Правове забезпечення гендерної рівності

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.M.074
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Андрусяк Ірина Павлівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): здатність розв’язувати практичні проблеми у процесі навчання та під час професійної діяльності у галузі права та застосовувати правові теорії та методи на засадах чинного національного законодавства. Загальні компетентності (ЗК): ЗК 1. Базові знання фундаментальних наук в обсязі, необхідному для освоєння загально-професійних дисциплін; ЗК 2. Здатність навчатися, сприймати знання в предметній області та інтегрувати їх із уже наявними; ЗК 5. Уміння працювати як індивідуально, так і в команді; ЗК 6. Здатність продукувати нові ідеї, проявляти креативність, здатність до системного мислення; ЗК 7. Здатність здійснювати пошук та аналізувати інформацію з різних джерел; ЗК 8. Набуття гнучкого способу мислення, який дає можливість зрозуміти й розв’язати проблеми та завдання, зберігаючи при цьому критичне відношення до усталених наукових концепцій; ЗК 15. Здатність відтворювати потенціал до подальшого навчання. Фахові компетентності (ФК): ФК 7. Здатність з’ясовувати причинно-наслідкові зв’язки, аналізувати й узагальнювати інформацію в галузі права. Комунікація (КОМ): КОМ 2. Здатність використання різноманітних педагогічних та психологічних методів для ефективного спілкування на професійному та соціальному рівнях. Автономія і відповідальність (АіВ): А і В 1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; А і В 3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Історія держави і права України; Історія держави і права зарубіжних країн. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Філософія права;Кримінальне право; Конституційне право.
Короткий зміст навчальної програми: Визначення поняття «ґендер»; Історія формування поняття «ґендерна рівність»; Стереотипні уявлення про чоловіків і жінок та їхній вплив на утвердження ґендерної рівності; Роль міжнародних та національних інституцій в дослідженні проблем ґендерної рівності; Поява і розвиток ідеї ґендерної рівності в українській правовій думці; Забезпечення ґендерної рівності в сімейних відносинах; Насильство в сім’ї, форми домашнього насильства.
Методи та критерії оцінювання: Методами діагностики знань при вивченні навчальної дисципліни є: усне опитування на практичних (семінарських заняттях); виконання індивідуального науково-дослідного завдання; контрольна робота. Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами ПК відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті.
Рекомендована література: 1. Аніщук Н. В. Основи гендерного права України. Одеса: Фенікс, 2013. 208 с. 2. Фулей Т. І. Основи ґендерної рівності: навчально-методичний посібник для суддів. Київ: ТЮТЮКІН, 2010. 240 с. 3. Мельник Т. М. Ґендерна експертиза українського законодавства: сутність, необхідність та методологічні основи. Київ: Логос, 2001. 46 с. 4. Ґендерні стереотипи та ставлення громадськості до ґендерних проблем в українському суспільстві. Київ: Програма розвитку ООН в Україні, Центр соціальних експертиз Інституту соціології НАН України, 2007. 142 с. 5. Ґендерна політика в системі державного управління: підручник / за заг. ред. М. М. Білинської. Запоріжжя: Друкарський світ, 2011. 132 с. 6. Жінки та чоловіки на ринку праці України. Порівняльне дослідження України та ЄС. Київ: Компанія ВАІТЕ, 2011. 32 с. 7. Сім’я та сімейні відносини в Україні: сучасний стан і тенденції розвитку. Київ: ТОВ «Основа-Принт», 2009. 248 с. 8. Левченко К. Б. Гендерна політика в Україні: визначення, формування, управління. Харків: Вид-во Нац. ун-ту внутр. справ, 2003. 348 с. 9. Мельник Т. М. Творення суспільства ґендерної рівності: міжнародний досвід. Закони зарубіжних країн з ґендерної рівності. Київ: Столос, 2010. 440 с. 10. Жіночі права. Крок за кроком. Практичний посібник з використання міжнародного закону про права людини і механізмів захисту прав жінок у контексті прав людини. Пер. з англ. Марія Корчинська та Лідія Малець. Київ: Основи, 1999. 249 с.