Логіка

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.078
Кількість кредитів: 3.50
Кафедра: Теорії права та конституціоналізму
Лектор: Андрусяк Ірина Павлівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: Інтегральна компетентність (ІНТ): здатність розв’язувати практичні проблеми у процесі навчання та під час професійної діяльності у галузі права та застосовувати правові теорії та методи на засадах чинного національного законодавства. Загальні компетентності (ЗК): ЗК2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; ЗК3. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. Спеціальні компетентності (СК): СК13. Здатність до критичного та системного аналізу правових явищ і застосування набутих знань у професійній діяльності; СК16. Здатність до логічного, критичного і системного аналізу документів, розуміння їх правового характеру і значення. Програмні результати навчання (ПР): ПР 2. Здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання; ПР 4. Формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми; ПР 5. Давати короткий висновок щодо окремих фактичних обставин (даних) з достатньою обґрунтованістю; ПР 17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки; ПР 18. Готувати проекти необхідних актів застосування права відповідно до правового висновку зробленого у різних правових ситуаціях; ПР 19. Надавати консультації щодо можливих способів захисту прав та інтересів клієнтів у різних правових ситуаціях.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Історія держави і права України; Теорія держави і права. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Філософія права; Соціологія права.
Короткий зміст навчальної програми: Логіка як наука та навчальна дисципліна. Мислення та мова. Логічний аналіз понять у юриспруденції. Судження: загальна характеристика. Основні закони логіки. Умовивід. Дедуктивні та недедуктивні міркування. Основи теорії аргументації. Поняття доведення (доказу) у логіці і праві. Структура і способи доказу. Спростування і його роль у юридично-правовій діяльності. Загальна характеристика гіпотез. Логічні правила і помилки у доведенні і спростуванні. Паралогізми, софізми та логічні парадокси і їх роль у теорії аргументації.
Методи та критерії оцінювання: Методами діагностики знань при вивченні навчальної дисципліни є: усне опитування на практичних (семінарських заняттях); виконання індивідуального науково-дослідного завдання; контрольна робота. Оцінювання результатів навчання студента здійснюється за результатами поточного контролю відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті. Критерії оцінювання розроблені за чотирибальною системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно») з урахуванням повноти і правильності виконання завдань та обов’язковим переведенням оцінок у 100-бальну шкалу Університету для оцінювання знань студентів.
Рекомендована література: 1. Жеребкін В.Є. Логіка: Підручник. 10-те вид., стер. Київ : Т-во «Знання», КОО, 2008. 255 с. 2. Карамишева Н.В. Логіка (теоретична і прикладна): навч.посіб. Київ :Знання, 2011. 455 с. 3. Конверський А. Є. Логіка: Підручник для студентів юридичних факультетів. Київ : Центр навчальної літератури, 2008. 304 с. 4. Ортинський В.Л. Логіка - правоохоронцям: Навчальний посібник. Львів: Апріорі, 2004. 248 с. 5. Тофтул М.Г. Логіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. Київ : Видавничний центр «Академія», 2003. 368 с. 6. Хоменко І.В. Логіка для юристів: Підручник. Київ : Юрінком Інтер, 2001. 224 с. 7. Хоменко І.В. Логіка: Підручник. Київ : Центр учбової літератури, 2007. 335 с. 8. Ряшко В.І. Логіка: навчальний посібник. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 328 с. 9. Юркевич О. М., Титов В. Д, Куцепал С. В. Юридична аргументація: Логічні дослідження. Колективна монографія. За заг. ред. проф. О. М. Юркевич. Харків : 2012. 211 с. 10. Гарасимів Т.З. Юридична логіка: навчально-методичний посібник. Львів: СПОЛОМ, 2017. 608 с.