Теорія держави і права

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.006
Кількість кредитів: 10.00
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Ярмол Лілія Володимирівна Кельман Михайло Степанович Жаровська Ірина Мирославівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі професійної правничої діяльності або у процесі навчання, що передбачає застосування правових доктрин, принципів і правових інститутів і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. Загальні компетентності (ЗК): ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. ЗК11. Здатність реалізувати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (вільного демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. ЗК12. Здатність усвідомлювати рівні можливості та гендерні проблеми. ЗК13. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку права, його місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій. Спеціальні (фахові) компетентності (СК): СК1. Здатність застосовувати знання з основ теорії та філософії права, знання і розуміння структури правничої професії та її ролі у суспільстві. СК2. Знання і розуміння ретроспективи формування правових та державних інститутів. СК3. Повага до честі і гідності людини як найвищої соціальної цінності, розуміння їх правової природи. СК7. Здатність застосовувати знання завдань, принципів і доктрин національного права, а також змісту правових інститутів, щонайменше з таких галузей права, як: конституційне право, адміністративне право і адміністративне процесуальне право, цивільне і цивільне процесуальне право, кримінальне і кримінальне процесуальне право. СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: -. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Юридична деонтологія; Філософія права; Міжнародний захист прав людини.
Короткий зміст навчальної програми: Теорія держави і права є фундаментальною, методологічною, світоглядною дисципліною, значення якої у системі правознавства зумовлено універсальною системою знань про державно-правові закономірності. Основне завдання цього навчального курсу: сприяти підготовці в Україні юристів високої кваліфікації, здатних брати активну участь у забезпеченні основних прав людини та інших суб’єктів, у розбудові демократичної, правової держави України. Це завдання може бути виконано значною мірою шляхом засвоєння студентами-юристами найбільш загальних і визначальних закономірностей виникнення, структурування, функціонування й розвитку права і держави — закономірностей, що складають предмет означеної науки.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання результатів навчання студента здійснюється відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни складається з оцінки ПК результатів навчання упродовж семестру та оцінки результатів навчання при проведенні контрольного заходу під час СК – екзамену. Кількість балів, відведених на ПК складає 40 балів. Екзаменаційний контроль – 60 балів. Максимальна оцінка в балах разом за дисципліну – 100 балів.
Рекомендована література: 1. Загальна теорія права і держави: навчальний посібник /Я. Бариська, З. Погорєлова, Т. Попович. Ужгород, 2021. 550 с. 2. Загальна теорія держави і права (основні поняття, категорії, правові конструкції та наукові концепції) : навч. посіб. / за ред. О.В.Зайчука, Н.М. Оніщенко. К. : Юрінком Інтер, 2008. 400 с. 3. Загальна теорія права : підручник / М. С. Кельман, В. М. Стратонов. Вид. 6-те, доп. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2020. 742 с. 4. Загальна теорія права: [навчально-методичний посібник] /О.О. Орлова, А.М. Кучук, О.В. Мінченко. Суми: С.П. Цьома, 2020. 236 с. 5. Загальна теорія права: підручник /за заг. ред. М.І. Козюбри. К.: Ваіте, 2016. 392 с. 6. Загоруй І. С., Загоруй Л.М. Теорія держави та права : навчальні матеріали для підготовки до державного іспиту. Сєвєродонецьк: ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка, 2018. 451 с. 7. Рабінович П.М. Основи теорії та філософії права: навч. посібник. Львів: Видавництво ЛОБФ «Медицина і право», 2021. 256 с. 8. Северінова О.Б. Теорія держави і права: навчальний посібник. Київ: Дакор, 2021 103 с. 9. Скакун О. Ф. Теорія держави і права : підручник. К. : Алерта, 2016. 528 с. 10. Теорія держави і права : підручник / за заг. ред. О.М. Бандурки. Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2018. 415 с. 11. Теорія держави і права: підручник /В.М. Марчук та ін.; за заг. ред. Л. Ніколаєвої, Т. Горжія. Київ: Київський національний торговельно-економічний університет, 2021. 423 с. 12. Теорія держави і права: підручник /за ред. О.В. Петришина; Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Харків : Право, 2014. 366 с. 13. Тополевський Р.Б., Федіна Н.В. Теорія держави і права: навчальний посібник Львів : ЛьвДУВС, 2020. 267 с. 14. Шевченко А.Є., Старостюк А.В., Кармаліта М.В. Теорія держави і права : навчальний посібник. Ірпінь: [б.в.], 2017. 256 с. 15. Шмоткін О. В. Актуальні проблеми теорії держави і права : підручник. Київ : НА СБУ, 2019. 275 с.