Адміністративне право

Спеціальність: Право
Код дисципліни: 6.081.00.O.016
Кількість кредитів: 6.00
Кафедра: Адміністративне та інформаційне право
Лектор: Гулак Л.С.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання: У результаті вивчення навчальноі? дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: ПР2. здійснювати аналіз суспільних процесів у контексті аналізованої проблеми і демонструвати власне бачення шляхів її розв’язання; ПР4. формулювати власні обґрунтовані судження на основі аналізу відомої проблеми; ПР5. давати короткий висновок щодо окремих фактичних обставин (даних) з достатньою обґрунтованістю; ПР15. демонструвати необхідні знання та розуміння сутності та змісту основних правових інститутів і норм фундаментальних галузей права; ПР16. пояснювати природу та зміст основних правових явищ і процесів; ПР17. застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки; ПР20. знати категоріальний апарат юридичної науки; ПР21. знати механізм реалізації прав та свобод людини; ПР23. аналізувати і правильно застосовувати норми матеріального та процесуального права; ПР24. демонструвати знання правових норм, що визначають організацію і зміст діяльності органів державної влади; ПР29. аналізувати ситуативні фабули та вирішувати юридичні задачі; КОМ4. пояснювати характер певних подій та процесів з розумінням професійного та суспільного контексту; АіВ1. мати здатність адаптуватись до нових ситуацій та приймати відповідні рішення; АіВ3. мати здатність відповідально ставитись до виконуваної роботи, самостійно приймати рішення, досягати поставленої мети з дотриманням вимог професійної етики; АіВ4. мати здатність демонструвати розуміння чинного законодавства.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні дисципліни: теорія держави і права, конституційне право. Супутні навчальні дисципліни: міжнародне право, правове регулювання державної служби, адміністративний процес, адміністративне судочинство
Короткий зміст навчальної програми: Адміністративне право – одна з провідних галузей у правовій системі України, складне соціально-юридичне утворення, в якому відображаються матеріальні, ідеологічні, моральні та інші відносини, що існують у суспільстві. Вивчення даної дисципліни дозволяє здобувачам отрмати знання про правове забезпечення реалізації прав, свобод та інтересів громадян у відносинах з органами публічної адміністрації; особливості управлінського впливу в різних сферах суспільного життя; вивчення адміністративного законодавства та матеріалів юридичної практики; вивчення основних напрямків розвитку адміністративного права, а також проблем правового регулювання статусу органів виконавчої влади, державної служби, адміністративної юстиції; провадження в справах про адміністративні правопорушення тощо.
Методи та критерії оцінювання: Методи і критерії оцінювання: Результати навчальної діяльності студентів оцінюються за 100-бальною шкалою і розподіляються таким чином: - 45 балів – поточний контроль; - 55 балів – іспит. Опис методів оцінювання рівня досягнення результатів навчання Формами та засобами контролю вивчення навчальної дисципліни є: • усне опитування на семінарських заняттях; • виступ на семінарських заняттях (із доповіддю, у дискусії тощо); • робота в групі на семінарських заняттях; • іспит.
Рекомендована література: 1. Загальне адміністративне право: підручник / І. С. Гриценко, Р. С.  Мельник, А. А. Пухтецька та ін.; за заг. ред. І. С. Гриценка. К.: Юрінком Інтер. 2017. 568 с. 2. Ковалів М. В., Єсімов С. С., Іваха В. О., Гаврильців М. Т., Лук’янова Г. Ю., Гурковський М. П., Кісіль Р. В. Проблеми організації та діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні: навч. посібник. Львів: ЛьвДУВС. 2017. 553 с. 3. Остапенко О.І., Ковалів М. В., Єсімов С. С., Гулак Л.С., Отчак Н.Я., Остапенко Л.О. Адміністративне право України. Загальна частина: навч. посібник. Львів: “Сполом”. 2019. 504 с. 4. Остапенко О.І., Ковалів М. В., Єсімов С. С., Гулак Л.С., Лук’янова Г.Ю., Ніканорова О.В., Цьвок М.С. Адміністративне право України. Загальна частина. Видання друге, доповнене: навч. посібник. Львів: “Сполом”. 2021. 616 с.