Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.04.E.089
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: К.е.н., доцент Чиркова Юлія Леонідівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни є оволодіння студентами теоретичними знаннями щодо класичних постулатів і сучасних тенденцій оподаткування зовнішньоекономічної діяльності та практичними навиками конструктивного розв’язання конкретних професійних завдань у сфері оподаткування зовнішньоекономічної діяльності із застосуванням класичних й інноваційних теорій та інструментів.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти наступних компетентностей: інтегральної: Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми, які характеризуються комплексністю і невизначеністю умов, у сфері менеджменту або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів соціальних та поведінкових наук загальні компетентності (ЗК): ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу, синтезу. фахові компетентності (ФК): ФК6. Здатність діяти соціально відповідально і свідомо. ФК13. Розуміти принципи і норми права та використовувати їх у професійній діяльності. фахові компетентності професійного спрямування (ФКП): ФКП 3.5. Уміння здійснювати соціально-економічну діагностику суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, формувати різні види бюджетів у сфері зовнішньоекономічної діяльності, оптимізовувати оподаткування зовнішньоекономічної діяльності.
Результати навчання: 1. Поглиблені знання теоретико-концептуальних засад оподаткування зовнішньоекономічної діяльності. 2. Поглиблені знання щодо ключових видів податків:(мита, акцизних зборів, податку на додану вартість) та їх функцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності. 3. Поглиблені знання щодо різновидів митних зборів. 4. Уміння проводити оподаткування експортних та імпортних операцій. 5. Грунтовні знання порядку відшкодування ПДВ при здійсненні експортних операцій, а також сплати податків та зборів при застосуванні митних режимів «тимчасове ввезення», «тимчасове вивезення», «транзит». 6. Уміння забезпечувати оподаткування операцій із давальницькою сировиною: на митній території України та поза її межами. 7. Поглиблене розуміння ключових засад оподаткування у режимі безмитної торгівлі. 7. Уміння працювати з міжнародними договорами щодо уникнення подвійного оподаткування. 8. Здатність володіти та ефективно застосовувати методи оптимізування податкових платежів у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні. Результати вивчення даної дисципліни деталізують такі програмні результати навчання: ПРН4. Демонструвати навички виявлення проблем та обґрунтування управлінських рішень. ПРН6. Виявляти навички пошуку, збирання та аналізу інформації, розрахунку показників для обґрунтування управлінських рішень. ПРН12. Оцінювати правові, соціальні та економічні наслідки функціонування організації. ПРН20. Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів реалізації зовнішньоекономічних операцій, їх організаційного, фінансового, ресурсного, юридичного, логістичного, митного, транспортного, експедиційного, страхового, управлінського супроводу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Попередні навчальні дисципліни: - Технологія зовнішньоекономічних операцій - Управління інноваційною діяльністю. Супутні навчальні дисципліни: - Міжнародний фондовий ринок; - Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності (КП)
Короткий зміст навчальної програми: Зміст та структура дисципліни «Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності» відображає основні положення, що стосуються отримання студентами системних знань у сфері основних видів податків та їх функцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Ключовою ціллю є розвиток у студентів практичних вмінь та навичок у сфері нарахування мита, з’ясування призначення, видів, умов та порядку стягнення митних зборів при перетині митного кордону України, ролі, умов нарахування та особливостей стягнення акцизного податку, умов нарахування та особливостей стягнення податку на додану вартість в умовах здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема порядку його відшкодування для підприємств-експортерів; відстеження особливостей оподаткування різних видів зовнішньоекономічних операцій (експортно-імпортних, транзитних, у митних режимах «тимчасове ввезення», «тимчасове вивезення», операцій із переробки давальницької сировини на митній території України та поза її межами та ін.); ключових аспектів оподаткування доходів нерезидентів в Україні; напрямів застосування міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування; забезпечення отримання законодавчо врегульованих різновидів пільг в межах оподаткування зовнішньоекономічної діяльності, а також формування ефективних інструментів оптимізування податкових платежів в умовах реалізації зовнішньоекономічних операцій суб’єктів господарювання в Україні.
Опис: Зміст та принципи оподаткування зовнішньоекономічної діяльності. Ключові види податків та їх функції у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Мито: сутність, види, порядок нарахування. Митні збори: призначення, види, порядок стягнення. Єдиний збір, що стягується в пунктах пропуску через державний кордон України. Акцизний податок: призначення, умови стягнення та способи розрахунку. Податок на додану вартість: сутність, умови нарахування та особливості стягнення. Особливості оподаткування експортних та імпортних операцій. Порядок відшкодування ПДВ при здійсненні експортних операцій. Сплата податків та зборів при застосуванні митних режимів «тимчасове ввезення», «тимчасове вивезення», «транзит». Оподаткування операцій у митному режимі переробки: на митній території України та поза її межами. Вільна митна зона: сутність та особливості оподаткування. Ключові аспекти безмитної торгівлі. Ключові аспекти оподаткування інвестиційної діяльності в Україні. Оподаткування доходів нерезидентів. Міжнародні договори щодо уникнення подвійного оподаткування. Трансфертне ціноутворення. Різновиди пільг в межах оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в Україні. Шляхи оптимізування податкових платежів у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні
Методи та критерії оцінювання: Семестровий контроль проводиться у формі екзамену, що передбачає письмову (розв’язання екзаменаційного білету у вигляді тестових завдань, теоретичних запитань та задачі) та усну (відповіді на усні запитання) компоненти. Поточний контроль проводиться у формі усного експрес-опитування, письмового розв’язання тестових вправ та задач, оцінювання публічних виступів та презентацій на практичних заняттях, виконання та захисту контрольних робіт. Методи оцінювання: вибіркове усне опитування; підготовка презентацій, доповідей; відповіді при допуску та захисті лабораторних робіт, оцінка активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо.
Критерії оцінювання результатів навчання: Поточний контроль (40 балів): практичні заняття (20 балів), лабораторні роботи (20 балів). Підсумковий контроль (60 балів): письмова компонента (45 балів); усна компонента (15 балів)
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Кузьмін О. Є., Мельник О. Г., Петришин Н.Я., Адамів М.Є. & Чиркова Ю.Л. (2020). Бюджетування та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посібник. Львів: Видавництво «Растр-7». 2. Андрющенко, В.Л. (2020). Податкова система: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури. 3. Гребельник, О.П & Сторожук, О.В. (2018). Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності : навч. посіб., Ірпінь: Ун-т ДФС України. 4. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» № 959-XII (1991). (зі змінами і доповненнями № 440-ІX від 14.01.2020). http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/959-12. 5. Закон України «Про Митний тариф України» № 674-IX (2020). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/674-20#Text. 6. Митний кодекс України № 4495-VI (2012). (зі змінами і доповненнями № 641-ІX від 02.06.2020). 7. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» № 73 (2013). (зі змінами і доповненнями № 226 від 31.05.2019). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13#Text. 8. Наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документу» № 651 (2012). (зі змінами і доповненнями № 305 від 17.06.2020). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1372-12#Text. 9. Податковий кодекс України № 2755-VI (2010). (зі змінами і доповненнями № 821-IX від 21.07.2020). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності (курсовий проєкт)

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.04.E.093
Кількість кредитів: 3.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: к.е.н., доцент Чиркова Юлія Леонідівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою виконання курсового проекту є оволодіння студентами теоретичними знаннями щодо класичних постулатів і сучасних тенденцій оподаткування зовнішньоекономічної діяльності та практичними навиками конструктивного розв’язання конкретних професійних завдань у сфері оподаткування зовнішньоекономічної діяльності із застосуванням класичних й інноваційних теорій та інструментів
Завдання: Виконання курсового проекту передбачає формування та розвиток у здобувачів освіти наступних компетентностей: інтегральної: Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми, які характеризуються комплексністю і невизначеністю умов, у сфері менеджменту або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів соціальних та поведінкових наук загальні компетентності (ЗК): ЗК3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу, синтезу. фахові компетентності (ФК): ФК6. Здатність діяти соціально відповідально і свідомо. ФК13. Розуміти принципи і норми права та використовувати їх у професійній діяльності. фахові компетентності професійного спрямування (ФКП): ФКП 3.5. Уміння здійснювати соціально-економічну діагностику суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, формувати різні види бюджетів у сфері зовнішньоекономічної діяльності, оптимізовувати оподаткування зовнішньоекономічної діяльності.
Результати навчання: У результаті виконання курсової роботи студент повинен: - Демонструвати навички виявлення проблем та обґрунтування управлінських рішень. - Виявляти навички пошуку, збирання та аналізу інформації, розрахунку показників для обґрунтування управлінських рішень. - Оцінювати правові, соціальні та економічні наслідки функціонування організації. - Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів реалізації зовнішньоекономічних операцій, їх організаційного, фінансового, ресурсного, юридичного, логістичного, митного, транспортного, експедиційного, страхового, управлінського супроводу.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності Технологія зовнішньоекономічних операцій
Короткий зміст навчальної програми: Проводести розрахунки за основними видами експортно-імпортних операцій; читати фінансову звітність; використовувати різноманітні методи аналізу інформації, організувати роботу з виконання підприємством фінансових зобов’язань перед бюджетом та позабюджетними фондами у разі здійснення зовнішньоекономічної діяльності.
Опис: Опис новоствореного підприємства-суб'єкта ЗЕД. Вибір системи оподаткування для підприємства-суб'єкта ЗЕД. Розрахунок планових обсягів зовнішньоекономічної діяльності. Оптимізування оподаткування зовнішньоекономічної діяльності. Ґрунтовний аналіз рекомендованого методу оптимізування оподаткування ЗЕД. Повторний розрахунок усіх видів податків та зборів, що справляються в межах здійснення ЗЕД, із урахуванням результатів застосування найбільш ефективного методу податкового оптимізування ЗЕД. Формування висновків до проекту.
Методи та критерії оцінювання: Семестровий контроль проводиться у формі заліку, що передбачає письмову (виконання курсової роботи) та усну (відповіді на усні запитання) компоненти. Методи оцінювання: вибіркове усне опитування; підготовка презентацій, доповідей; відповіді при допуску та захисті лабораторних робіт, оцінка активності, внесених пропозицій, оригінальних рішень, уточнень i визначень тощо.
Критерії оцінювання результатів навчання: Змістове наповнення роботи: 40%; Оформлення роботи: 20%; Усна компонента: 40%.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Бюджетування та оподаткування зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посібник / О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, Н.Я. Петришин, М.Є. Адамів, Ю.Л. Чиркова. Львів: Видавництво «Растр-7», 2020, 266 c. 2. Податкова система: Навчальний посібник. / за заг. ред. Андрущенка В. Л. К.: «Центр учбової літератури», 2020, 416 с. 3. Гребельник, О.П. Оподаткування зовнішньоекономічної діяльності: навч. посіб./ О.П. Гребельник, О.В. Сторожук. Ірпінь: Ун-т ДФС України, 2018, 554 с. 4. Митний кодекс України № 4495-VI від 13.03. 2012 р. . (зі змінами і доповненнями № 641-ІX від 02.06.2020). URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17. 5. Податковий кодекс України № 2755-VI від 02.12. 2010 р.. (зі змінами і доповненнями № 821-IX від 21.07.2020). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).