Технологія зовнішньоекономічних операцій

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.00.O.032
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: старший викладач Григор’єв Олександр Юрійович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни є вивчення технології зовнішньоекономічних операцій підприємства в умовах ринкової економіки і способів укладання контрактів на зовнішніх ринках.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти компетентностей: загальні компетентності: ЗК1. Здатність реалізувати свої права і обов'язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського (демократичного) суспільства та необхідність його сталого розвитку, верховенство права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. ЗК4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях. ЗК11. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації. фахові компетентності: ФК2. Здатність аналізувати результати діяльності організації, зіставляти їх з факторами впливу зовнішнього та внутрішнього середовища. ФК4. Вміння визначити функціональні області організації та зв'язки між ними. ФК8. Здатність планувати діяльність організації та управляти часом. ФК11. Здатність створювати та організовувати ефективні комунікації в процесі управління. фахові компетентності професійного спрямування: ФКП3.1. Поглиблені знання і розуміння теоретико-прикладних засад широкого спектру різновидів зовнішньоекономічної діяльності та технології їх реалізації, міжнародного бізнесу та митної справи. ФКП3.2. Уміння реалізовувати процеси управління зовнішньоекономічною діяльністю на засадах виконання функцій менеджменту, формування методів менеджменту, розроблення управлінських рішень, здійснення керівництва. ФКП3.3. Поглиблені знання і розуміння вітчизняної та міжнародної нормативно-правової бази у сфері зовнішньоекономічної діяльності. ФКП3.4. Уміння реалізовувати та забезпечувати співпрацю із контрагентами в межах міжнародної інвестиційної діяльності, міжнародних кредитно-розрахункових та валютних операцій, операцій на міжнародному фондовому ринку. ФКП3.5. Уміння здійснювати соціально-економічну діагностику суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, оптимізовувати оподаткування зовнішньоекономічної діяльності. ФКП3.6. Уміння формувати, забезпечувати та підвищувати міжнародну конкурентоспроможність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. ФКП3.7. Уміння розробляти, обґрунтовувати та реалізовувати міжнародні проекти та програми.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПРН6. Виявляти навички пошуку, збирання та аналізу інформації, розрахунку показників для обґрунтування управлінських рішень. ПРН11. Демонструвати навички аналізу ситуації та здійснення комунікації у різних сферах діяльності організації. ПРН15. Демонструвати здатність діяти соціально відповідально та громадсько свідомо на основі етичних міркувань (мотивів), повагу до різноманітності та міжкультурності. ПРН20. Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів реалізації зовнішньоекономічних операцій, їх організаційного, фінансового, ресурсного, юридичного, логістичного, митного, транспортного, експедиційного, страхового, управлінського супроводу. ПРН21. Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів міжнародної співпраці та міжнародного бізнесу, інтегрування та глобалізації, факторів та параметрів сучасного міжнародного економічного середовища, систем управління зовнішньоекономічною та митною діяльністю. ПРН26. Уміння досліджувати іноземні ринки, формувати технології зовнішньоекономічних операцій, укладати та виконувати угоди з іноземними контрагентами, розробляти міжнародні проекти. ПРН 27. Уміння обґрунтовувати, діагностувати та реалізовувати різноманітні види зовнішньоекономічної діяльності, забезпечувати митне оформлення та декларування товарів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: СК2.3.Зовнішньоекономічна діяльність підприємства СК2.4.Логістика СК2.5.Митна справа кореквізити: СК2.13.Міжнародний бізнес СК2.16.Технологія зовнішньоекономічних операцій (КП)
Короткий зміст навчальної програми: Міжнародні комерційні операції та угоди. Типові контракти у міжнародній торгівлі. Види контрактів міжнародної купівлі-продажу. Міжнародні виставки та ярмарки. Зміст контрактів міжнародної купівлі-продажу. Процедура та техніка підготовки міжнародної торгової угоди при прямих зв’язках з контрагентами. Виконання контрактів міжнародної купівлі-продажу. Припинення ЗТК. Комерційна діяльність на світовому ринку, яка здійснюється через торгово-посередницьку ланку. Міжнародний обмін технологією на комерційних та некомерційних засадах. Міжнародний інжиніринг. Міжнародні орендні операції. Міжнародні операції із страхуванням. Міжнародний туризм. Операції міжнародних транспортних перевезень.
Опис: 1. Міжнародні комерційні операції (МКО) та угоди Правова основа МКО. Поняття угоди, контракту. Методи комерційних операцій та угод. Основні поняття, проблеми і роль зовнішньоекономічних операцій. 2. Типові контракти у міжнародній торгівлі Типові контракти у міжнародній торгівлі. Поняття та зміст типового контракту. Класифікація умов контракту. 3. Види контрактів міжнародної купівлі-продажу Види контрактів міжнародної купівлі-продажу. Особливості контрактів на комплектне обладнання. Довгострокові контракти на сировину та напівфабрикати. 4. Міжнародні виставки та ярмарки Поняття та види торгово-промислових виставок та ярмарок. Види комерційних угод, що укладаються на комерційних виставках та ярмарках. 5. Зміст контрактів міжнародної купівлі-продажу Зміст контракту міжнародної купівлі-продажу: преамбула, предмет контракту, кількість, якість, строк і дата поставки, базисні умови поставки, ціна, платіж, пакування та маркування, порядок відвантаження, здача-приймання, рекламації, гарантії, санкції, форс-мажор, арбітраж, транспортні умови, експортні та імпортні ліцензії 6. Процедура та техніка підготовки міжнародної торгової угоди при прямих зв’язках з контрагентами Підготовка та укладання контрактів купівлі-продажу. Фактори, що враховуються при виборі контрагентів. Процедури підготовки експортної угоди. 7. Виконання контрактів міжнародної купівлі-продажу Укладання контрактів купівлі-продажу. Проведення попередніх переговорів. Способи укладання контрактів купівлі-продажу. Форма контрактів купівлі-продажу. 8. Припинення ЗТК. Способи та порядок припинення ЗТК. Розгляд можливих претензій та рекламацій з експорту та подання таких з імпорту. 9. Комерційна діяльність на світовому ринку, яка здійснюється через торгово-посередницьку ланку Поняття та види торгово-посередницьких операцій. Операції по перепродажу. Комісійні операції. Агентські операції. Брокерські операції. Основні комерційні умови договорів з торговими посередниками. 10. Міжнародний обмін технологією на комерційних та некомерційних засадах. Зміст поняття "міжнародний обмін науково-технічними знаннями". Характерні риси обміну технологічними знаннями у сучасних умовах. 11. Міжнародний інжиніринг. Зміст поняття "міжнародний інжиніринг". Види договорів, якими здійснюється міжнародний інжиніринг. 12. Міжнародні орендні операції. Зміст поняття "міжнародний лізинг, міжнародна оренда". Характерні риси сучасного міжнародного лізингу. 13. Міжнародні операції із страхуванням. Сутність міжнародних операцій із страхування. Види полісів. 14. Міжнародний туризм. Зміст поняття "міжнародний туризм". Види міжнародного туризму. Туристичний агентський договір і договір франшиза. 15. Операції міжнародних транспортних перевезень. Поняття та види міжнародних транспортних перевезень. Основні умови договорів про автотранспортні перевезення, залізничні перевезення авіаперевезення, перевезення морським транспортом.
Методи та критерії оцінювання: Семестровий контроль проводиться у формі екзамену, що передбачає письмову (розв’язання екзаменаційного білету у вигляді тестових завдань, теоретичних запитань та задачі) та усну (відповіді на усні запитання) компоненти. Поточний контроль проводиться у формі, виконання та усного експрес-опитування щодо захисту лабораторних робіт.
Критерії оцінювання результатів навчання: 1. Для студентів денної форми навчання: - поточний контроль - 40 балів (4 лабораторних робіт, кожна з яких оцінюється максимально у 5 балів; виконання завдань на практичних заняттях - 20 балів); - екзаменаційний контроль - 60 балів (письмова компонента - 45 балів, усна компонента - 15 балів). 2. Для студентів заочної форми навчання: - поточний контроль - 40 балів (2 лабораторних роботи, кожна з яких оцінюється максимально у 10 баів; виконання завдань на практичних заняттях - 10 балів; виконання контрольних робіт - 10 балів); - екзаменаційний контроль - 60 балів (письмова компонента - 45 балів, усна компонента - 15 балів).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Міжнародні економічні відносини: [практикум] / А.О.Босак, О.Ю.Григор’єв, Т.В.Ясінська. – Львів: «Міські інформаційні системи», 2022. – 161с. 2. Босак А.О. та ін., Технологія зовнішньоекономічних операцій і міжнародні інформаційні системи: Навч.посібник / А.О.Босак, О.Ю.Григор’єв, Р.Д.Бала – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. – 180с. 3. Козик В.В. Зовнішньоекономічні операції і контракти. Навч. посіб. - 3-тє вид., перероб. і доп. / Козик В.В., Панкова Л.А., Григор’єв О.Ю., Босак А.О., Карп’як Я.С.– Львів: «Магнолія 2006», 2014. – 512с. 4. Козик В.В. Основи зовнішньоекономічної діяльності: практикум / В.В. Козик, Л.А. Панкова, О.Ю. Григор’єв та ін. – К.: Знання, 2013. – 454 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Технологія зовнішньоекономічних операцій (курсовий проєкт)

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.00.O.034
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: старший викладач Григор’єв Олександр Юрійович
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Курсовий проект з дисципліни «Технологія зовнішньоекономічних операцій» виконується протягом семестру згідно з навчальним планом. Його основною метою є закріплення теоретичних знань студента у галузі міжнародної комерційної справи, набутих у процесі слухання курсу, а також оволодіння ним практикою здійснення міжнародних комерційних угод з урахуванням особливостей конкретних ринків та зміни ринкової кон’юнктури. Це дозволить йому у майбутньому успішно управляти, тобто організовувати, направляти та регулювати процеси обміну матеріальними цінностями та послугами включаючи результати науково-технічного та виробничого співробітництва на світовому ринку.
Завдання: Загальні компетентності (ЗК): ЗК 4. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; ЗК 6. спілкуватися державною мовою як усно, так і письмово. Фахові компетентності (ФК): ФК 3. Здатність визначати перспективи розвитку організації; ФК 7. Здатність обирати та використовувати сучасний інструментарій менеджменту; ФК 12. Здатність аналізувати й струкгурувати проблеми організації, формувати обґрунтовані рішення; ФК 13. Розуміти принципи і норми права та використовувати їх у професійній діяльності. Фахові компетентності професійного спрямування (ФКП): ФКП 3.1. Поглиблені знання і розуміння теоретико-прикладних засад широкого спектру різновидів зовнішньоекономічної діяльності та технології їх реалізації, міжнародного бізнесу та митної справи; ФКП 3.2. Уміння реалізовувати процеси управління зовнішньоекономчною діяльністю на засадах виконання функцій менеджменту, формування методів менеджменту, розроблення управлінських рішень, здійснення керівництва. ФК 4.1. Уміння реалізовувати процеси управління митною діяльністю на засадах виконання функцій менеджменту, формування методів менеджменту, розроблення управлінських рішень, здійснення керівництва. ФКП 4.2. Уміння забезпечувати взаємодію між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та митними органами, здійснювати митне оформлення товарів, осіб та транспортних засобів, забезпечувати інформаційно-документальний супровід митної діяльності.
Результати навчання: ПРН 6. Виявляти навички пошуку, збирання та аналізу інформації, розрахунку показників для обґрунтування управлінських рішень. ПРН 15. Демонструвати здатність діяти соціально відповідально та громадсько свідомо на основі етичних міркувань (мотивів), повагу до різноманітності та міжкультурності. ПРН 20. Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів реалізації зовнішньоекономічних операцій, їх організаційного, фінансового, ресурсного, юридичного, логістичного, митного, транспортного, експедиційного, страхового, управлінського супроводу. ПРН 21. Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів міжнародної співпраці та міжнародного бізнесу, інтегрування та глобалізації, факторів та параметрів сучасного міжнародного економічного середовища, систем управління зовнішньоекономічною та митною діяльністю. ПРН 26. Уміння досліджувати іноземні ринки, формувати технології зовнішньоекономічних операцій, укладати та виконувати угоди з іноземними контрагентами, розробляти міжнародні проекти. ПРН 27. Уміння обґрунтовувати, діагностувати та реалізовувати різноманітні види зовнішньоекономічної діяльності, забезпечувати митне оформлення та декларування товарів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: СК2.10. Технологія зовнішньоекономічних операцій Кореквізити: ВБ1.20. Системно управлінська оцінка фінансово-господарської діяльності підприємств ВБ2.20. Економічне оцінювання інноваційних проектів в індустрії туризму і рекреації (КП) СК2.13 Міжнародний бізнес
Короткий зміст навчальної програми: У курсовому проекті мають бути відображені усі основні питання, пов’язані зі здійсненням міжнародних комерційних угод згідно з програмою курсу «Технологія зовнішньоекономічних операцій». Необхідні знання студент отримує на лекціях та практичних заняттях з даного курсу.
Опис: 1. Підготовка ЗТО. Дослідження зовнішнього ринку (даний етап розглядається у дисципліні "Маркетинг," і тому у даному КП не виконується). Пошук, вибір та встановлення контакта із закордонним партнером. Проробка базисних та валютно-фінансових умов контракту. Аналіз та проробка конкурентних матеріалів, складання конкурентного листа, розрахунок експортних/імпортних цін. Підготовка проекту контракта. 2. Укладання ЗТК (зовнішньоторгівельного контракту). Проведення попередніх переговорів. Складання протоколу про наміри та попереднього контракту. Складання та підписання ЗТК. 3. Організація контролю та виконання зовнішньоторгового контракту. Виконання контрактних зобов’язань: поставка товарів, надання послуг, технічне та гарантійне обслуговування продукції, розрахунково-платіжні операції. Контроль за виконанням контрактних зобов’язань. Розгляд можливих претензій та рекламацій з експорту та подання таких з імпорту.
Методи та критерії оцінювання: Зарахування програмних результатів навчання, отриманих за неформальною та інформальною освітою та перезарахування програмних результатів навчання, які отримані у інших закладах освіти за результатами академічної мобільності, відбувається відповідно до освітньо-професійної програми підготовки за відповідною спеціальністю та внутрішніх стандарти забезпечення якості освітньої діяльності та вищої освіти (Положення про академічну мобільність студентів, аспірантів, докторантів, науково-педагогічних та наукових працівників у Національному університеті «Львівська політехніка», Порядок перезарахування (зарахування) навчальних дисциплін чи інших компонентів навчального плану в Національному університеті «Львівська політехніка»). • Оцінка «відмінно» (88-100 балів) відповідає всебічному системному і глибокому знанню програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу, основної і додаткової літератури; чіткому володінню понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових, так і нетипових проблемних ситуацій; • Оцінка «добре» (71-87 балів) відповідає знанню основного програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу; володінню основним понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових ситуацій, допускаючи окремі помилки; • Оцінка «задовільно» (50-70 балів) відповідає незнанню основного програмного матеріалу; володінню окремими поняттями, методами та інструментарієм, допускаючи при їх використанні суттєві помилки; • Оцінка «незадовільно» (0-49 балів) передбачає, що студент не розуміє суті поставлених питань та не знає основних понять курсу.
Критерії оцінювання результатів навчання: Бали за курсовий проект виставляються на підставі публічного захисту.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Кузьмін О.Є. Митне обслуговування міжнародної економічної діяльності в умовах євроінтеграції: теоретичні положення і методичні підходи до практичних і лабораторних занять : [навч. посібн., 2-е видання доп. І перероб.] /О.Є.Кузьмін О.Є., О.Г.Мельник, О.Ю.Григор’єв, А.О.Босак, К.О.Дорошкевич, А.В.Тодощук, О.В.Мукан, О.І.Дорош. – Львів: Міські інформаційні системи, 2019. – 128с. 2. Кузьмін О.Є. Митне обслуговування зовнішньоекономічних операцій: прикладний аспект [навч. посібн.] /О.Є.Кузьмін О.Є., О.Г.Мельник, О.Ю.Григор’єв, А.О.Босак, К.О.Дорошкевич, А.В.Тодощук, О.В.Мукан, Р.Б.Рогальский. – Львів: СТ «Міські інформаційні системи», 2019. – 148с. 3. Босак А.О. та ін., Технологія зовнішньоекономічних операцій і міжнародні інформаційні системи: Навч.посібник / А.О.Босак, О.Ю.Григор’єв, Р.Д.Бала – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2009. – 180с. 4. Козик В.В. Зовнішньоекономічні операції і контракти. Навч. посіб. - 3-тє вид., перероб. і доп. / Козик В.В., Панкова Л.А., Григор’єв О.Ю., Босак А.О., Карп’як Я.С.– Львів: «Магнолія 2006», 2014. – 512с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).