Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)

Спеціальність: Правознавство
Код дисципліни: 7.081.01.E.022
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Цивільне право та процес
Лектор: Баїк О.І.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» є опанування студентами основних проблем господарського права та процесу, господарських та господарських процесуальних відносин, з урахуванням специфіки правового забезпечення, системне опрацювання студентами актуальних питань здійснення правосуддя в господарських справах, визначення напрямів удосконалення господарського та господарського процесуального законодавства, з урахуванням наявної судової практики щодо цього.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти комптентностей: Інтегральну компетентність (ІНТ): Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері права. Загальні компетентності (ЗК): ЗК1. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу. ЗК2. Здатність проводити дослідження на відповідному рівні. ЗК4. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації. ЗК6. Здатність генерувати нові ідеї (креативність). ЗК7. Здатність приймати обґрунтовані рішення. ЗК8. Здатність спілкуватися з представниками інших професійних груп різного рівня (з експертами з інших галузей знань/видів економічної діяльності). Спеціальні (фахові предметні) компетентності (СК): СК2 Здатність аналізувати та оцінювати вплив правової системи Європейського Союзу на правову систему України. СК3. Здатність аналізувати та оцінювати вплив Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини на розвиток правової системи та правозастосування в Україні. СК4. Здатність оцінювати взаємодію міжнародного права та міжнародних правових систем з правовою системою України. СК5. Здатність використовувати сучасні правові доктрини та принципи у правотворчості та в процесі застосовування інститутів публічного і приватного права, а також кримінальної юстиції. СК6 Здатність обґрунтовувати та мотивувати правові рішення, давати розгорнуту юридичну аргументацію. СК7. Здатність застосовувати знання та розуміння основних засад (принципів) та процедур судочинства в Україні. СК8. Здатність застосовувати медіацію та інші правові інструменти альтернативного позасудового розгляду та вирішення правових спорів. СК9. Здатність застосовувати міждисциплінарний підхід в оцінці правових явищ та правозастосовній діяльності. СК10. Здатність ухвалювати рішення у ситуаціях, що вимагають системного, логічного та функціонального тлумачення норм права, а також розуміння особливостей практики їх застосування. СК12. Здатність утверджувати етичні стандарти правничої діяльності, стандарти професійної незалежності та відповідальності правника. СК13. Здатність доносити до фахівців і нефахівців у сфері права інформацію, ідеї, зміст проблем та характер оптимальних рішень з належною аргументацією. СК14. Здатність самостійно готувати проекти нормативно-правових актів, обґрунтовувати суспільну обумовленість їх прийняття, прогнозувати результати їх впливу на відповідні суспільні відносини. СК15. Здатність самостійно готувати проекти актів правозастосування, враховуючи вимоги щодо їх законності, обґрунтованості та вмотивованості. Компетентності професійного спрямування (ПК): ПК2.2. Здатність розуміти сучасні актуальні проблеми господарського права та процесу, системно аналізувати судову практику у цій сфері.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: Результати навчання (РН): РН1. Оцінювати природу та характер суспільних процесів і явищ, і виявляти розуміння меж та механізмів їх правового регулювання. РН3. Проводити збір, інтегрований аналіз та узагальнення матеріалів з різних джерел, включаючи наукову та професійну літературу, бази даних, цифрові, статистичні, тестові та інші, та перевіряти їх на достовірність, використовуючи сучасні методи дослідження. РН5. Дискутувати зі складних правових проблем, пропонувати і обґрунтовувати варіанти їх розв’язання. РН6. Оцінювати достовірність інформації та надійність джерел, ефективно опрацьовувати чи використовувати інформацію для проведення наукових досліджень та практичної діяльності. РН8. Аналізувати взаємодію міжнародного права та міжнародно-правових систем з правовою системою України на основі усвідомлення основних сучасних правових доктрин, цінностей та принципів функціонування права. РН9. Використовувати передові знання і методики у процесі правотворення та правозастосування інститутів публічного та приватного права і кримінальної юстиції. РН11. Аналізувати та оцінювати практику застосування окремих правових інститутів. РН13. Мати практичні навички розв’язання проблем, пов’язаних з реалізацією процесуальних функцій суб’єктів правозастосування. РН15. Інтегрувати необхідні знання та розв’язувати складні задачі правозастосування у різних сферах професійної діяльності. Результати навчання професійного спрямування (ПС): ПС2.2. Уміння вирішувати актуальні проблеми господарського права та процесу, зважаючи на особливості судової практики у цій сфері. Комунікація (К): К2. Обґрунтовано формулювати свою правову позицію, вміти опонувати, оцінювати докази та наводити переконливі аргументи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни Актуальні проблеми трудового права України Актуальні проблеми цивільного права та процесу (судова практика) Супутні і наступні навчальні дисципліни Організація адвокатської справи Адвокатське самоврядування Процесуальне представництво Адвокатура зарубіжних країн Договірне право
Короткий зміст навчальної програми: «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» – навчальна дисципліна, що орієнтує студентів на поглиблене вивчення актуальних проблемних питань господарського та господарського процесуального права, набуття практичних навичок роботи з нормативно-правовими актами, що регулюють групу суспільних відносин у сфері господарювання та захисту прав в господарському судочинстві, укладення та забезпечення виконання господарських договорів, господарської та господарсько – процесуальної відповідальності, механізмів захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання; оволодіння правилами тлумачення господарсько-правових норм. Вивчення дисципліни дозволить сформувати у студентів повне і об’єктивне уявлення про актуальні проблеми господарського права та процесу, з урахуванням положень наявної судової практики у цій сфері відносин. В межах навчальної дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» формуються знання студентів про наявні проблеми: правового регулювання відносин у сфері господарювання; правового становища суб’єктів господарських правовідносин; правового забезпечення майнової основи господарювання; правового регулювання господарсько-договірної діяльності; антимонопольно-конкурентного регулювання господарської діяльності; господарської діяльності фізичної особи-підприємця та функціонування комерційних юридичних осіб; господарсько-правової відповідальності; правового регулювання в окремих галузях господарювання; захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання в досудовому порядку; підвідомчості та підсудності справ господарським судам; діяльності учасників в господарському процесі; доказування в господарському процесі; судової практики у забезпеченні окремих положень господарського законодавства; реформування вітчизняного господарського та господарсько-процесуального законодавства в умовах євроінтеграції. Глибоке засвоєння студентами основних положень цієї навчальної дисципліни, з використанням судової практики у сфері господарського права та процесу, є необхідною умовою формування кваліфікованих фахівців, зокрема, майбутніх адвокатів, юрисконсультів тощо.
Опис: Тема 1. Проблеми правового регулювання відносин у сфері господарювання. Проблемні аспекти правового становища суб’єктів господарських правовідносин. Тема 2. Проблеми правового забезпечення майнової основи господарювання. Проблемні питання правового регулювання господарсько-договірної діяльності. Тема 3. Проблеми антимонопольно-конкурентного регулювання господарської діяльності. Проблемні питання господарської діяльності фізичних осіб-підприємців та функціонування комерційних юридичних осіб. Тема 4. Проблеми господарсько-правової відповідальності. Актуальні питання правового регулювання в окремих галузях господарювання. Тема 5. Проблемні питання щодо захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання в досудовому порядку. Проблеми підвідомчості та підсудності справ господарським судам. Тема 6. Проблеми діяльності учасників в господарському процесі. Проблемні аспекти доказування в господарському процесі. Тема 7. Практика застосування Господарського процесуального кодексу України (на матеріалах Верховного Суду). Проблемні аспекти реформування вітчизняного господарського та господарсько-процесуального законодавства в умовах євроінтеграції.
Методи та критерії оцінювання: Оцінювання рівня досягнення результатів навчання здійснюється з огляду на здатність студента зібрати потрібну інформацію, засвоїти знання, що дозволяють відтворити факти, демонструвати необхідні знання та розуміння сутності та змісту основних правових інститутів і норм фундаментальних галузей права, розуміти їх зміст та природу, вміння застосовувати знання у новій ситуації зі змінними умовами, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки, давати оцінку, показати переваги та недоліки, зробити загальний висновок, виявлення інтересу до потрібної інформації, формування в нього уявлення про те, як потрібно діяти, та готовності виконувати дії під керівництвом викладача та самостійно, надавати консультації щодо можливих способів захисту прав та інтересів клієнтів у різних правових ситуаціях, тощо. Поточний контроль знань є органічною частиною всього навчального процесу і слугує засобом виявлення ступеня сприйняття (засвоєння) навчального матеріалу з дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)». Оцінювання знань студентів на основі даних поточного контролю, відбувається за допомогою моніторингу активності роботи під час вивчення матеріалу дисципліни, включаючи відповіді на практичних заняттях, підготовку рефератів, повідомлень та аналітичних матеріалів тощо. Поточний контроль проводиться з метою вияснення готовності студентів до занять шляхом фронтального опитування, вибіркового усного опитування за основними питаннями дискурсу; фронтальної перевірки виконання індивідуальних завдань; виклику окремих студентів для самостійного розв'язування практичних завдань чи ситуацій, тощо. Оцінювання досягнення визначених результатів навчання викладачем здійснюється з використанням методів фронтального опитування, вибіркового усного опитування; виступів на практичних заняттях, виконання індивідуальних завдань (розробка проектів правових документів, підготовка реферату), оцінки активності (внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо). Активізація розумової діяльності та перевірка здатності застосовувати набуті знання у різних правових ситуаціях, виокремлювати юридично значущі факти і формувати обґрунтовані правові висновки проводиться шляхом постановки завдань, які загострюють увагу студента на важливих моментах матеріалу, запропонуванням імітаційних вправ (задач), які глибше роз’ясняють положення лекції. Імітаційні вправи мають бути простими і не вимагати довгих роздумів на їхнє вирішення. Результати засвоєння теоретичних положень дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» та набуття навиків їх практичного застосування перевіряються за допомогою аналізу підготованих студентами трьох різновидів індивідуальних практичних завдань, пов’язаних із правовим врегулюванням господарських правовідносин та зі складенням проектів необхідних документів для ефективного врегулювання господарсько-правових спорів. До індивідуальних завдань з самостійної роботи студентів із дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» також відноситься написання рефератів на задану тему, творча наукова робота та підготовка публікації за напрямом дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» у фахових виданнях України, наукових виданнях, які входять до міжнародних наукометричних баз даних, доповідей на наукових заходах (конференціях, симпозіумах, семінарах) із публікацією матеріалів, тез та індивідуальних практичних завдань. Формою семестрового контролю результатів навчання студента з навчальної дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» за семестр є заліковий контроль, який проводиться у формі заліку за накопичувальною системою в терміни, передбачені графіком навчального процесу (для студентів денної форми навчання) та заліку (письмова та усна компоненти) (для студентів заочної форми навчання). Залік з навчальної дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» проводить лектор за можливою участю асистента чи іншого викладача, який проводив практичні заняття з дисципліни.
Критерії оцінювання результатів навчання: На практичних заняттях викладач оцінює якість засвоєних знань та досягнення результатів навчання шляхом проведення усного та фронтального опитування студентів, вибіркового усного опитування з метою вияснення теоретичної підготовки студентів. В процесі усного опитування викладач оцінює: рівень засвоєння студентом навчального матеріалу, вміння використовувати теоретичні знання при виконанні практичних задач; обґрунтованість суджень та логічність викладення інформації, обґрунтованість висновків; повноту розкриття теми; перелік опрацьованих джерел. Формою семестрового контролю результатів навчання студента з навчальної дисципліни «Актуальні проблеми господарського права та процесу (судова практика)» за семестр є заліковий контроль, який проводиться у формі заліку за накопичувальною системою в терміни, передбачені графіком навчального процесу (для студентів денної форми навчання). Критерії оцінювання результатів навчання здобувачів освіти Максимальна оцінка в балах 100 Поточний контроль (ПК): -усне опитування на практичних заняттях – 75 балів; -виконання індивідуальних завдань – 25 балів; Разом за дисципліну – 100 балів.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Базова 1. Конституція України від 28.06.1996 р. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141. 2. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2003. № 18. Ст. 144. 3. Господарський процесуальний кодекс України від 06.11.1991 р. № 1798-XII (із змінами, внесеними згідно із Законом № 2234-VIII від 07.12.2017 р.). База даних «Законодавство України» / ВР України. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1798-12. 4. Кодекс України з процедур банкрутства від 21.10.2019 р. № 2957-VІІІ (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2019. № 19. Ст. 74. 5. Про авторське право і суміжні права : Закон України від 01.12.2022 р. № 2811-IX (із змін. та допов.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-20#n855. 6. Про Антимонопольний комітет України : Закон України від 26.11.1993 р. № 3659-XII (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1993. № 50. Ст. 472. 7. Про банки і банківську діяльність : Закон України від 07.12.2000 р. № 2121-III (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2001. № 5?6. Ст. 30. 8. Про господарські товариства : Закон України від 19.09.1991 р. № 1576-XII (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1991. № 49. Ст. 682 (Закон втратив чинність у частині, що стосується товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю на підставі Закону № 2275-VIII від 06.02.2018). 9. Про державну допомогу суб’єктам господарювання : Закон України від 01.07.2014 р. № 1555-VII (із змін. та допов.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1555-18#Text. 10. Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: Закон України від 15.05.2003 № 755-ІV (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2003. № 31?32. Ст. 263. 11. Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності : Закон України від 11.09.2003 р. № 1160-IV (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2004. № 9. Ст. 79. 12. Про захист від недобросовісної конкуренції : Закон України від 07.06.1996 р. № 236/96-ВР (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1996. № 36. Ст. 164. 13. Про захист економічної конкуренції : Закон України від 11.01.2001 р. № 2210-III (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2001. № 12. Ст. 64. 14. Про захист іноземних інвестицій на Україні : Закон України від 10.09.1991 р. № 1540а-ХП (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1991. № 46. Ст. 616. 15. Про зовнішньоекономічну діяльність : Закон України від 16.04.1991 р. № 959-XII (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради УРСР. 1991. № 29. Ст. 377. 16. Про інвестиційну діяльність : Закон України вiд 18.09.1991 р. № 1560-XII (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1991. № 47. Ст. 646. 17. Про ліцензування видів господарської діяльності : Закон України від 02.03.2015 р. № 2228-VIII (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2015. № 23. Ст. 158. 18. Про міжнародні договори України : Закон України від 29.06.2004 р. № 1906-IV (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2004. № 50. Ст. 540. 19. Про місцеве самоврядування в Україні : Закон України від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1997. № 24. Ст. 170. 20. Про Національний банк України : Закон України від 20.05.1999 р. № 679-XIV (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1999. № 29. Ст. 238. 21. Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності : Закон України від 05.04.2007 р. № 877-V (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2007. № 29. Ст. 389. 22. Про охорону прав на винаходи і корисні моделі : Закон України від 15.12.1993 р. № 3687-ХІІ (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1994. № 7. Ст. 32. 23. Про охорону прав на промислові зразки : Закон України від 15.12. 1993 р. № 3688-ХІІ (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1994. № 7. Ст. 34. 24. Про охорону прав на знаки для товарів і послуг : Закон України від 15.12.1993 р. № 3689-ХІІ (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1994. № 7. Ст. 36. 25. Про природні монополії : Закон України від 20.04.2000 р. № 1682-III (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2000. № 30. Ст. 238. 26. Про режим іноземного інвестування : Закон України від 19.03.1996 р. № 93/96-ВР (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 1996. № 19. Ст. 80. 27. Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні : Закон України від 15.07.2021 р. № 1667-IX (із змін. та допов.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1667-20#Text. 28. Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю : Закон України від 06.02.2018 р. № 2275-VIII (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2018. № 13. Ст. 69. 29. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-ІV (із змін. та допов.). Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40 – 44. Ст. 356. Допоміжна 30. Актуальні проблеми господарського права (Особлива частина): підручник / за ред. В. С. Щербини, В. В. Рєзнікової. Київ : Видавництво Ліра-К, 2018. 672 с. 31. Баїк О. І. Актуальні питання захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання та споживачів. Захист прав і свобод людини та громадянина в умовах формування правової держави : збірник тез Х Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Львів, 4 червня 2021 р.). 2021. C. 73–75. 32. Баїк О. І. Господарське право. Особлива частина: навч. посібник. Львів : Растр-7, 2022. 200 с. 33. Баїк О. І. До питання неправомірного використання ділової репутації суб’єкта господарювання в Україні. Журнал східноєвропейського права. 2021. № 94. С. 9–15. 34. Баїк О. І. Релокація суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану в Україні: правові та практичні аспекти. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 9. С. 216–219. 35. Господарська діяльність та новітні технології : актуальні проблеми регулювання в умовах воєнного стану / за ред. О. О. Дмитрик, К. О. Токарєвої. Харків: НДІ прав. забезп. інновац. розвитку НАПрН України, 2022. 195 с. 36. Господарське право. Загальна частина : підручник / О. І. Баїк, З. А. Добош, І. І. Комарницька, Н. М. Павлюк, М. І. Тарнавська ; за ред. О. І. Баїк. Львів : Навчально-науковий Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», 2022. 312 с. 37. Швидка Т. І. Законодавче регулювання публічних закупівель : навч. посібник ; Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. 3-тє вид., перероб. і допов. Харків : Право, 2023. 188 с. Інформаційні ресурси Верховна Рада України. Офіційний вебпортал парламенту України. URL: http://rada.gov.ua. Судова влада України. URL: https://court.gov.ua.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).