Технічна мікробіологія

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.00.O.019
Кількість кредитів: 7.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Доцент Паляниця Любов Ярославівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Забезпечення студентам здобуття базових знань, розумінь і компетентностей щодо морфології, фізіології та екології мікроорганізмів, що використовують для одержання харчових продуктів, та представлення інструментарію для проведення мікробіологічного контролю.
Завдання: – Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності. – Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями. – Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт. – Здатність працювати в команді. – Навички здійснення безпечної діяльності. – Здатність впроваджувати у виробництво технології харчових продуктів на основі розуміння сутності перетворень основних компонентів продовольчої сировини впродовж технологічного процесу. – Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач.
Результати навчання: – Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій. – Знати наукові основи технологічних процесів харчових виробництв та закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час технологічного перероблення. – Знати і розуміти основні чинники впливу на перебіг процесів синтезу та метаболізму складових компонентів харчових продуктів і роль нутрієнтів у харчуванні людини. – Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи. – Мати базові навички проведення теоретичних та/або експериментальних наукових досліджень, що виконуються індивідуально та/або у складі наукової групи.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: – Аналітична хімія; – Біохімія. Кореквізити: – Мікробіологія харчових виробництв; – Теоретичні основи харчових технологій; – Контроль якості та безпечності харчових продуктів; – Основи фізіології та гігієни харчування.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна «Технічна мікробіологія» формує у студентів сучасні уявлення про морфологічні, фізіологічні та культуральні особливості мікроорганізмів, їхню роль у виробництві харчових і технічних продуктів, вплив чинників довкілля на життєдіяльність мікроорганізмів, а також раціональні способи боротьби з контамінантними мікроорганізмами. У результаті вивчення цієї дисципліни студент набуває відповідних знань, умінь, навичок та компетентностей, необхідних для організації діяльності підприємств харчової промисловості та вирішення практичних завдань із забезпечення якості харчових продуктів.
Опис: Особливості мікроорганізмів та їх положення серед живих істот. Морфологія прокаріотів. Поняття про віруси та фаги. Морфологія дріжджів. Особливості біологічної організації мікроміцетів. Живлення мікроорганізмів. Типи обміну речовин у мікроорганізмів. Культивування та ріст мікроорганізмів. Нагромаджувальні та чисті культури мікроорганізмів. Вплив чинників довкілля на життєдіяльність мікроорганізмів. Промислове використання мікроорганізмів. Екологія мікроорганізмів. Мікробіологічний контроль на підприємствах харчової промисловості.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль проводиться під час лабораторних занять у формі письмово-усного експрес-контролю та захисту звітів з лабораторних робіт.. Семестровий контроль проводиться у формі екзамену.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль: – письмово-усний експрес-контроль (30 балів); – захист звітів із лабораторних робіт (10 балів). Екзамен: – письмова компонента (50 балів); – усна компонента (10 балів).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Паляниця Л.Я., Березовська Н.І. Технічна мікробіологія: практикум / Паляниця Л.Я., Березовська Н.І. – Харків: «Діса плюс», 2024. – 166 с. 2. Паляниця Л. Я. Технічна мікробіологія: конспект лекцій для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 "Харчові технології" усіх форм навчання // Навчальне видання НУ «Львівська політехніка», 2024. – 50. 3. Технічна мікробіологія: навч. посіб. / Л.В. Капельянц, Л.М., Пилипенко, А.В. Єгорова, та ін.; за ред. Л.В. Капельянца. – Одеса: Друк, 2006. – 308с. 4. Паляниця Л.Я, Березовська Н.І., Косів Р.Б. Методи кількісного обліку мікроорганізмів / Методичні вказівки та інструкції до виконання лабораторних робіт з курсу «Технічна мікробіологія» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання // Навчальне видання НУ «Львівська політехніка», 2020. - 16 с. 5. Паляниця Л.Я, Косів Р.Б., Березовська Н.І. Мікробіологічний контроль питної води та чистоти рук. / Методичні вказівки та інструкції до виконання лабораторних робіт з курсу «Технічна мікробіологія» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання // Навчальне видання НУ «Львівська політехніка», 2020. - 20 с. 6. Паляниця Л.Я. Технічна мікробіологія / Електронний навчально-методичний комплекс: http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=727, сертифікат № 01503.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).