Міжнародне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.025
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Сірант Мирослава Миколаївна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів загальних компетентностей: ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК13. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку права, його місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій. Спеціальні (фахові) компетентності спеціальності: СК3. Повага до честі і гідності людини як найвищої соціальної цінності, розуміння їх правової природи. СК4. Знання і розуміння міжнародних стандартів прав людини, положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини. СК5. Здатність застосовувати знання засад і змісту інститутів міжнародного публічного права, а також міжнародного приватного права. СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності. СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Програмні результати навчання У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання. ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел. ПР24. Демонструвати знання правових норм, що визначають організацію і зміст діяльності органів державної влади. ПР25. Знати засади та зміст інститутів міжнародного права. КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Конституційне право України; Теорія держави і права. Супутні і наступні навчальні дисципліни:Конституційний процес України; Державне (конституційне) право зарубіжних країн; Міжнародне приватне право.
Короткий зміст навчальної програми: Вивчення міжнародного права для юристів має важливе значення не тільки тому, що закладає підвалини розуміння змісту міжнародних відносин, статусу суб’єктів міжнародного права, їх діяльності, а й надає практичні поради стосовно вміння укладати міжнародні договори, відстоювати права та свободи громадянина у внутрішньодержавному правопорядку та з використанням міжнародно-правових норм. Має структурно-логічні зв’язки з предметами: «Теорія держави і права», «Конституційне право», «Державне право зарубіжних країн», «Міжнародне приватне право». Метою вивчення дисципліни «Міжнародне право» є ознайомлення студентів з особливостями міжнародного права як специфічної системи права. Програму складено з урахуванням специфіки завдань і діяльності Національного університету «Львівська політехніка», тому при вивченні даного курсу студенти повинні опанувати універсальні правові акти щодо права міжнародних договорів, правонаступництва держав, положень щодо захисту прав людини. Необхідно знати положення та практику діяльності України стосовно втілення принципів та загально визнаних норм міжнародного права на міжнародній арені, виконання нашою державою своїх зобов’язань у відносинах між суб’єктами міжнародного права. Міжнародне право є цілісним навчальним курсом. Його вивчення має бути послідовне й систематичне. Успішне вивчення курсу міжнародного права передбачає освоєння студентами лекційного матеріалу, його закріплення та поглиблення на практичних (семінарських) заняттях, самостійне вивчення нормативної, навчальної та наукової літератури.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: . Антонович М. Міжнародне право : навч. посіб. Київ : Юрінком Інтер, 2011. 384 с. 2. Баймуратов М.О. Міжнародне право. Харків, 2001. 3. Міжнародне право: навч. посібник /за ред. М. В. Буроменського. Київ : Юрінком Інтер, 2006. 336 с. 4. Войціховський А. В. Міжнародне право : підручник. Харків : Харків. нац. ун-т внутр. справ, 2020. 543 с. 5. Міжнародне публічне право: підручник / за ред. В. М. Репецького. 2-ге вид., стер. Київ : Знання, 2012. 437 с. 6. Міжнародне публічне право : підруч. : у 2 т. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т міжнар. відносин, Каф. міжнар. права. Харків : Право, 2019 . 7. Сироїд Т.Л. Міжнародне публічне право: підручник. Одеса: Фенікс, 2018. 744 с. 8. Сірант М.М. Міжнародне публічне право: схеми та дефініції. Кам’янець-Подільський : ПП «Медобори», 2013. 216 с. 9. Тимченко Л. Д., Кононенко В. П. Міжнародне право : підручник. Київ : Знання, 2012. 631 с. 10. Черкес М. Ю.Міжнародне право : підручник, 6-те вид., виправ. і допов. Київ : Знання, 2011. 397 с.