Виробнича логістика

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.07.E.174
Кількість кредитів: 4.00
Кафедра: Маркетинг і логістика
Лектор: д.е.н., проф. Крикавський Є. В., к.е.н., доц. Довгунь О.С.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення даної дисципліни є формування у студентів теоретичних знань і практичних навичок у галузі виробничої логістики.
Завдання: - інтегральних: Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми під час професійної діяльності у галузі менеджменту або у процесі навчання, що передбачає застосування певних теорій та методів відповідної науки і характеризується комплексністю та невизначеністю умов. -загальних: ЗК 3: Здатність до абстрактного мислення, аналізу, синтезу. ЗК 8: Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій. ЗК 10: Здатність до проведення досліджень на відповідному рівні. - фахових: ФК 2: Здатність аналізувати результати діяльності організації, зіставляти їх з факторами впливу зовнішнього та внутрішнього середовища. ФК 3: Здатність визначати перспективи розвитку організації. ФК 12: Здатність аналізувати й структурувати проблеми організації, формувати обґрунтовані рішення. - фахових компетентностей професійного спрямування: ФКС 7.1. Уміння застосовувати традиційні і сучасні методи та інструменти управління матеріальними та супровідними інформаційними та фінансовими потоками в організаціях різних форм власності та видів діяльності. ФКС 7.2. Здатність використовувати сучасні інформаційні системи та технології в управлінні логістичними потоками..
Результати навчання: ПРН 1. Знати свої права і обов’язки як члена суспільства, усвідомлювати цінності громадянського суспільства, верховенства права, прав і свобод людини і громадянина в Україні. ПРН 2. Зберігати моральні, культурні, наукові цінності та примножувати досягнення суспільства, використовувати різні види та форми рухової активності для ведення здорового способу життя. ПРН 3. Демонструвати знання теорій, методів і функцій менеджменту, сучасних концепцій лідерства. . ПРН 4. Демонструвати навички виявлення проблем та обґрунтування управлінських рішень ПРН 6. Виявляти навички пошуку, збирання та аналізу інформації, розрахунку показників для обґрунтування управлінських рішень. ПРН 8. Застосовувати методи менеджменту для забезпечення ефективності діяльності організації. ПРН 11. Демонструвати навички аналізу ситуації та здійснення комунікації у різних сферах діяльності організації ПРН 12. Оцінювати правові, соціальні та економічні наслідки функціонування організації. ПРН 13. Спілкуватись в усній та письмовій формі державною та іноземною мовами. ПРН 15. Демонструвати здатність діяти соціально відповідально та громадсько свідомо на основі етичних міркувань (мотивів), повагу до різноманітності та міжкультурності ПРН 17. Виконувати дослідження індивідуально та/або в групі під керівництвом лідера. ПРН 23. Знання з логістичного менеджменту: володіння сучасними методами управління системою матеріальних потоків, методичними прийомами у визначенні ефективності логістики з використанням сучасних IT-технологій, методами підвищення конкурентоспроможності підприємств за рахунок логістичних компетенцій. ПРН 29. Уміння оптимізувати систему управління запасами, транспортно-складську, постачальницько-збутову та виробничу системи, ідентифікувати та усувати «вузькі» місця в логістичних системах. КОМ 1. Донесення до фахівців і нефахівців інформації, ідей, проблем, рішень та власного досвіду в галузі професійної діяльності. КОМ 2. Здатність ефективно формувати комунікаційну стратегію. АіВ 1. Управління комплексними діями або проектами, відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Управління якістю
Короткий зміст навчальної програми: Вступ до виробничої логістики. Види внутрівиробничих логістичних систем. Технологія «lean production» («ощадного виробництва»). Основи організації виробництва. Система MRP. Автоматизація логітики. Основи організації виробництва. Система JIT. Матеріально-технічне забезпечення виробництва. Логістика виробництва. Управління витратами та контролінгу на підприємствах. Управління якістю у виробництві. Логістика дистрибуції виробничого підприємства. Утилізація і переробка відходів виробництва. Розширена відповідальність виробника
Опис: Вступ до виробничої логістики Зміст логістичної функціональної галузі виробництва. Сучасні виробничі стратегії. Типи і форми виробничих систем. Непотокові методи організації виробництва. Різновиди потокового виробництва. Взаємозв’язок виробничої логістики з операційним менеджментом. Види внутрівиробничих логістичних систем Ознаки класифікації і структуризації логістичних систем. Функціональна структуризація логістичних систем. Фазова структуризація логістичних систем. Технологія «lean production» («ощадного виробництва») Головна ідея технології «lean production». Опорні елементи логістичного процесу в технології «lean production». Ключові цілі «lean production». Матеріально-технічне забезпечення виробництва Об’єкти логістичного управління у постачанні. Стратегічне логістичне рішення щодо оптимального рівня спеціалізації виробництва МОВ. Стратегії організування закупівель для різних типів товару. Спеціалізація виробництва і стратегія постачання. Обґрунтування вибору постачальників. Логістика виробництва. Управління витратами та контролінгу на підприємствах. Об’єкти логістичного управління у виробництві. Технологія і стратегія виробництва. Логістична оптимізація виробничої програми. Оптимальна партія виробництва. Оптимізація використання технологічного часу. Основи організації виробництва. Система MRP. Автоматизація логістики. Планування матеріальних потреб виробництва за допомогою MRP. Вхідні дані, функціонування та вихідні параметри для MRP. Планування запасів виробництва за допомогою MRP ІІ. Інтегроване планування засобів підприємства ERP. Основи організації виробництва. Система JIT Планування і управління виробництвом за допомогою системи «точно, своєчасно». Переваги системи «точно, своєчасно». Планування успішного переходу до системи «точно, своєчасно». Управління якістю у виробництві Особливості управління якістю у виробництві. Параметри якості. Фактори, що визначають якість. Наслідки низької якості. Затрати на якість. Логістика дистрибуції виробничого підприємства Особливості дистрибуційної політики виробничого підприємства. Дистрибуційна політика і логістична стратегія. Узгодження виробничої та збутової стратегій виробничого підприємства. Утилізація і переробка відходів виробництва. Розширена відповідальність виробника. Відходи, як об’єкт екологістики. Планування переробки та утилізації відходів. Організація транспортування відходів до місць переробки, утилізації чи кінцевого зберігання. Організація процесів рециклювання. Менеджмент переробки та утилізації відходів.
Методи та критерії оцінювання: Поточний контроль (30%): практичні заняття, робота на лабораторних заняттях, усне опитування. Підсумковий контроль (70%, екзамен): семестровий контроль.
Критерії оцінювання результатів навчання: Лабораторні роботи: студент виконує 3 лабораторні роботи, які оцінюються максимум по 5 балів (разом 15 балів максимум). Практичні роботи: студент відповідає на парах та отримує максимум 4 бали за відповіді, також передбачені розв’язання 2-ох блоків задач (оцінювання по 3 бали за кожен блок, тобто разом за задачі - 6 балів максимум). Загальний підсумок за практичні роботи – 10 балів максимум.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Крикавський Є. Логістика та управління ланцюгами поставок: Навч. посібник / Є.Крикавський, О.Похильченко, М. Фертч. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2017. –844 с. 2. Крикавський Є. В., Чорнописька Н. В. Логістичні системи: навч. посіб. - Львів: В-во Національного університету «Львівська політехніка», 2012. - 312 с. 4. Крикавський Є. В. Економіка логістики: навчальний посібник / Є. В. Крикавський, О. А. Похильченко, Н. В. Чорнописька та ін. - Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. - 640 с. 5. Сумець О. М. Виробнича логістика : навч. посібник / О.М. Сумець, І.О. Кононов, О.С. Огієнко, О.С. Телепнєва, В.А. Янковська. Харків : ТОВ «Пром-Арт», 2021. – 120 с. 6. Марченко В.М. Логістика: Підручник/ В.М. Марченко, В.В. Шутюк. – К.: Видавничий дім «Артек», 2018. — 312 с. 7. Логістика: навч.посіб. / Безугла Л.С., Юрченко Н.І., Ільченко Т.В., Пальчик І.М., Воловик Д.В. – Дніпро: Пороги, 2021. - 252 с. 8. Довгунь О.С. Логістичний контролінг: навч. посібник / Довгунь О.С., Русановська О.А., Кобилюх О., Гаврись Я., Шевців Л. – Львів: в-во «ГАЛИЧ-ПРЕС», 2018 р.- 200 с. 9. Krykavskyy Y., Dovhun O. Integration and implementation of marketing and logistics solutions of the enterprises // Przedsiebiorczosc i Zarzadzanie. – 2019. – T. 20, z. 4, cz. 1: Sukcesy i niepowodzenia w zarzadzaniu organizacjami. – S. 103–116. 10. Мащак Н. М., Довгунь О. С. Розширена відповідальність виробника: актуальна проблематика // Modern transformations in economics and managemen: proceedings of the IV International scientific-practical conference, March 27, 2020, Klaipeda, Lithuania. – 2020. – C. 97–100.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).

Виробнича логістика (курсова робота)

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.07.E.177
Кількість кредитів: 2.00
Кафедра: Маркетинг і логістика
Лектор: д.е.н., проф. Крикавський Є. В., к.е.н., доц. Довгунь О.С.
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою курсового проекту є вивчення є формування у студентів теоретичних знань і практичних навичок у галузі виробничої логістики.
Завдання: Інтегральної: ІНТ. Здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми, які характеризуються комплексністю і невизначеністю умов, у сфері менеджменту або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів соціальних та поведінкових наук Загальні компетентності: ЗК 3. Здатність до абстрактного мислення, аналізу, синтезу. ЗК 5. Знання та розуміння предметної області та розуміння професійної діяльності ЗК12. Здатність генерувати нові ідеї (креативність) Фахові компетентності спеціальності: ФК5. Здатність управляти організацією та її підрозділами через реалізацію функцій менеджменту ФК10. Здатність оцінювати виконувані роботи, забезпечувати їх якість та мотивувати персонал організації. Фахові компетентності професійного спрямування: ФКП6.1. Уміння застосовувати системний підхід в управлінні ланцюгами поставок, визначати «вузькі місця» та пропонувати управлінські рішення. У результаті виконання курсової роботи здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПРН6. Виявляти навички пошуку, збирання та аналізу інформації, розрахунку показників для обґрунтування управлінських рішень. ПРН7. Виявляти навички організаційного проектування. ПРН23. Знання з логістичного менеджменту: володіння сучасними методами управління системою матеріальних потоків, методичними прийомами у визначенні ефективності логістики з використанням сучасних IT-технологій, методами підвищення конкурентоспроможності підприємств за рахунок логістичних компетенцій.
Результати навчання: У результаті вивчення модуля студент повинен: Знання: • Розуміння інструментів та стратегій, що мають відношення до діагностування та аналізу стану розвитку виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності підприємств та організацій на рівні, що дозволить працевлаштування за фахом, здатність ефективно використовувати на практиці теоретичні знання. • Розуміння методів та технології менеджменту, методів прийняття управлінських рішень, стилів лідерства та керівництва та розв'язання конфліктів. • Здатність продемонструвати базові знання у сфері стратегічного, операційного, інноваційного, антикризового, фінансового, інвестиційного, антисипативного, креативного управління організаціями та їх підрозділами. • Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів реалізації зовнішньоекономічних операцій, їх організаційного, фінансового, ресурсного, юридичного, логістичного, митного, транспортного, експедиційного, страхового, управлінського супроводу. • Поглиблені знання про теорію та практику логістики в основних функціональних сферах діяльності підприємства (постачання, виробництво, дистрибуція, транспортування, складування, управління запасами) та з формування логістичної інфраструктури суб’єктів господарювання. • Знання з логістичного менеджменту: володіння сучасними методами управління системою матеріальних потоків, методичними прийомами у визначенні ефективності логістики з використанням сучасних IT-технологій, методами підвищення конкурентоспроможності підприємств за рахунок логістичних компетенцій. Уміння: • Уміння досліджувати іноземні ринки, формувати технології зовнішньоекономічних операцій, укладати та виконувати угоди з іноземними контрагентами, розробляти міжнародні проекти. • Уміння обґрунтовувати, діагностувати та реалізовувати різноманітні види зовнішньоекономічної діяльності, забезпечувати митне оформлення та декларування товарів. • Уміння на основі проведених досліджень розробити рекомендації щодо ефективного використання людських ресурсів суб’єктам господарювання. • Уміння імплементувати теорію логістики в систему менеджменту підприємства, формувати та розвивати ключові компетенції у сфері логістичної діяльності. • Уміння оптимізувати систему управління запасами, транспортно-складську, постачальницько-збутову та виробничу системи, ідентифікувати та усувати «вузькі» місця в логістичних системах.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: пререквізити: Логістика; Транспортна логістика, Складська логістика, Економіка логістики; кореквізити: Логістичне обслуговування, Управління ризиками в логістиці.
Короткий зміст навчальної програми: Курсова робота, що охоплює розгляд теоертичного та практичного матеріалу з "Виробничої логістики".
Опис: Види внутрівиробничих логістичних систем. Технологія «lean production» («ощадного виробництва»). Основи організації виробництва. Система MRP. Основи організації виробництва. Система JIT. Матеріально-технічне забезпечення виробництва. Логістика виробництва. Управління якістю у виробництві. Логістика дистрибуції виробничого підприємства. Утилізація і переробка відходів виробництва.
Методи та критерії оцінювання: Підсумковий контроль - бали за виконання курсової роботи (100%). - 100 балів.
Критерії оцінювання результатів навчання: 100 % – завдання повністю відповідає еталонному розв’язанню, методично правильно оформлене з належними стислими поясненнями проведених розрахунків, з висновками, студент може ґрунтовно пояснити отримані результати; 75 % – завдання виконано повністю, але припущено незначних неточностей у розрахунках або у оформленні, відсутні стислі пояснення проведених розрахунків; 50 % – завдання виконано не менш як на 50% за умови належного оформлення; наявні окремі неточності у використанні розрахункових формул, помилки у визначенні проміжних й кінцевих результатів, студент недостатньо обґрунтовано може пояснити отримані результати;. 25 % – невірно розв’язане завдання або розв’язане менше, ніж на 50%, у розв’язку наведені окремі формули та здійснені вибіркові розрахунки.
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: 1. Крикавський Є. Логістика та управління ланцюгами поставок: Навч. посібник / Є.Крикавський, О.Похильченко, М. Фертч. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2017. –844 с. 2. Крикавський Є. В., Чорнописька Н. В. Логістичні системи: навч. посіб. - Львів: В-во Національного університету «Львівська політехніка», 2012. - 312 с. 4. Крикавський Є. В. Економіка логістики: навчальний посібник / Є. В. Крикавський, О. А. Похильченко, Н. В. Чорнописька та ін. - Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. - 640 с. 5. Сумець О. М. Виробнича логістика : навч. посібник / О.М. Сумець, І.О. Кононов, О.С. Огієнко, О.С. Телепнєва, В.А. Янковська. Харків : ТОВ «Пром-Арт», 2021. – 120 с. 6. Марченко В.М. Логістика: Підручник/ В.М. Марченко, В.В. Шутюк. – К.: Видавничий дім «Артек», 2018. — 312 с. 7. Логістика: навч.посіб. / Безугла Л.С., Юрченко Н.І., Ільченко Т.В., Пальчик І.М., Воловик Д.В. – Дніпро: Пороги, 2021. - 252 с. 8. Довгунь О.С. Логістичний контролінг: навч. посібник / Довгунь О.С., Русановська О.А., Кобилюх О., Гаврись Я., Шевців Л. – Львів: в-во «ГАЛИЧ-ПРЕС», 2018 р.- 200 с. 9. Krykavskyy Y., Dovhun O. Integration and implementation of marketing and logistics solutions of the enterprises // Przedsiebiorczosc i Zarzadzanie. – 2019. – T. 20, z. 4, cz. 1: Sukcesy i niepowodzenia w zarzadzaniu organizacjami. – S. 103–116. 10. Мащак Н. М., Довгунь О. С. Розширена відповідальність виробника: актуальна проблематика // Modern transformations in economics and managemen: proceedings of the IV International scientific-practical conference, March 27, 2020, Klaipeda, Lithuania. – 2020. – C. 97–100.
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).