Діяльність прокуратури в Україні

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.M.071
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Міжнародне та кримінальне право
Лектор: доцент Гузела Михайло Васильович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: ПР17. Застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки; ПР18. Готувати проекти необхідних актів застосування права відповідно до правового висновку зробленого у різних правових ситуаціях; ПР23. Аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права; ПР24. Демонструвати знання правових норм, що визначають організацію і зміст діяльності органів державної влади; ПР26. Розуміти і враховувати особливості професійної діяльності та етичні норми діяльності юриста; ПР35. Демонструвати розуміння змісту окремих інститутів кримінального права та процесу; ПР37. Формулювати обґрунтовані висновки в галузі правоохоронної діяльності та готувати проекти процесуальних документів. КОМ4. Пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту. АіВ1. Здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; АіВ3. Здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ4. Здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: Організація діяльності судів та правоохоронних органів, Кримінальне право. Кореквізити: Кримінальний процес. Антикорупційна діяльність.
Короткий зміст навчальної програми: «Діяльність прокуратури в Україні» як вибіркова навчальна дисципліна належить до фундаментальних, нормативних, обов'язкових, професійно-орієнтованих юридичних дисциплін і посідає провідне місце у професійній підготовці юристів. Навчальна дисципліна акумулюється на базі процесуального права, практики його застосування і науки кримінального процесу. Вивчає чинне процесуальне законодавство, процесуальну діяльність і процесуальні правовідносини, теорію й історію діяльності прокуратури. Предметом дисципліни є закономірності процесуального права, процесуальної діяльності та процесуальних правовідносин, шляхи удосконалення вітчизняної моделі правосуддя, особливості й тенденції розвитку теорії та історії кримінального процесу. Важдивим для вивчення дисципліни є закономірності і тенденції розвитку діяльності прокуратури в системі кримінального процесу, система засад (принципів) кримінального процесу, актуальні проблеми теорії і практики кримінального процесу, ефективність процесуальної форми і процесуальних гарантій правосуддя, особливості статусу окремих учасників процесу, проблеми забезпечення прав і свобод людини при здійсненні діяльності прокуратури, напрями щодо удосконалення діяльності прокурора в процесі кримінального провадження та практики його застосування. Навчальна дисципліна ««Діяльність прокуратури в Україні»» грунтується на узагальненнях слідчої, судової, а також прокурорської практики.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання знань студентів відбувається за допомогою моніторингу активності роботи під час вивчення програмного матеріалу дисципліни, включаючи відповіді на практичних (семінарських) заняттях, підготовку доповідей, презентацій тощо. Поточний контроль проводиться у формах фронтального стандартизованого усного опитування студентів; виклику окремих студентів для самостійного розв'язування практичних завдань чи ситуацій (казусів); бліц - опитування, що являє собою або суцільне опитування всіх присутніх студентів або вибіркове опитування частини присутніх. Виконання індивідуального науково-дослідного завдання передбачає роботу студента за певним переліком тем (завдань), вміння використовувати наявну літературу і нормативну базу, планувати власну роботу. Оцінювання результатів навчання здійснюється за результатами ПК відповідно до 100-бальної шкали оцінювання, встановленої в Університеті.
Рекомендована література: 1.Основи прокурської діяльності в Україні: наук.-практ. посіб. / П.М. Каркач, А.В. Лапкін. Харків: Право, 2019. 183с.; 2.Молдован А.В.,Кацавець Р.С. Прокуратура України:навч.посібн. Київ: Алерта, 2016. 270 с.; 3. Лапкін А.В. Основи прокурорської діяльності в Україні, прокурор, прокуратура, прокурорська діяльність. Харків: Право, 2018; 4. Прокурорське право: навч. посібник / Г. Д. Борейко, О. М. Броневицька, Ю. О. Лісіцина, В. В. Луцик, В. В. Навроцька, І. Р. Серкевич, Б. М. Телефанко; за заг. ред. В. В. Луцика. Львів: ЛьвДУВС, 2019. 640 с. 5. Правовий статус прокурора в кримінальному процесі: проблеми теорії і практики (Ортинський В.Л., Канцір В.С., Марисюк К.Б., Гузела М.В., Шульган І.І.) Львів: Вид-во «СПОЛОМ», 2022. 216 с. 6. Кримінальний процес: навчальний посібник (Ортинський В.Л. Канцір В.С., Гузела М.В. та ін.)– Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2020. 444 с.