Кваліфікаційний екзамен

Спеціальність: Правознавство
Код дисципліни: 7.081.01.O.010
Кількість кредитів: 1.50
Кафедра: Адміністративне та інформаційне право
Лектор: Бліхар М.М.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою єдиного державного кваліфікаційного іспиту є оцінювання рівня засвоєних здобувачем вищої освіти спеціальних (фахових, предметних) компетентностей, визначених стандартами вищої освіти та достатніх для ефективного виконання професійної діяльності за спеціальністю 081 «Право» зі спеціалізації «Правознавство» .
Завдання: Надати теоретичні знання та практичні уміння і навички, достатні для успішного виконання професійних обов’язків за спеціальністю 081 «Право» зі спеціалізації «Правознавство» та підготувати студентів для подальшого працевлаштування за обраною спеціальністю.
Результати навчання: РН 1. Оцінювати природу та характер суспільних процесів і явищ, і виявляти розуміння меж та механізмів їх правового регулювання. РН 6. Оцінювати достовірність інформації та надійність джерел, ефективно опрацьовувати та використовувати інформацію для проведення наукових досліджень та практичної діяльності. РН 7. Генерувати нові ідеї та використовувати сучасні технології у наданні правничих послуг. РН 8. Аналізувати взаємодію міжнародного права та міжнародно-правових систем з правовою системою України на основі усвідомлення основних сучасних правових доктрин, цінностей та принципів функціонування права. РН 9. Використовувати передові знання і методики у процесі правотворення та правозастосування інститутів публічного та приватного права і кримінальної юстиції. РН 10. Проводити порівняльно-правовий аналіз окремих інститутів права різних правових систем, враховуючи взаємозв’язок правової системи України з правовими системами Ради Європи та Європейського Союзу. РН 11. Аналізувати та оцінювати практику застосування окремих правових інститутів. РН 12. Обґрунтовувати правову позицію на різних стадіях правозастосування. РН 13. Мати практичні навички розв’язання проблем, пов’язаних з реалізацією процесуальних функцій суб’єктів правозастосування. РН 14. Брати продуктивну участь у розробці проектів нормативно-правових актів, обґрунтовувати суспільну обумовленість їх прийняття, прогнозувати результати їх впливу на відповідні суспільні відносини. РН 15. Інтегрувати необхідні знання та розв’язувати складні задачі правозастосування у різних сферах професійної діяльності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Актуальні проблеми адміністративного права та процесу (судова практика) Адміністративно-правове регулювання інноваційної діяльності Проблеми здійснення адміністративного судочинства в Україні Проблеми здійснення адміністративного судочинства в Україні Проблеми правового забезпечення інформаційної безпеки Проблеми правового забезпечення інформаційної безпеки Електронне урядування в публічному управлінні Підсудність справ адміністративним судам України Проблеми правового регулювання інформаційно-комунікаційної сфери Розгляд окремих категорій справ адміністративними судами
Короткий зміст навчальної програми: Єдиний державний кваліфікаційний іспит за спеціальністю 081 «Право» на другому (магістерському) рівні вищої освіти (далі - ЄДКІ) є обов’язковим компонентом атестації здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Право».
Опис: Для успішного складання ЄДКІ майбутній магістр права має володіти компетентностями, які формуються під час вивчення комплексу дисциплін загальної підготовки, професійної підготовки та вибіркових дисциплін, упродовж всього нормативного терміну у закладі вищої освіти. Учасник іспиту має мати достатній рівень знань, умінь та компетенцій, що передбачені відповідно до Наказу МОН України № 643 від 20.07.2022 року «Про затвердження стандарту вищої освіти зі спеціальності 081 Право другого (магістерського) рівня вищої освіти та Наказу МОН України № 1076 від 10 жовтня 2021 року Про затвердження програми єдиного державного кваліфікаційного іспиту за спеціальностями 081 Право та 293 Міжнародне право на другому (магістерському) рівні.
Методи та критерії оцінювання: Атестація здобувачів за другим(магістерським) рівнем вищої освіти за спеціальністю 081 «Право» здійснюється у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту (іспитів) у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Критерії оцінювання результатів навчання: КОГНІТИВНІ РІВНІ: Рівень А. «Знання». Рівень В. «Знання», «Розуміння». Рівень С. «Знання», «Розуміння», «Застосування». Рівень О. «Знання», «Розуміння», «Застосування» та «Аналіз»/»Синтез»/»Оцінка»
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Література: 1.Адміністративне право України. Повний курс: підручник / Галунько В., Діхтієвський П., Кузьменко О., Стеценко С. та ін. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 446 с. 2. Бурбика М. М. Адміністративний процес України (у схемах) : навчальний посібник / М. М. Бурбика, М. В. Колеснікова, А. В. Солонар. Суми : Сумський державний університет, 2019. 108 с. 3. Брижко В.М., Фурашев В.М. Інформаційне право та інформаційне законодавство : наукове видання. – (НДІІП НАПрН України). Київ: Видавничий дім “АртЕК”, 2020. 288 с. 4. Про затвердження програми єдиного державного кваліфікаційного іспиту за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право» на другому (магістерському) рівні вищої освіти: Наказ МОН України від 8.10.2021 № 1076/ 5. Порядок атестації осіб, які здобувають ступінь магістра, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту: постанова Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 р. № 684 «Деякі питання атестації осіб, які здобувають ступінь магістра, у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту» Навчально-методичне забезпечення складається з: робочих програм навчальних дисциплін, методичних вказівок для підготовки до семінарських занять та самостійної роботи, методичних вказівок для виконання контрольних робіт та електронних навчально-методичних комплексів дисциплін. Інформаційні ресурси: 1. Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. URL: http://rada.gov.ua 2. Офіційний веб-сайт Міністерства цифрової трансформації України. URL: https://thed igital.gov.ua/ministry 3. Національна бібліотека ім. В.І. Вернадського. URL: http://www.nbuv.gov.ua/ 4. Юридична бібліотека. URL: http://pravo.biz.ua/ 5. Союз юристів України - Всеукраїнське громадське об'єднання. URL: http://www.lawyersunion.org.ua 6. Правознавець. URL: http://www.pravoznavec.com.ua/ 7. ЛІГА.net. URL: http://liga.net/ 8. Юридичний портал. URL: http://jurisprudence.com.ua/
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).