Філософія права

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.014
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Сливка Степан Степанович, Токарська Антоніна Семенівна, Романова Альона Сергіївна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): здатність розв’язувати практичні проблеми у процесі навчання та під час професійної діяльності у галузі права та застосовувати правові теорії та методи на засадах чинного національного законодавства. Загальні компетентності (ЗК): ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу; ЗК11. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. Спеціальні компетентності (СК): СК1. Здатність застосовувати знання з основ теорії та філософії права, знання і розуміння структури правничої професії та її ролі у суспільстві; СК2. Знання і розуміння ретроспективи формування правових та державних інститутів; СК3. Повага до честі і гідності людини як найвищої соціальної цінності, розуміння їх правової природи; СК12. Здатність аналізувати правові проблеми, формувати та обґрунтовувати правові позиції. Програмні результати навчання: ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання. ПР14. Виявляти знання і розуміння основних сучасних правових доктрин, цінностей та принципів функціонування національної правової системи. ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів. ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки. ПР28. Аналізувати історію формування правових явищ. КОМ 4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. АіВ 1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні: Теорія держави і права, Юридична деонтологія Супутні: Судова риторика, Соціологія права
Короткий зміст навчальної програми: Пізнавальними конструктами філософії права і держави можуть слугувати такі методологічні аргументації: методологічні детермінанти (визначники) філософії права, методологія антропології права, методологічно-правові аспекти свобідної волі людини, методологія держави. Зокрема, до методологічних детермінант філософії права належать: процес входження у право, право у позитивному (державному) і надпозитивному (наддержавному) вимірах; конституція держави, право-вий і неправовий закон; онтологія, деонтологія, гносеологія, аксіологія, герменевтика, феноменологія права; інтерес і мета у праві; метафізичне осмислення правової дійсності. Формування філософсько-правових детермінант здійснюється через осмислення історії розвитку філософії права, відродження вчення про природне право, а також теоретичних аспектів філософії права (сутність, об’єкт, предмет, мета, завдання, джерела філософії права, її принципи та функції). Ці концепти дають можливість відрізнити філософію права від інших наук і показати потребу у спеціальних підходах, своєрідних моделях, без яких не можна вибудувати наукову методологію філософії права.
Методи та критерії оцінювання: Методами діагностики знань при вивченні навчальної дисципліни є: усне опитування на практичних (семінарських заняттях); виконання індивідуального науково-дослідного завдання; контрольна робота. Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами поточного контролю відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Критерії оцінювання розроблені за чотирибальною системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») з урахуванням повноти і правильності виконання завдань та обов’язковим переведенням оцінок у 100-бальну шкалу Університету для оцінювання знань студентів.
Рекомендована література: 1. Антропологія права: професійна аргументація. Монографія. С. С. Сливка, А. С. Романова, О. Л. Чорнобай, І. М. Коваль. Львів : Ліга-прес, 2018. 212 с. 2. Балинська О. М., Токарська А. С., Ященко В. А. Актуальні проблеми філософії права: посібник. Львів: ЛьвДУВС, 2017. 612 с. 3. Данильян О. Г. Філософія: підручник. 3-тє вид., переробл. Харків : Право, 2020. 432 с. 4. Філософія права: навчальний посібник. С. С. Сливка, А. С. Романова. Львів : Ліга-прес, 2018. 250 с. 5. Сливка С. С., Романова А. С., Коваль І. М. Філософія права: визначники у термінах та сентенціях. Навч. посібник. Львів : Растр-7, 2020. 212 с. 6. Сливка С. С., Романова А. С., Коваль І. М. Філософія права у схемах і таблицях і поняттях. Навч. посібник. Львів : Растр-7, 2020. 176 с. 7. Госепат Ш., Ломанн Г. Філософія прав людини. Київ, Ніка-Центр, 2016. 320 с 8. Локк Джон. Два трактати про правління. Київ : Наш формат, 2020. 312 с. 9. Макушев П. В., Торяник В. М. Філософія права (в схемах та визначеннях). Дніпро; Херсон : Гельветика, 2019. 151 с. 10. Петрушенко В. Л. Філософія і методологія науки. Львів : Вид-во «Львівської політехніки», 2016. 184 с. 11. Бліхар В. С. Філософія: навчально-методичний посібник (у схемах і таблицях). Львів: ПП «Арал», 2018. 184 с.