Контролінг маркетингу

Спеціальність: Маркетинг
Код дисципліни: 6.075.01.E.046
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Маркетинг і логістика
Лектор: к.е.н., ст. викл. Рябкова Ольга Василівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою викладання навчальної дисципліни «Контролінг маркетингу» є формування у майбутніх спеціалістів системних знань і розуміння основ контролінгу маркетингу, теорії й практики розвитку цього напряму та набуття навичок самостійної роботи щодо засвоєння навчального матеріалу стосовно сучасних методів управління фінансовими та іншими потоками в сучасних умовах.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у студентів компетентностей: інтегральної компетентності (ІНТ): 1) здатність вирішувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у сфері маркетингу або у процесі навчання, що передбачає застосування оптимальних маркетингових підходів і методів та характеризується комплексністю та невизначеністю умов. фахових компетентностей: 1) уміння оцінювати та класифікувати можливі ризики у процесі здійснення маркетингової діяльності, а також під час побудови логістичної стратегії розвитку; 2) уміння оперативно відслідковувати динаміку маркетингової діяльності підприємства, застосовувати аналітичні прийоми оцінки результатів маркетингової діяльності підприємств, оперувати методичними підходами у прийнятті управлінських маркетингових рішень на основі інструментарію контролінгу; 3) уміння досліджувати та застосовувати сенсорні, когнітивні та емоційні відповіді споживачів на маркетингові стимули.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: - знати: концепції, стратегії та тактики контролінгу маркетингу та принципи і закономірності створення та руху фінансових потоків в маркетингу; методичний інструментарій розроблення та реалізації завдань контролінгу маркетингу; - вміти: оволодіння навичками логічного мислення та розроблення пропозицій щодо удосконалення системи маркетингу і механізмів їх функціонування на основі контролінгу маркетингу; оцінювати економічну ефективність та наслідків прийняття рішень у маркетингу. У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: Застосовувати набуті теоретичні знання для розв’язання практичних завдань у сфері маркетингу. Виявляти навички самостійної роботи, гнучкого мислення, відкритості до нових знань, бути критичним і самокритичним. Виконувати функціональні обов’язки в групі, пропонувати обґрунтовані маркетингові рішення Демонструвати навички письмової та усної професійної комунікації державною й іноземною мовами, а також належного використання професійної термінології. Здатність продемонструвати знання основних складових у сфері розроблення маркетингової товарної, цінової, збутової та комунікаційної політики підприємства з урахуванням максимального задоволення потреб споживачів та існуючих ризиків. Планувати комплекс маркетингу підприємства за результатами дослідження сенсорних, когнітивних та емоційних відповідей покупців. Донесення до фахівців і нефахівців інформації, ідей,проблем, рішень та власного досвіду в галузі професійної діяльності Управління комплексним діями або проектами, відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах. Відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб. Здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередня дисципліна - Маркетинг Супутні та наступні дисципліни - Стратегічний маркетинг та Управління маркетингом
Короткий зміст навчальної програми: Передбачає надання студентам знань про принципи та методи контролінгу, і зокрема контролінгу маркетингу, який є стержнем, навколо якого повинні бути об'єднані основні елементи організації й керування діяльністю підприємства, а саме: всі елементи бізнесів-процесів; центри відповідальності підприємства; системи планування та бюджетування, сформовані на основі центрів відповідальності підприємства. В умінні передбачати господарську та комерційну ситуацію, визначати задані суми покриття, виявляти причини відхилень фактичних витрат від нормативних, своєчасно коригувати ці відхилення та оптимізувати співвідношення затрат та результатів і полягає мистецтво економічного управління.
Опис: ТЕМА 1. ФІЛОСОФІЯ І ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ МАРКЕТИНГОВОГО КОНТРОЛІНГУ Філософія маркетингового контролінгу. Причини виникнення маркетинговогоконтролінгу. Маркетинговий контролінг: мета, предмет, завдання і зміст курсу. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами. ТЕМА 2. МАРКЕТИНГОВИЙ КОНТРОЛІНГ: СУТНІСТЬ, ФУНКЦІЇ ТА ВИДИ Сутність контролінгу як функціонально-відокремленого напрямку економічної роботи на підприємстві. Основна концепція контролінгу. Функції контролінгу. Види контролінгу ТЕМА 3. ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТІВ МАРКЕТИНГОВОГО КОНТРОЛІНГУ Об’єкти контролінгу. Класифікація витрат. Методи вивчення поведінки витрат. Центри відповідальності і їх класифікація ТЕМА 4. ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В СИСТЕМІ МАРКЕТИНГОВОГО КОНТРОЛІНГУ Управлінський облік як вихідний елемент системи контролінгу. Мета та завдання управлінського обліку. Порівняльний аналіз управлінського і фінансового обліку. ТЕМА 5. СИСТЕМА ПЛАНУВАННЯ І БЮДЖЕТУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ Сутність понять «бюджетування» та «бюджет». Бюджетування як управлінська технологія підприємства. Види бюджетів. Галузі використання різних видів бюджетів. Система бюджетів на підприємстві, їх зміст та взаємозв’язок. Переваги та недоліки бюджетування. ТЕМА 6. МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ МАРКЕТИНГОВОГО КОНТРОЛІНГУ. ОПЕРАТИВНИЙ КОНТРОЛІНГ Склад інструментарію оперативного контролінгу. Формування основних підконтрольних показників. Метод «Директ - костінг». ТЕМА 7. АНАЛІЗ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ВИТРАТ, ОБСЯГУ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПРИБУТКУ Призначення моделі беззбитковості. Основні передумови використання моделі беззбитковості. Методи аналізу беззбитковості. Показники управління прибутком. ТЕМА 8. УПРАВЛІННЯ ВІДХИЛЕННЯМИ Контроль виконання бюджетів. Види відхилень. Аналіз результатів за відхиленнями. ТЕМА 9. ЕКСПЕРТНА ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА Цілі, завдання, зміст експертної діагностики фінансово-господарського стану підприємства. Джерела інформації для експертної діагностики. Методи оперативної діагностики. ТЕМА 10. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ МАРКЕТИНГОВОГО КОНТРОЛІНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ Служба маркетингового контролінгу і вимоги до її створення. Місце служби контролінгу в організаційній структурі підприємства. Структура і склад служби маркетингового контролінгу. Посадові обов’язки працівників служби контролінгу.
Методи та критерії оцінювання: Методи контролю знань та умінь студента при вивченні дисципліни включають: 1. Поточний контроль роботи студента: - оцінювання знань студентів на практичних заняттях (усне опитування на практичних заняттях, оцінювання виконання завдань та розв’язування задач під час заняття, оцінювання участі в дискусіях, підведеннях підсумків з питань, що розглядаються на практичному занятті); - оцінювання знань студентів при виконанні самостійної роботи (правильність обчислень, коректність висновків та рекомендацій; правильність, повнота та лаконічність відповіді під час захисту роботи). 2. Екзаменаційний контроль: оцінювання знань студентів на екзамені, що передбачає письмову та усну компоненту. Письмова компонента: - завдання 1-го рівня – тести; - завдання 2-го рівня – розкрити зміст поняття, дати визначення, встановити його характерні ознаки; - завдання 3-го рівня – розв’язати задачі. Усна компонента: - усне опитування.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль - 30 б. - опитування на практичних заняттях 10 - виконання самостійної роботи та її захист 20 Екзаменаційний контроль 70 б. - письмова компонента - 60 б. -усна компонента - 10 б.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Артамонова Н.С., Акулюшина М.О. Контролінг: навч. посіб. Київ : Центр учбової літератури, 2018. 116 с. 2. Давидович І.Є. Контролінг: навч. посіб. Ки-їв : Кондор, 2019. 552 с. 3. Калайтан Т.В. Контролінг: навч. посіб. 2-ге вид. Київ : Кондор 2019. 252 с 4. Контролінг : навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. [Електронний ресурс] / Г. О. Швиданенко, В. В. Лаврененко, Л. М. Приходько, О. М. Швидка. — К. : КНЕУ, 2013. — 240, [8] с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).