Сімейне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.01.E.086
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Цивільне право та процес
Лектор: І.О. Личенко, В.З. Чорнописька
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання (ПР): ПР3. Проводити збір і інтегрований аналіз матеріалів з різних джерел; ПР15. Демонструвати необхідні знання та розуміння сутності та змісту основних правових інститутів і норм фундаментальних галузей права; ПР16. Пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів; ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки; ПР18. Готувати проекти необхідних актів застосування права відповідно до правового висновку зробленого у різних правових ситуаціях; ПР19. Надавати консультації щодо можливих способів захисту прав та інтересів клієнтів у різних правових ситуаціях; ПР23. Аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права. Комунікація (КОМ) КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. Автономія і відповідальність (АіВ) АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ4. Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Супутні і наступні навчальні дисципліни: Цивільне право Цивільний процес
Короткий зміст навчальної програми: «Сімейне право» – навчальна дисципліна, що орієнтує студентів на поглиблене дослідження сімейних правовідносин. Вивчення дисципліни дозволить сформувати у студентів повне і об’єктивне уявлення про особисті немайнові та майнові відносини, які випливають із шлюбу, споріднення, усиновлення, опіки та піклування, прийняття дитини в сім’ю для виховання та з інших підстав, які не заборонені законом і таких, що не суперечать моральним засадам. В рамках цієї дисципліни формуються теоретичні знання студентів щодо правових засад здійснення сімейних прав та виконання сімейних обов’язків, особливостей та умов укладення шлюбного договору та правових основ захисту сімейних прав, умов укладення, підстав та правових наслідків недійсності шлюбу, порядку його розірвання, теоретичних і практичних проблем сімейного права. Глибоке засвоєння студентами основних положень цієї навчальної дисципліни є необхідною умовою формування кваліфікованих фахівців, зокрема, майбутніх адвокатів, юрисконсультів, суддів, нотаріусів, прокурорів тощо.
Методи та критерії оцінювання: Формою семестрового контролю результатів навчання студента з навчальної дисципліни «Сімейне право» за семестр є заліковий контроль, який проводиться у формі заліку за накопичувальною системою в терміни, передбачені графіком навчального процесу (для студентів денної форми навчання) та заліку (письмова та усна компоненти) (для студентів заочної форми навчання). Залік з навчальної дисципліни «Сімейне право» проводить лектор за можливою участю асистента чи іншого викладача, який проводив практичні заняття з дисципліни. Критерії оцінювання результатів навчання здобувачів освіти Для здобувачів освіти денної форми навчання Розподіл балів у 100-бальній шкалі Поточний контроль (ПК) Разом за дисципліну 100 усне опитування - 75; виконання індивідуальних завдань - 25
Рекомендована література: 1. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2947-14. 2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15. 3. Цивільний процесуальний кодекс України від 18.03.2004 № 1618-IV URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1618- 4. Гузь Л. Є. Судово-практичний коментар до Сімейного кодексу України. Навчальний посібник. / Гузь Л. Є., Гузь А. В. Х.: Видавничий будинок «ФАКТОР», 2011. 576 c. 5. Дякович М. М. Сімейне право України: навчальний посібник. 2-ге вид., виправл. і доп. К.: Правова єдність, 2012. 551 с. 6. Науково-практичний коментар Сімейного кодексу України : пер. з рос. / С. В. Ківалов, Ю. С. Червоний, Г. С. Волосатий та ін. ; за ред. Ю. С.Червоного. К. ; О., 2008. 504 с. 7. Ромовська З. В. Сімейний кодекс України: науково-практичний коментар / З. В. Ромовська. К.: Правова єдність. 2009. 428 с. 8. Сімейне право України: підручник / Л. М. Баранова, В. І. Борисова, І. В. Жилінкова та ін..; за заг. ред. В. І. Борисової та І. В. Жилінкової. 4-те вид., перероб. і доп. К.: Юрінком Інтер, 2012. 320 с. 9. Сімейне право України : підручник / Л. М. Баранова, В. І. Борисова, І. В. Жилінкова та ін. ; за заг. ред. В. І. Борисової та І. В. Жилінкової. 3-тє вид., переробл. і допов. К., 2011. 264 с. 10. Сімейне право: підручник / За заг. Ред. В. А. Кройтора, В. Ю. Євко. Харків, 2016. 512 с. 11. Сімейне право України: підручник / за ред. А. О. Дутко. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2018. 480 с. 12. Сімейне право України: навч. посібник / Т. А. Кобзєва, В. С. Шапіро. Суми: Сумський держ. Університет, 2015. 90 с. 13. Чеховська І. В., Самілик Л. О. Сімейне право: практикум. Ірпінь : Університет ДФС України, 2019. 132 с. 14. Чеховська І.В., Самілик Л.О. Сімейне право : практикум. Ірпінь : Університет ДФС України, 2019. 132 с.