочою навчальною програмою дисципліни. Практичні (семінарські) заняття – 40 балів. Екзамен – 50 балів і 10 балів усна компонента. Підсумкова оцінка – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Абрамов В. Духовність суспільства: методологія системного вивчення: Монографія. К. : КНЕУ, 2004. 236 с. 2. Гатальська С. Філософія культури : підруч. для студ. вузів К.: Либідь, 2005. 328 с. 3. Гусарєв С.Д., Тихомиров О.Д. Юридична деонтологія (Основи юридичної діяльності): Навч. посіб. 2-ге вид., перероб. К.: Знання, 2006. 487 с. 4. Занік Ю. Філософія інтелекту: культурологічно-правовий аспект. Львів: ПАІС, 2006. 160 с. 5. Культурно-цивілізаційний простір Європи і Україна: особливості становлення та сучасні тенденції розвитку:колективна монографія кер. ав. кол. і наук. ред. д. і н., проф. А. І. Кудряченко; Інститут європейських досліджень НАН України. К. : Університет «Україна», 2010. 405 с. 6. Молдован А.В., Богдан Л.С. Юридична деонтологія : навч. посібник. К. : Алерта, 2014. 222 с. 7. Сливка С.С. Професійна культура юриста (теоретико-методологічний аспект). Львів: Світ, 2000. 336 с. 8. Сливка С.С. Юридична деонтологія : підручник. Вид. 6-те. К. : Атіка ; Х. : Право, 2015. 296 с. 9. Jay G. Foonberg. How to Start & Build a Law Practice. 5th edition (29 Аpril 2004). American Bar Association. p. 704