Адміністративний процес

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.060
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Адміністративне та інформаційне право
Лектор: Парпан У.М.
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни «Адміністративний процес» студент повинен демонструвати такі результати навчання: ПР2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання. ПР4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки ПР19. Надавати консультації щодо можливих способів захисту прав та інтересів клієнтів у різних правових ситуаціях. ПР21. Знати механізм реалізації прав та свобод людини. ПР23. Аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права. ПР24. Демонструвати знання правових норм, що визначають організацію і зміст діяльності органів державної влади. ПР29. Аналізувати ситуативні фабули та вирішувати юридичні задачі. КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. АіВ3. Відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ4. Демонструвати розуміння чинного законодавства
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні предмети: Теорія держави і права, адміністративне право. Суміжні та такі дисципліни: Митне право, Адміністративне судочинство, Податкове право.
Короткий зміст навчальної програми: Під час вивчення дисциплін Адміністративний процес передбачається розглянути низку теоретичних питань, що надають можливість студентам розвинути знання і навички роботи студентів із законодавством про адміністративні правопорушення, адміністративне судочинство та провадження в сфері державного управління, а також розвинути вміння складати адміністративно-процесуальні документи та звернення громадян до суб’єктів владних повноважень щодо відновлення порушеного права. Вивчення курсу передбачає здобуття знань про поняття, особливості та структуру адміністративно процесуального права, поняття та структуру адміністративно процесуальної норми, зміст та завдання адміністративного судочинства, основні інститути адміністративного судочинства та стадії адміністративного судочинства, особливості адміністративних процедур в адміністративному процесі. Під час вивчення дисципліни студенти освоюють теоретичні основи законодавства про порядок надання адміністративних послуг, провадження в справах про адміністративні правопорушення, провадження у справах за зверненнями громадян та виконавче провадження.
Методи та критерії оцінювання: Формами та засобами контролю вивчення навчальної дисципліни є: – усне опитування на семінарських заняттях; – виступ на семінарських заняттях (із доповіддю, у дискусії тощо); – тестування, в т.ч. комп’ютерне тестування; – індивідуальне науково-дослідне завдання (реферат, презентація, тези); – робота в групі на семінарських заняттях; – підсумкове контрольне тестування. Критерії оцінювання результатів навчання: Практичні (семінарські) заняття - 30 балів Індивідуальне науково-дослідне завдання (реферат, презентація, тези) - 10 балів Екзамен- 60 балів Разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: Рекомендована література: 1. Кодекс України про адміністративні правопорушення. URL: http: // zakon.rada.gov.ua 2. Кодекс адміністративного судочинства України. URL: http: // zakon.rada.gov.ua 3. Алєксєєв С. Міжнародні стандарти правосуддя та Антикорупційний суд. Юридичний вісник України. 2018. 9–22 берез. (№ 10/11). С. 8. 4. Адміністративне процесуальне право: Навч. посібник / кол. авт. ; за заг. ред. Т.П. Мінки. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2017. 320 с. 5. Джафарова М.В. Сучасний погляд на предмет адміністративного процесуального права України. Підприємництво, господарство і право. 2019. № 2. С. 90-94 6. Галунько В., Діхтієвський П., Кузьменко О., Стеценко С. Адміністративне право України. Повний курс: підручник. Харків , 2018. 466 с. 7. Джафарова М.В. Принципи адміністративного процесуального права у новітніх умовах сьогодення: науково-правовий аспект . Науковий вісник 26 Херсонського державного університету. Сер.: Юридичні науки. 2019. Вип. 1. С. 54-57. 8. Ліпкан В. А. Сутність та порядок вирішення службових спорів : 5 монографія. К. : Вид. Ліпкан О.С., 2017. 312 с.