Міграційне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.02.E.097
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Адміністративне та інформаційне право
Лектор: Чистоклетов Л.Г.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни «Міграційне право» студент повинен демонструвати такі результати навчання: – ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання; – ПР14. Виявляти знання і розуміння основних сучасних правових доктрин, цінностей та принципів функціонування національної правової системи; – ПР15. Демонструвати необхідні знання та розуміння сутності та змісту основних правових інститутів і норм фундаментальних галузей права; – ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів; – ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки; – ПР19. Надавати консультації щодо можливих способів захисту прав та інтересів клієнтів у різних правових ситуаціях; – ПР21. Знати механізм реалізації прав та свобод людини; – ПР23. Аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права; – ПР24. Демонструвати знання правових норм, що визначають організацію і зміст діяльності органів державної влади; – ПР29. Аналізувати ситуативні фабули та вирішувати юридичні задачі. – КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту; – АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; – АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; – АіВ4. Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: – конституційне право; – адміністративне право; – цивільне право; – кримінальне право; – адміністративний процес; – митне право; – фінансове право; – транспортне право.
Короткий зміст навчальної програми: Метою вивчення навчальної дисципліни є: глибоке і всебічне дослідження зародження і розвитку правового регулювання міграційних процесів в Україні, здійснення аналізу правового статусу різних категорій мігрантів в Україні (іммігрантів, іноземців та осіб без громадянства, яким надається притулок, біженців, репатріантів), сприяння опануванню методики правового аналізу норм міграційного права України, можливість застосування отриманих теоретичних знань в конкретних умовах суспільного життя і практичній діяльності. А також формування вмінь та навичок у сфері реалізації міграційного законодавства, правильного тлумачення та реалізації норм міграційного законодавства у практичній діяльності.
Методи та критерії оцінювання: Основними методами діагностики знань є: усне опитування на практичних заняттях; виступ на практичних заняттях із рефератом, доповіддю, участь у дискусії тощо; тестування знань студентів із відповідної теми курсу, індивідуальні контрольні роботи. Критерії оцінювання результатів навчання студентів: – усне опитування –75 балів; – робота в малих групах, реферати, доповіді та науково-дослідницькі дискусії – 5 балів; – контрольна робота – 10 балів; –тестовий контроль –10 балів; –разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 1984 р. URL: http://zakon.rada.gov.ua. 2. Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України від 22 вересня 2011 року. URL: http://zakon.rada.gov.ua. 3. Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту: Закон України від 22 вересня 2011 року. URL: http://zakon.rada.gov.ua. 4. Макарчук В.В. Місце міграційного права в системі права України. Журнал східноєвропейського права. 2019. № 70. С. 142-147. 5. Міграційне право України / за ред. С. М. Гусарова. Харків, 2016. 296 с. 6. Ровенчак О. А., Володько В. В. Міжнародна міграція: теорія та практика: монографія. Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2016. 412 с. 7. Супруновський А. Джерела міграційного права України. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 12. С. 201–206.