Міжнародний бізнес

Спеціальність: Менеджмент
Код дисципліни: 6.073.00.O.036
Кількість кредитів: 5.00
Кафедра: Зовнішньоекономічна та митна діяльність
Лектор: К.е.н., доц. Руда Мар'яна Володимирівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Мета вивчення дисципліни: Метою вивчення навчальної дисципліни «Міжнародний бізнес» є оволодіння студентами теоретичними знаннями і практичними навиками щодо сучасних тенденцій у сфері міжнародного бізнесу, його форм і особливостей в умовах глобалізації, динамічності та турбулентності.
Завдання: Вивчення навчальної дисципліни передбачає формування у здобувачів освіти компетентностей: - інтегральна компетентність: здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми, які характеризуються комплексністю і невизначеністю умов, у сфері менеджменту або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів соціальних та поведінкових наук. - загальні компетентності: ЗК 2. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності та примножувати досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, використовувати різні види та форми рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя. ЗК 11. Здатність до адаптації та дії в новій ситуації. ЗК 13. Цінування та повага різноманітності та мультикультурності. ЗК 14. Здатність працювати у міжнародному контексті. - фахові компетентності спеціальності: ФК 2. Здатність аналізувати результати діяльності організації, зіставляти їх з факторами впливу зовнішнього та внутрішнього середовища. ФК5. Здатність управляти організацією та її підрозділами через реалізацію функцій менеджменту, ФК 6. Здатність діяти соціально відповідально і свідомо. ФК 13. Розуміти принципи і норми права та використовувати їх у професійній діяльності. - фахові компетентності професійного спрямування: ФКП 3.1 Поглиблені знання і розуміння теоретико-прикладних засад широкого спектру різновидів зовнішньоекономічної діяльності та технології їх реалізації, міжнародного бізнесу та митної справи. ФКП 3.2. Уміння реалізовувати процеси управління зовнішньоекономічною діяльністю на засадах виконання функцій менеджменту, формування методів менеджменту, розроблення управлінських рішень, здійснення керівництва. ФКП 3.3. Поглиблені знання і розуміння вітчизняної та міжнародної нормативно-правової бази у сфері зовнішньоекономічної діяльності. ФКП 4.1. Уміння реалізовувати процеси управління митною діяльністю на засадах виконання функцій менеджменту, формування методів менеджменту, розроблення управлінських рішень, здійснення керівництва. ФКП 4.2. Уміння забезпечувати взаємодію між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та митними органами, здійснювати митне оформлення товарів, осіб та транспортних засобів, забезпечувати інформаційно-документальний супровід митної діяльності. ФКП 4.3. Поглиблені знання і розуміння вітчизняного та міжнародного митного законодавства.
Результати навчання: У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен бути здатним продемонструвати такі програмні результати навчання: ПРН 11. Демонструвати навички аналізу ситуації та здійснення комунікації у різних сферах діяльності організації. ПРН 15. Демонструвати здатність діяти соціально відповідально та громадсько свідомо на основі етичних міркувань (мотивів), повагу до різноманітності та міжкультурності. ПРН 21. Здатність продемонструвати поглиблені знання і розуміння процесів міжнародної співпраці та міжнародного бізнесу, інтегрування та глобалізації, факторів та параметрів сучасного міжнародного економічного середовища, систем управління зовнішньоекономічною та митною діяльністю. ПРН 26. Уміння досліджувати іноземні ринки, формувати технології зовнішньоекономічних операцій, укладати та виконувати угоди з іноземними контрагентами, розробляти міжнародні проекти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни: Пререквізити: СК 2.10. Технологія зовнішньоекономічних операцій СК 2.8. Операційний менеджмент СК 2.16. Технологія зовнішньоекономічних операцій (КП) Кореквізити: ВБ 1.7. Моделювання динаміки бізнес-процесів ВБ 2.7. Дослідження ринку інноваційних продуктів ВБ 3.13. Офшорний бізнес ВБ 4.13. Митне обслуговування міжнародної інвестиційної діяльності
Короткий зміст навчальної програми: Студенти вивчають сутність міжнародного бізнесу та тенденції розвитку в умовах глобалізації, досліджують середовище міжнародного бізнесу, розглядають роль маркетингу у зміцненні конкурентоспроможності бізнесу та специфіку стратегічного планування у міжнародному бізнесі. Вивчають міжнародну логістику та управління ланцюгами поставок, міжнародні інвестиції, фінансовий менеджмент в міжнародній компанії, оподаткування в міжнародному бізнесі, управління людськими ресурсами в міжнародному бізнесі, сутність бізнес-етики, базові засади циркулярної економіки та сталого розвитку до 2030 року. Особлива увага приділяється антикризовому управлінню, оцінюванню ризиків в контексті післявоєнного відновлення української економіки.
Опис: Сутність міжнародного бізнесу та тенденції розвитку в умовах глобалізації. Середовище міжнародного бізнесу. Роль маркетингу у зміцненні конкурентоспроможності бізнесу. Стратегічне планування у міжнародному бізнесі. Інтеграційні структури в міжнародному бізнесі. Злиття та поглинання. Міжнародна логістика та управління ланцюгами поставок. Міжнародні інвестиції. Фінансовий менеджмент в міжнародній компанії. Оподаткування в міжнародному бізнесі. Офшоринг. Деофшоризація національних економік. Управління людськими ресурсами в міжнародному бізнесі. Професійні комунікації. Крос-культурні відмінності та специфіка проведення міжнародних переговорів. Етика та концепція соціальної відповідальності в міжнародному бізнесі. Базові засади циркулярної економіки та сталого розвитку до 2030 року. Інформаційні ресурси та інформаційні технології в міжнародному бізнесі. Міжнародна стандартизація у сфері якості. Антикризове управління, оцінювання ризиків та внутрішній контроль у міжнародному бізнесі. Післявоєнне відновлення української економіки.
Методи та критерії оцінювання: Семестровий контроль проводиться у формі екзамену, що передбачає письмову та усну (відповіді на усні запитання) компоненти. Поточний контроль проводиться у формі усного експрес-опитування, обговорення кейсів, оцінювання публічних виступів та презентацій на практичних заняттях, виконання індивідуального науково-дослідного завдання, виконання та захисту лабораторних робіт. Передбачає отримання балів за активність під час обговорення кейсів та підготовки презентацій на актуальні теми з міжнародного бізнесу на практичних заняттях.
Критерії оцінювання результатів навчання: Оцінювання знань студентів під час поточного та семестрового контролю з навчальної дисципліни «Міжнародний бізнес» проводиться згідно з Положенням «Про організацію та проведення поточного і семестрового контролю результатів навчання студентів», затвердженим ректором Національного університету «Львівська політехніка» від 30 серпня 2018 р. Оцінювання результатів навчання та досягнень студента здійснюється відповідно до інституційної 100-бальної шкали: 88-100 балів – атестований з оцінкою «відмінно»; 71-87 балів – атестований з оцінкою «добре»; 50-70 балів – атестований з оцінкою «задовільно»; 26-49 – «не атестований»; 00-25 балів – «не атестований» – оцінка «незадовільно».
Порядок та критерії виставляння балів та оцінок: 100–88 балів – («відмінно») виставляється за високий рівень знань (допускаються деякі неточності) навчального матеріалу компонента, що міститься в основних і додаткових рекомендованих літературних джерелах, вміння аналізувати явища, які вивчаються, у їхньому взаємозв’язку і роз витку, чітко, лаконічно, логічно, послідовно відповідати на поставлені запитання, вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 87–71 бал – («добре») виставляється за загалом правильне розуміння навчального матеріалу компонента, включаючи розрахунки , аргументовані відповіді на поставлені запитання, які, однак, містять певні (неістотні) недоліки, за вміння застосовувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 70 – 50 балів – («задовільно») виставляється за слабкі знання навчального матеріалу компонента, неточні або мало аргументовані відповіді, з порушенням послідовності викладення, за слабке застосування теоретичних положень під час розв’язання практичних задач; 49–26 балів – («не атестований» з можливістю повторного складання семестрового контролю) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння застосувати теоретичні положення під час розв’язання практичних задач; 25–00 балів – («незадовільно» з обов’язковим повторним вивченням) виставляється за незнання значної частини навчального матеріалу компонента, істотні помилки у відповідях на запитання, невміння орієнтуватися під час розв’язання практичних задач, незнання основних фундаментальних положень.
Рекомендована література: Віртуальне навчальне середовище Національного університету «Львівська політехніка» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=6851 1. Hill, Ch., Hult, G.T. (2017). International Business: Competing in the Global Marketplace. 11th ed. Richard D. Irwin, Inc. 2. Тарасенко, С. В., Петрушенко, Ю. М. (2021). Міжнародний бізнес: навчальний посібник. С. : СДУ. 3. Ferrel, O. C., Thorne, D., Ferrell, L., (2020). Business and Society: A Strategic Approach to Social Responsibility & Ethics. Chicago Business Press. 4. Carpenter, M.A., Dunung, S. P. Challenges and Opportunities in International Business. https://2012books.lardbucket.org/pdfs/challenges-and-opportunities-in-international-business.pdf 5. KPI (ключові показники ефективності). Як впровадити систему KPI в компанії. (2020) https://remonline.ua/blog/employee-KPI-systems-how-to-develop/ Virtual learning environment of the Lviv Polytechnic National University [Electronic resource]. – Access mode: http://vns.lpnu.ua/course/view.php?id=6851
Уніфікований додаток: Національний університет «Львівська політехніка» забезпечує реалізацію права осіб з інвалідністю на здобуття вищої освіти. Інклюзивні освітні послуги надає Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», метою діяльності якої є забезпечення постійного індивідуального супроводу навчального процесу студентів з інвалідністю та хронічними захворюваннями. Важливим інструментом імплементації інклюзивної освітньої політики в Університеті є Програма підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та навчально-допоміжного персоналу у сфері соціальної інклюзії та інклюзивної освіти. Звертатися за адресою: вул. Карпінського, 2/4, І-й н.к., кімн. 112 E-mail: nolimits@lpnu.ua Websites: https://lpnu.ua/nolimits https://lpnu.ua/integration
Академічна доброчесність: Політика щодо академічної доброчесності учасників освітнього процесу формується на основі дотримання принципів академічної доброчесності з урахуванням норм «Положення про академічну доброчесність у Національному університеті «Львівська політехніка» (затверджене вченою радою університету від 20.06.2017 р., протокол № 35).