Історія держави і права зарубіжних країн

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.010
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Макарчук Володимир Степанович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК) : ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу; ЗК13. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку права, його місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій. Спеціальні (фахові) компетентності (СК) : СК2. Знання і розуміння ретроспективи формування правових та державних інститутів; СК3. Повага до честі і гідності людини як найвищої соціальної цінності, розуміння їх правової природи; СК12. Здатність аналізувати правові проблеми, формувати та обґрунтовувати правові позиції; СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Програмні результати (ПР): ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання; ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел; ПР4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми; ПР8. Використовувати різноманітні інформаційні джерела для повного та всебічного встановлення певних обставин; ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів; ПР28. Аналізувати історію формування правових явищ. Комунікація (КОМ): 4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: Історія держави і права України, Теорія держави і права, Юридична деонтологія Супутні і наступні: Основи римського приватного права, Конституційне право України, Філософія права
Короткий зміст навчальної програми: Історія держави і права зарубіжних країн як навчальна дисципліна – це квінтесенція досвіду державно-правового будівництва найбільш успішних для певного історичного періоду державних формацій. Людська цивілізація упродовж усього часу свого існування осмислено та інтуїтивно шукає і віднаходить державно-правові механізми налагодження суспільних відносин, стримування кримінальної злочинності, запобігання громадянських конфліктів та війн, правового регулювання міжнародних відносин тощо. Демократія (влада народу) як форма державного устрою прийшла у наші часи зі Стародавньої Греції; появою поняття республіки людство зобов’язане Стародавньому Риму. Однак демократія та республіка, як форма державного правління мають свої слабкі місця і недоліки. Це спонукало (спонукає і далі) деяких авторитарних лідерів демонтувати завоювання демократії і республіканську форму правління, підміняти демократію популізмом з метою узурпації влади. Тому, щоб ефективно захищати існуючий демократичний режим та республіканську форму правління необхідно розуміти ці недоліки. Отже, вивчення світового історичного досвіду правотворення і державотворення – як позитивного, так і негативного, створення та регулювання інститутів держави і права має важливе значення не тільки для формування професійних якостей юриста, правоохоронця чи політика, але також має слугувати і справі захисту конституційного ладу.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Макарчук В. С. Загальна історія держави і права зарубіжних країн (видання будь якого року). 2. Бостан Л. Н., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник. Київ, 2004. 672 с. 3. Глиняний В. П. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник. 6-те вид. Київ : Істина, 2009. 768 с. 4. Дахно І. І. Історія держави і права: навч. посіб. довідник. Київ : Центр навчальної літератури, 2006. 320 с. 5. Тищик Б. Й. Історія держави і права Великої Британії. Навчальний посібник. Львів: Вид. центр юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, 2011. 230 с. 6. Тищик Б. Й. Історія держави і права зарубіжних країн. Новий час. Навчальний посібник. Львів: «Світ», 2013. 234 с. 7. Тищик Б. Й. Історія держави і права країн Стародавнього світу. Навчальний посібник. Львів: «Світ», 2001. 224 с. 8. Тищик Б. Й. Історія держави і права зарубіжних країн (середні віки). Львів: Видавн. ЛДУ імені Івана Франка, 2010. 546 с. 9. Трофанчук Г. І. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник. Київ : Юрінком Інтер, 2006. 400 с. 10. Яремчук В. Д. Історія держави і права зарубіжних країн: універсальний довідник. Львів: Видавництво «БОНА», 2015. 400 с.