Формування і розвиток команди інноваційного проєкту

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.03.E.083
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: Кучер Анатолій Васильович, д.е.н., проф. кафедри менеджменту організацій
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: формування у майбутніх менеджерів компетентностей щодо формування та розвитку команди інноваційного проекту.
Завдання: Унаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання: 1. Здатність реалізувати свої права та обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. 2. Здатність застосовувати знання в практичних ситуаціях. 3. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів). 4. Здатність діяти соціально відповідально і свідомо. 5. Здатність працювати в команді та налагоджувати міжособистісну взаємодію при вирішенні професійних завдань. 6. Здатність формувати та демонструвати лідерські якості та поведінкові навички. 7. Здатність формувати та обґрунтовувати довгострокову інноваційну політику щодо управління організаціями туристично-рекреаційної сфери на основі прогнозування кон’юнктури ринку інноваційних туристично-рекреаційних послуг.
Результати навчання: У результаті вивчення цієї дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання (ПРН): 1. Знати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. 2. Застосовувати методи менеджменту для забезпечення ефективності діяльності організації. 3. Мати навички обґрунтування дієвих інструментів мотивування персоналу організації. 4. Ідентифікувати причини стресу, адаптувати себе та членів команди до стресової ситуації, знаходити засоби до її нейтралізації. 5. Уміння планувати різноманітні види діяльності, здійснювати побудову організаційних структур управління організаціями і підрозділами, використовувати ефективні системи мотивування працівників та оплати праці, забезпечувати ефективний контроль якості робіт і регулювання управлінських процесів. 6. Здатність ефективно формувати комунікаційну стратегію. Основні методи навчання та викладання: лекції, лабораторні та практичні заняття – інформаційно-рецептивний метод, репродуктивний метод, евристичний метод, метод проблемного викладу, самостійна робота – репродуктивний метод, дослідницький метод. Методи оцінювання рівня досягнення результатів навчання: поточний та підсумковий контроль (залік). Методи оцінювання знань: захист звітів з лабораторних робіт; презентація командних робіт; оцінка активності, виконання практичних завдань, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень і визначень тощо. Залік –опитування, тестовий контроль.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Економічне оцінювання інноваційних процесів в індустрії туризму і рекреації, Івент менеджмент. кореквізити: Практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи, Виконання бакалаврської кваліфікаційної роботи.
Короткий зміст навчальної програми: Дисципліна спрямована на формування готовності майбутніх фахівців до формування та розвитку команди інноваційного проекту.
Опис: Сутність й особливості формування команди інноваційного проекту. Процеси управління командою інноваційного проекту. Рішення та методи їх прийняття. Методи навчання персоналу в проектах. Стимулювання розвитку персоналу на інноваційних підприємствах. Мотивування творчої активності персоналу. Конфлікти і методи їх вирішення в ході реалізації інноваційних проектів. Інноваційна культура і її роль у формуванні інноваційно-сприятливого середовища.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль – виконання практичних і лабораторних завдань (70%); Підсумковий контроль – залік (письмово-усна форма) (30%).
Критерії оцінювання результатів навчання: Бали за поточний контроль на практичних заняттях виставляють під час практичних занять згідно з розкладом (20 балів). Бали за лабораторні роботи виставляють на основі захисту звітів про їх виконання (50 балів).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: Оцінка «відмінно» (88-100 балів) відповідає всебічному системному і глибокому знанню програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу, основної і додаткової літератури; чіткому володінню понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових, так і нетипових проблемних ситуацій; Оцінка «добре» (71-87 балів) відповідає знанню основного програмного матеріалу; засвоєнню інформації з лекційного курсу; володінню основним понятійним апаратом, методами та інструментарієм, передбаченими програмою; вмінню безпомилково використовувати їх для вирішення як типових ситуацій, допускаючи окремі помилки; Оцінка «задовільно» (50-70 балів) відповідає незнанню основного програмного матеріалу; володінню окремими поняттями, методами та інструментарієм, допускаючи при їх використанні суттєві помилки. Оцінка «незадовільно» (0-49 балів) передбачає, що студент не розуміє суті поставлених питань та не знає основних понять курсу.
Рекомендована література: 1. Горбунова В. В. Психологія командотворення: ціннісно-рольовий підхід до формування та розвитку команд: моногр. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2014. 380 с. 2. Доценко Н. В., Сабадош Л. Ю., Чумаченко І. В. Методи управління людськими ресурсами при формуванні команд мультипроектів та програм: моногр.; за заг ред. І. В. Чумаченка. Харків: Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О.М. Бекетова, 2015. 201 с. 3. Карамушка Л. М., Філь О. А. Формування конкурентоздатної управлінської команди (на матеріалі діяльності освітніх організацій): моногр. Київ: ІНКОС, 2007. 268 с. 4. Медведєва О. М., Рач В. А., Осакве І., Россошанська О. В., Борулько?Н. О.?Метод конфігурації складу команди проекту за критерієм суб'єктивного благополуччя. Управління проектами та розвиток виробництва. 2019. №3(71). С. 51–74. 5. Морозов В. В., Чередніченко А. М., Шпильова Т. І. Формування, управління та розвиток команди проекту: навч.посібн. Київ: Таксон, 2009. 464 с. 6. Романовський О. Г., Шаполова В. В., Квасник О. В., Гура Т. В. Психологія тимбілдингу: навч. посібн.; за заг. ред. О. Г. Романовського, С. В. Калашникової. Харків: Друкарня Мадрид», 2017. 92 с. 7. Россошанська О. В., Бірюков О. В. Формування команди управління реалізацією проекту на основі компетентністного підходу. Управління проектами та розвиток виробництва. 2010. № 1 (33). С. 127–146. 8. Управління інноваційними проектами: навч. посібн. Уклад.: Н.Н. Пойда-Носик, І. І. Черленяк. Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2017. 360 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Формування і розвиток команди інноваційного проєкту (курсовий проєкт)

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.03.E.085
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Менеджмент організацій
Лектор: Кучер Анатолій Васильович, д.е.н., проф. кафедри менеджменту організацій
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: формування у майбутніх менеджерів умінь розроблення програми розвитку персоналу у туристично-рекреаційному бізнесі.
Завдання: загальні: 1. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності. 2. Здатність діяти на основі етичних міркувань (мотивів). фахові: 1. Здатність працювати в команді та налагоджувати міжособистісну взаємодію при вирішенні професійних завдань. 2. Здатність створювати та організовувати ефективні комунікації в процесі управління. 3. Розуміти принципи психології та використовувати їх у професійній діяльності. 4. Здатність формувати та демонструвати лідерські якості та поведінкові навички. 5. Здатність формувати та обґрунтовувати довгострокову інноваційну політику щодо управління організаціями туристично-рекреаційної сфери.
Результати навчання: У результаті вивчення цього освітнього компонента здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання (ПРН): 1. Знати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. 2. Застосовувати методи менеджменту для забезпечення ефективності діяльності організації. 3. Мати навички обґрунтування дієвих інструментів мотивування персоналу організації. 4. Ідентифікувати причини стресу, адаптувати себе та членів команди до стресової ситуації, знаходити засоби до її нейтралізації. 5. Уміння планувати різноманітні види діяльності, здійснювати побудову організаційних структур управління організаціями і підрозділами, використовувати ефективні системи мотивування працівників та оплати праці, забезпечувати ефективний контроль якості робіт і регулювання управлінських процесів. 6. Здатність ефективно формувати комунікаційну стратегію. Основні методи навчання: самостійна робота, дослідницький метод. Методи оцінювання рівня досягнення результатів навчання: курсовий проект. Методи оцінювання знань: захист курсового проекту.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Інвестиційні рішення в інноваційній діяльності. кореквізити: Практика за темою БКР, Виконання БКР.
Короткий зміст навчальної програми: Освітній компонент спрямований на формування готовності майбутніх фахівців до формування програми розвитку персоналу в туристично-рекреаційному бізнесі.
Опис: Аналіз тенденцій розвитку персоналу в туристично-рекреаційному бізнесі. Аналіз необхідності проведення організаційних змін на підприємстві. Визначення основних напрямів організаційного розвитку та розвитку персоналу відповідно до цілей і стратегічного плану організації. Управління профілями посад співробітників і компетенціями. Планування професійного розвитку та навчання персоналу. Розробка програми навчання для підвищення рівня компетентності співробітників. Оцінювання проектів розвитку персоналу та системи мотивації персоналу.
Методи та критерії оцінювання: Курсовий проект (100%).
Критерії оцінювання результатів навчання: Бали за курсовий проект включають оцінку самого проекту (80 балів) та оцінку захисту курсового проекту (20 балів).
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Горбунова В. В. Психологія командотворення: ціннісно-рольовий підхід до формування та розвитку команд: моногр. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2014. 380 с. 2. Доценко Н. В., Сабадош Л. Ю., Чумаченко І. В. Методи управління людськими ресурсами при формуванні команд мультипроектів та програм: моногр.; за заг ред. І. В. Чумаченка. Харків: Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О.М. Бекетова, 2015. 201 с. 3. Карамушка Л. М., Філь О. А. Формування конкурентоздатної управлінської команди (на матеріалі діяльності освітніх організацій): моногр. Київ: ІНКОС, 2007. 268 с. 4. Медведєва О. М., Рач В. А., Осакве І., Россошанська О. В., Борулько?Н. О.?Метод конфігурації складу команди проекту за критерієм суб'єктивного благополуччя. Управління проектами та розвиток виробництва. 2019. №3(71). С. 51–74. 5. Морозов В. В., Чередніченко А. М., Шпильова Т. І. Формування, управління та розвиток команди проекту: навч.посібн. Київ: Таксон, 2009. 464 с. 6. Романовський О. Г., Шаполова В. В., Квасник О. В., Гура Т. В. Психологія тимбілдингу: навч. посібн.; за заг. ред. О. Г. Романовського, С. В. Калашникової. Харків: Друкарня Мадрид», 2017. 92 с. 7. Россошанська О. В., Бірюков О. В. Формування команди управління реалізацією проекту на основі компетентністного підходу. Управління проектами та розвиток виробництва. 2010. № 1 (33). С. 127–146. 8. Управління інноваційними проектами: навч. посібн. Уклад.: Н.Н. Пойда-Носик, І. І. Черленяк. Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2017. 360 с.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).