Технології полісахаридів

Спеціальність: Харчові технології
Код дисципліни: 6.181.01.E.048
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доц. Косів Руслана Богданівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Забезпечення студентам здобуття базових знань, розумінь і компетентностей щодо технологій полісахаридів різного походження та їх застосування в харчовій промисловості.
Завдання: Загальні компетентності: 1. Знання і розуміння предметної області та професійної діяльності. 2. Здатність виявляти ініціативу та підприємливість. 3. Здатність працювати автономно. 4. Навички здійснення безпечної діяльності. Фахові компетентності: 1. Здатність до організації та проведення технологічного процесу виробництва полісахаридів.
Результати навчання: 1. Знати і розуміти основні концепції, теоретичні та практичні проблеми в галузі харчових технологій. 2. Проводити пошук та обробку науково-технічної інформації з різних джерел та застосовувати її для вирішення конкретних технічних і технологічних завдань. 3. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень щляхом продовження освіти та самоосвіти. 4. Вміти розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів підвищеної харчової цінності з врахуванням світових тенденцій розвитку галузі. 5. Використовувати знання та навички для організації та проведення технологічного процесу виробництва полісахаридів. 6. Виявляти творчу ініціативу та підвищувати свій професійний рівень шляхом продовження освіти та самоосвіти. 7. Підвищувати ефективність роботи шляхом поєднання самостійної та командної роботи. 8. Вміти доносити результати діяльності до професійної аудиторії та широкого загалу з метою донесення ідей, проблем, рішень і власного досвіду у сфері харчових технологій. 9. Формувати і відстоювати власну світоглядну та громадську позицію, діяти соціально відповідально та свідомо. 10. Зберігати та примножувати досягнення і цінності суспільства, вести здоровий спосіб життя.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: Органічна хімія, Біохімія, Технічна мікробіологія, Фізична та колоїдна хімія, Харчові технології. Супутні і наступні навчальні дисципліни: Технологія галузі, Технології оздоровчих харчових продуктів.
Короткий зміст навчальної програми: Предметом вивчення навчальної дисципліни є теоретичні та практичні основи технологій полісахаридів, сучасні уявлення про їх будову, класифікацію, номенклатуру, функціонально-технологічні властивості, гігієнічну регламентацію в продуктах харчування, способи застосування, роль у харчових технологіях.
Опис: Крохмалі. Пектини. Целюлоза та її похідні. Камеді з кори дерев. Камеді з насіння та інших частин рослин. Інулін. Полісахариди мікробного походження. Полісахариди тваринного походження. Полісахариди морських рослин. Застосування полісахаридів у харчових технологіях.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль проводиться у формі усного, письмового або письмово-усного експрес-контролю чи комп’ютерного тестування, захисту звітів з лабораторних робіт, виконання контрольних робіт. Семестровий контроль проводиться у формі диференційованого заліку.
Критерії оцінювання результатів навчання: Усний, письмовий або письмово-усний експрес-контроль чи комп’ютерне тестування (20 балів); захист звітів з лабораторних робіт (20 балів); виконання контрольних робіт (10 балів); контрольний захід (50 балів).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів («відмінно») – виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал («добре») – виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки, аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70–50 балів («задовільно») – виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–00 балів («незадовільно») – виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Технології полісахаридів: електронний навчально-методичний комплекс для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Укладач: Р. Б. Косів. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка». 2. Технологічні властивості полісахаридів: методичні вказівки та інструкції до лабораторних робіт з дисципліни «Технології полісахаридів» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навчання / Укладач: Р. Б. Косів. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2024. 3. Полумбрик М. О. Вуглеводи в харчових продуктах і здоров’я людини / М. О. Полумбрик. – К.: Академперіодика, 2011. – 487 с. 4. Ластухін Ю. О. Харчові добавки. Е-коди. Будова. Одержання. Властивості : навч. посібник / Ю. О. Ластухін. – Львів: Центр Європи, 2009. – 836 с. 5. Food polysaccharides and their applications / edited by Allistair M. Stephen, Glyn O. Phillips, Peter A. Williams. – 2nd ed. – Taylor & Francis Group, LLC, 2006. – 712 s. 6. Ліпєц А. А. Технологія крохмалю та крохмалепродуктів : навч. посіб. / А. А. Ліпєц. – К.: НУХТ, 2003. – 168 с. 7. Каталог нормативних документів України: http://csm.kiev.ua/nd/nd.php?b=1. 8. Державні стандарти України. Технологія виробництва харчових продуктів: http://www.leonorm.com.ua/Default.php?Page=kndselect&catcode=%C4%D1%D2%D3&classcode=67.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).