Міжнародне приватне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.065
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Ортинська Наталія Володимирівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК): ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. ЗК11. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК): СК4. Знання і розуміння міжнародних стандартів прав людини, положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини. СК5. Здатність застосовувати знання засад і змісту інститутів міжнародного публічного права, а також міжнародного приватного права. СК15. Здатність до самостійної підготовки проектів актів правозастосування. СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Програмні результати навчання (ПР): ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел. ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки. ПР21. Знати механізм реалізації прав та свобод людини. ПР25. Знати засади та зміст інститутів міжнародного права. Комунікація (КОМ): КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. Автономія і відповідальність (АіВ): АіВ4 Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Теорія держави і права; Цивільне право; Міжнародне право. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Господарське право; Міграційне право; Правове регулювання в зовнішньо-економічної діяльності.
Короткий зміст навчальної програми: «Міжнародне приватне право» є цілісним навчальним курсом. Його вивчення має бути послідовне й систематичне. Успішне вивчення курсу Міжнародне приватне право передбачає освоєння студентами лекційного матеріалу, його закріплення та поглиблення на практичних (семінарських) заняттях, самостійне вивчення нормативної, навчальної та наукової літератури. В особливій частині курсу розглядатимемо найважливіші підгалузі міжнародного приватного права, його інститути та види угод, що укладаються. Це, по-перше, право власності та речове право, правове регулювання іноземних інвестицій, авторські та суміжні права і право інтелектуальної власності в міжнародному приватному праві. По-друге, це зовнішньоторговельні контракти, договори міжнародного перевезення, франчайзингові, лізингові, факторингові, посередницькі та підрядні договори. По-третє, це питання кредитних та розрахункових відносин та недоговірних зобов’язань. І нарешті, це сімейні, спадкові та трудові правовідносини в міжнародному приватному праві. У спеціальній частині з’ясовуватимемо деякі питання міжнародного цивільного процесу. Зокрема, що стосується специфіки становища іноземців у цивільному процесі, міжнародної підсудності, питань, пов’язаних з міжнародною правовою допомогою, скажімо, з визнанням та виконанням іноземних судових рішень.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1.Міжнародне приватне право. :підручник./ Фединяк Г.С., Фединяк Л.С. К.: Алерта, 2021. 524 с. 2.Міжнародне приватне право:підручник / за ред. Є.М. Білоусова, І.В. Яковнюка:Харків:Право, 2021.408 с. 3.Даниленко В.В. Уніфікація колізійних норм про перевезення морем пасажирів та їх багажу в міжнародному приватному праві: монографія. Х.: Право, 2020. 216 с. 4.Party autonomy in EU private international law. Jacqueline Gray. Publisher: Intersentia. 2021. 120 p. 5.Maria Campo Comba. The Law Applicable to Cross-border Contracts involving Weaker Parties in EU Private International Law. Publisher: Springer Cham. 2021. 373. р. 6.Geert Van Calster. European Private International Law: Commercial Litigation in the EU. Hart Publishing - 3rd ed., 2016. 536 p. 7.Вишновецька С.В., Корнєєв Ю.В. Міжнародне приватне право/навч.посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2020. 164 с. 8.Private International Law: Contemporary Challenges and Continuing Relevance. Edited by Franco Ferrari, Diego P.Fernandez Arroyo. Publisher: Edward Elgar Publishing. 2019.520 р. 9.Global Private International Law. Edited by Horatia Muir Watt. SciencesPo Law School, Paris, France, Lucia Bizikova, Trainee in an international law firm, London, UK. and others. 2019. 640 p. 10.Advanced Introduction to Private International Law and Procedure.Peter Hay. 2018. 160 p. 11.Clarkson & Hill's. Conflict of Laws. Fifth edition. 2016. 594 p 12.Міжнародне приватне право : навч. посібник / І. І. Килимник, А. М. Бровдій. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. 111 с. 13.International Private Law. Edited by Marko Nikolic. Publisher : Society Publishing. 2017. 319 p. 14.Міжнародне приватне право : підручник/ В. А. Бігун, Є. М. Білоусов, І. М. Жуков; за ред. В. П. Жушмана та І. А. Шуміло. Харків : Право, 2015. 320 с. 15. Міжнародне приватне право. Загальна частина: підручник / за заг. ред. А. С. Довгерта, В. І. Кисіля. Київ: Алерта, 2012. 376 с.